Frederic Chopin

Chopin får klaveret til at synge, og hans musik bæres oppe af poetisk fantasi.

Frederic Chopin var en polsk komponist (© dr)

Født 1810 i Żelazowa Wola

Død 1849 i Paris

Chopin kom fra Polen, men måtte leve i eksil det meste af sit liv. Fædrelandskærligheden og hjemlængslen var voldsom, og i mange af sine værker hylder han Polen. Han bruger motiver og rytmer, der er taget fra polsk folkemusik. To polske folkedanse udvikler han til nye klassiske genrer: Mazurka og Polonaise.

”sjo-PÆNG”

I 1830 gjorde polakkerne oprør mod den russisk undertrykkelse. Revolutionen mislykkedes, og tusindvis af polakker flygtede fra deres hjemland. Chopin slog sig ned i Paris og havde Frankrig som base resten af sit liv. Derfor bruger man den franske stavemåde af hans navn, Frédéric, og den franske udtale af efternavnet, ”sjo-PÆNG”.

Musikalsk superstjerne

Selv om Chopin ikke engang gav 30 koncerter i sit liv, blev han en musikalsk superstjerne, faktisk en af de første i historien. Han optrådte i saloner for samfundets spidser, og hans virtuose og meget udtryksfulde klaverstykker blev udbredt i hele Europa.

Nocturnens skaber

Chopin levede i klaverets guldalder, hvor instrumentbyggere og klavervirtuoser havde nået et skyhøjt niveau. I de omgivelser var han kongen. Som komponist var han både teknisk nyskabende og poetisk søgende. Hans 24 præludier er efter Bachs forbillede arrangeret som en cyklus. Og han skabte så godt som fra bunden en ny genre: Nocturnen, som er nattemusik af intim og bekendende karakter.

Forbillede for pianister i 100 år

Chopin blev forbillede for alle pianister og klaverkomponister de næste 100 år. Hans største fan var Liszt, der fulgte i hans fodspor og også skrev en tyk bog om ham. I midten af det 20. århundrede satte en anti-romantisk bølge ind, og Chopin blev udsat for latterliggørelse, nedvurderet som kvindagtig og hysterisk. De fordomme er heldigvis snart væk igen, for Chopin var uden tvivl den vigtigste klaverkomponist fra romantikken.

Hør interview med Chopin-ekspert

Chopin-eksperten Eva Maria Jensen fortæller om de polske landskabers betydning for Chopin, og om Chopins liv i billeder – i et indslag om en udstilling på Teatermuseet Hofteatret i København i anledning af 200-året for Chopins fødsel i 2010.

0:00

Hvis du kun skal høre tre værker:

  • Nocturner Chopin skrev i alt 21 Nocturner. Lavmælt, men stærkt udtryksfuld musik, hvor man kommer med ind i komponistens inderste lønkammer.

  • Ballade nr. 1 En genre Chopin selv opfandt er ”Balladen”. Det er frie digtning for klaver, der åbner for store dybder. Ballade nr. 1 i g-mol er et kerneværk for alle gode pianister.

  • Klaverkoncert nr. 1 Som andre klavervirtuoser skrev Chopin også klaverkoncerter (to) til eget brug. Det er ret tidlige og ikke så eksperimenterende værker, men man hører tydeligt den unge mands bankende hjerte.

FacebookTwitter