Wolfgang Amadeus Mozart

Skønheden, elegancen og opfindsomheden i hans musik er uden lige.

Wolfgang Amadeus Mozart var en østrigsk komponist og pianist. (© DR)

Født 1756 i Salzburg

Død 1791 i Wien

Han var søn af en komponist og violinist, Leopold Mozart, og uden ham var Wolfgang Amadeus ikke blevet til nær så meget. Leopold forstod hans talent, skolede ham fra de spædeste år, hjalp ham med at komponere og gjorde i øvrigt sin søn til omrejsende barnestjerne i Europas fineste kredse.

4-årig komponist

Myten om Mozarts evner er velkendt. Han skrev sit første stykke musik, da han var fire. Sin første symfoni, da han var otte år. Sin første opera, da han var 11. Han var virtuos på klaver og violin, havde et ubegribeligt godt gehør og en medfødt sans for melodier og musikalsk form. I en tid, hvor musik var bundet til meget stærke konventioner, kunne han fra tidlig alder skabe noget originalt.

Fri i Wien

Mozart fik arbejde som hofkapelmester hos ærkebiskoppen i Salzburg, men brød fri for at prøve lykken i Wien. Her boede han de sidste ti år af sit liv. Det var en guldalder for musikken, selv om det var en urolig tid for Mozart selv. Han skrev sine bedste symfonier, klaverkoncerter, strygekvartetter og operaer her, imens han kæmpede for at skaffe sig en ordentlig indtjening.

Menneskelig angst

Under hans musiks smukke overflade kom der efterhånden mørke strømme. En dyb melankoli, der viser sit ansigt i glimt eller giver musikken dobbeltbund. I nogle værker, for eksempel Symfoni nr. 40 i g-mol og Klaverkoncert nr. 20 i d-mol, fylder menneskelig angst hele scenen. Fuldstændig uhørt i en tid, hvor stilen var pudret og lyserød.

Dødsmessen

Mozarts sidste værk var et Requiem, en dødsmesse, som han forsøgte at gøre færdig på sit eget dødsleje. Han blev begravet i en fællesgrav, fordi der var kolera i Wien. Ingen ved hvor han ligger. Og ingen forstår vel rigtigt, hvor hans musik kom fra?

Hør Steen Frederiksen fortælle om Mozarts unge år

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:56b4a121a11fa00dec897594

Hvis du kun skal høre tre værker:

  • Klaverkoncert nr. 21, Elvira Madigan Blandt Mozarts 27 klaverkoncerter er denne blandt de lyse. Så superdelikat skrevet, at dens ængstelige sider går direkte videre til vores underbevidsthed.

  • Don Juan Et komisk drama var Mozarts egen betegnelse for operaen om den evindelige forfører. Et studie i menneskelig dårskab, iklædt voldsom og vittig musik.

  • Requiem Musik så intens og gribende, at det næsten ikke er til at bære. Mozart døde under arbejdet på sin dødsmesse, som blev gjort færdig af hans venner.