Giuseppe Verdi

Den samlede liste over Verdis operaer ligner meget listen over de mest populære operaer i verden.

Giuseppe Verdi var en italiensk komponist. (© dr)

Født 1813 i Le Roncole

Død 1901 i Milano

Verdi komponerede operaer i et halvt århundrede. De gjorde ham til en verdensberømthed i levende live. Gennembruddet var operaen Nabucco fra 1842, der blev opført lige fra Rusland til Argentina. Efter den producerede han nye forestillinger i et vanvittigt tempo. Alene i 1850’erne skrev han La Traviata, Trubaduren og Rigoletto indenfor et par år. Den samlede liste over Verdis operaer ligner meget listen over de mest populære operaer i verden.

Forandrede operagenren

Musikalsk set forandrede han genren, så man kom væk fra fortidens stive opdeling af arier, kor, duetter og recitativer. I stedet lavede han en vital helhed, hvor de musikalske højdepunkter ikke er enkeltstående hits, men integreret i den dramatiske sammenhæng. Hans forlæg er ofte tekster af høj litterær kvalitet, skrevet af blandt andre Shakespeare og Victor Hugo.

Psykologisk brutalitet

I Verdis operaer har orkestret en stor og selvstændig rolle, uden at det skubber sangerne ud af fokus. Sangerne er ikke til at få øjnene fra, især ikke i de operaer, der har provokerende og farlige emner: La Traviata har en prostitueret i hovedrollen, og hun fremstilles med stor empati. Også Verdis portrætter af magtmennesker er uhyggeligt realistiske i deres psykologiske brutalitet.

Nabucco burde være nationalsang

Verdi oplevede at blive en nationalhelt i Italien. I hans musik hørte publikum en stærk prædiken om frihed og retfærdighed, og hans melodier fra operaerne blev kendt af enhver. Han engagerede sig politisk i Italiens samling (landet var indtil 1861 opbrudt i rivaliserende småstater), og han blev endda valgt til senator. Den dag i dag mener mange italienere, at ”Slavernes kor” fra Nabucco burde være den italienske nationalsang. Sangen om et folk, der bliver befriet til tonerne af den stærkeste hymne i al operamusik.

Hør Claus Johansen fortælle om Verdis unge år

0:00

Hvis du kun skal høre tre værker:

  • La Traviata Den mest opførte opera i verden. Kærlighedstragedien om champagnepigen Violetta og hendes umulige kærlighedsforhold til en ung greve udstiller hykleriet i overklassen.

  • Otello Efter at være gået på pension fortrød Verdi og vendte tilbage med det oprørende drama Otello, vel nok den bedste Shakespeare-opera nogensinde.

  • Requiem Verdi skrev stort set ikke andet end operaer, med et storladent Requiem som den markante undtagelse. Ikke et normalt kirkeværk, men et personligt opgør med dødens urimelighed.