Richard Wagner

Wagners musikalske idéer vakte furore og skabte hårde fronter i musiklivet.

Richard Wagner var en tysk komponist. (© dr)

Født 1813 i Leipzig

Død 1883 i Venedig

Wagner var 30 år, da han fik sin første store succes med operaen Den flyvende hollænder. Et lidenskabeligt drama om en jaget mand, hvis skæbne kun kan forløses af kærlighed fra en særlig kvinde. Derefter fulgte ”Tannhäuser” om en tysk middelalderhelt, der er splittet mellem ædle dyder og sine erotiske drifter. Wagner kunne spejle sig i begge hovedpersoner. Han levede et dramatisk liv og balancerede på kanten af det tilladte, både moralsk og politisk.

De overlegne germanere

Efter ”Tannhäuser” koncentrerede han sig om germanske sagn og historier fra den nordiske mytologi. Ikke kun fordi historierne er gode, men fordi det passede til hans ideologi om germanerne som et overlegent folk. Der er fortids pragt i Lohengrin, kristen mystik i Parsifal og nationalistisk selvglæde i Mestersangerne på Nürnberg. Wagner uddybede det gerne i skrifter, hvor han udfoldede en voldsom antisemitisme.

Uovertruffen harmonik

Wagners musikalske idéer vakte furore og skabte hårde fronter i musiklivet. Diskussionerne foregår stadigvæk! Dels på grund af moralen i hans fortællinger, dels på grund af hans avancerede og intense musik. Især hans harmonik, altså måden at sætte akkorder sammen, er uovertruffen. Lyden af Wagner er så syndigt smuk, at det kun kan betyde undergang – præcis som de to modpoler skønhed og død kobles sammen i hans operaer.

Nibelungens Ring

Med den firedobbelt opera Nibelungens Ring om den nordiske gudeverden gennemførte Wagner et af de vigtigste værker i musikkens historie. Et Gesamtkunstwerk, det vil sige en opera, hvor musik, scenografi og tekst (han skrev altid sine operatekster selv) udgør et ubrydeligt hele. For at give sine værker den perfekte ramme, fik han en mæcen til at bygge et særligt operahus i Bayreuth. Det står endnu, og der er årelange ventelister for at få billet til Wagners operatempel.

Hør Kristian Leth og Thomas Michelsen diskutere Wagner og Ringen

0:00

Hvis du kun skal høre tre værker:

  • Den flyvende hollænder En af de tidlige Wagner-operaer og derfor overkommelig i længde. Som i de fleste andre Wagner-operaer må en kvinde ofre sig for at forløse en mand.

  • Nibelungens Ring Det centrale Wagner-værk: Fire helaftensoperaer, der tilsammen udgør en unik mytologisk skæbnefortælling om verdens undergang.

  • Tristan og Isolde Et mageløst kunstværk, hvor en kærlighedshistorie og en enkelt akkord (”Tristan-akkorden”) strækkes ud til fire timers ekstase. Kærlighed og død som ét.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk