Johann Sebastian Bach

Bachs musik er så genial, at den er ophøjet til musikalsk lov.

Johann Sebastian Bach var en tysk komponist og musiker. (© (c) DR)

Født 1685 i Eisenach

Død 1750 i Leipzig

Johann Sebastian Bach kom fra en stor musikerslægt. Han blev forældreløs som 10-årig og voksede op under vejledning af en ældre bror og en grandonkel. At han skulle være musiker var der aldrig tvivl om.

Ofte oppe at toppes

Han var bare 17 år, da han fik sin første stilling som hofmusiker, men han ville hele tiden videre mod nye mål og kom ofte op at toppes med sine foresatte. Tiden ved hoffet i Köthen var dog lykkelig, og her skrev han noget af sin mest berømte musik: Violinkoncerterne og de seks Brandenburg Koncerter, der løfter barokkens orkestermusik op på højeste plan.

De overvældende oratorier

I 1723 blev han ansat som organist og kantor i Leipzig. Han skulle levere musikken til gudstjenesten hver søndag. Her skrev han også de overvældende oratorier Matthæuspassionen og Johannespassionen. Desuden uddannede han kirkernes sangere og stod for musikken ved officielle begivenheder i Leipzig. I sin fritid arrangerede Bach offentlige koncerter, hvor han spillede med sine venner og elever.

Værkernes tekniske kompleksitet

Bach var i sin samtid berømt som virtuos organist, som improvisator og som ekspert i musikteori. Efter at barokken var dømt forældet som stilperiode, gjorde hans værkers tekniske kompleksitet ham til en kultfigur. Haydn, Mozart og Beethoven var blandt de komponister, der gjorde alt hvad de kunne for at få fat på Bachs musik.

På tryk i 1800-tallet

Først i midten af 1800-tallet fik en bredere interesse afdækket hans liv og gerninger, og efterhånden udkom hans værker på tryk. Siden har Bach været en grundlæggende del af Vestens kultur og af enhver klassisk musikers uddannelse. Hans musik har fysisk energi som et kraftværk og er spirituel som en prædiken. Den kan spilles og studeres livet igennem uden at blive slidt eller miste sine udfordringer.

Hør om dengang Bach kom til Leipzig

0:00

Hvis du kun skal høre tre værker:

  • Brandenburg Koncerterne Seks koncerter for orkester, hvor hvert værk har sin egen besætning af instrumenter. Musikken er kropslig og udadvendt, samtidig med at den er kompleks og nørdet.

  • Matthæuspassionen Bachs udsættelse af Matthæusevangeliets beskrivelse af Jesu korsfæstelse og død. En kirkedrama i største målestok, hvor arier, salmer og korsatser kommenterer Bibelens ord.

  • Goldberg Variationerne Det største instrumentalværk fra barokken, skrevet for cembalo, men spilles også på klaver. Udformet som et tema med 30 variationssatser, der danner en storslået helhed.