Franz Schubert

Som dreng havde Schubert en smuk sangstemme og kom på sangskole i Wien, hvor han fik en fremragende musikuddannelse.

Franz Schubert var en østrigsk komponist. (© dr)

Født 1797 i Wien

Død 1828 i Wien

Franz Schuberts vigtigste lærer var Salieri, kendt fra Mozart-filmen Amadeus. Schubert udviklede sig så hurtigt, at han allerede i konfirmandalderen havde skrevet sin første symfoni, kammermusik og store korværker.

Pixi

En af musikkens store gåder: Schubert blev kun 31 år og skrev over 1.500 stykker musik. Melodier og idéer strømmede endeløst fra ham, som om han vidste, at tiden var knap.

Han levede et ungkarleliv i Wien, hang ud med sine venner og drak vist nok for meget. Fik syfilis da han var midt i 20’erne og måtte se døden i øjnene.

De fleste stykker han skrev blev aldrig opført offentligt. Var der overhovedet nogen der forstod, hvem Schubert var?

En af de største musikalske digtere, skaber af mageløse klaverværker, symfonier og hundredvis af sange.

Den tyske lied

17 år gammel fik Schubert arbejde som skolelærer, mens han næsten manisk komponerede i døgnets øvrige timer. Han kastede sig over tysk poesi og skabte på det nærmeste en helt ny genre, den tyske lied. Her når han det sublime ved at udsætte digte for sang med klaverledsagelse. Blandt Schuberts 600 sange er højdepunkterne de store sangcykluser Die schöne Müllerin og Winterreise. Her danner sangene store psykologiske dramaer for én person.

Intens sorg til fandenivoldsk ironi

Schuberts evne til at skabe uforglemmelige melodier har faktisk skygget for, at hans enorme produktion er både dybsindig og eksperimenterende. Hans sene symfonier, klaversonater og strygekvartetter sprænger rammen for den wienerklassiske stil, han arbejdede i. Dels fordi værkerne er så lange. Dels fordi deres følelsesmæssige spænd strækker sig vidt fra intens sorg til fandenivoldsk ironi. På den måde blev han en stærk indflydelse på senromantikere som Bruckner og Mahler.

Schubertiader

Man kunne have undt Schubert al verdens succes. I virkeligheden var hans musik stort set ukendt i hans egen levetid. Hans sidste symfoni nr. 9 blev afvist som uspillelig. Hans klaversonater og lieder blev sjældent opført uden for den lille kreds af venner, der afholdt private ”Schubertiader”, hvor man samledes om Schubert ved klaveret. Men åbenbart hæmmede det ikke Schubert? Vi sidder tilbage med en uudtømmelig arv af musik, skrevet uden ydre årsager.

Hør Henrik Dam Thomsen fortælle om sin fascination af Franz Schubert

Hør Schubert-fan og solocellist Henrik Dam Thomsen fortælle om sin fascination af komponisten i et interview fra en P2-koncert i 2015

Hvis du kun skal høre tre værker:

  • Die schöne Müllerin
    20 lieder (sange), der tilsammen danner den tragiske fortælling om en møllersvends ulykkelige forelskelse. Et gevaldigt psykologisk portræt af kærligheden.
  • Symfoni nr. 8, Den Ufuldendte
    Schubert skrev kun de to første satser af symfonien. De danner til gengæld en helstøbt modsætning mellem mørke og lys. De jordiske sorger overfor Paradisets fred.
  • Forellekvintetten
    Schubert i sit mest charmerende, kammeratlige humør. Livsglad musik for en flok venner, der elsker at inspirere hinanden. Temaet i 4. sats er Schuberts egen sang, Die Forelle.

P2 LIVElige nu
Vis mig din sang, skat! - Kredsløb af ord og åndedræt

Ugens gæst er forfatter Dy Plambeck, som debuterede i 2005 med 'Buresø-fortællinger' og har udgivet romanerne 'Texas Rose', 'Gudfar' og 'Mikael' på Gyldendal. Hun er en ivrig debattør, har skrevet salmetekster på opfordring og går stærkt ind for morgensang i skolerne: "Børn skal opleve, at de indgår i et kredsløb af ord og åndedræt". Hun medbringer en sang skrevet af Tove Ditlevsen og Martin Brygmann foruden sin egen salme 'Hold håbet op'. Øvrige medvirkende: Ilia Swainson (sanger og stemmetræner). Vært og tilrettelægger: Helle Solvang. (Sendt første gang 24. februar).