DR bestiller mere ny musik

Ved ugens Torsdagskoncert bliver Hans Abrahamsens klaverkoncert for venstre hånd ’Left, Alone’ opført for første gang. DR har skruet op for bestillingerne af ny musik.

Alexandre Tharaud spiller Hans Abrahamsens venstrehånds-klaverkoncert. (Foto: Marco Borggreve © Warner Classics)

DR spiller ikke blot andres musik i radioen og på TV. DR bestiller også en del ny musik hos komponister, og ved denne uges ’Torsdagskoncert’ i DR Koncerthuset er der for eksempel helt nye toner på lydtapetet. Her er der danmarkspremiere på komponisten Hans Abrahamsens nye klaverkoncert for venstre hånd ’Left, Alone’, som spilles af den franske pianist Alexandre Tharaud - sammen med DR Symfoniorkestret.

- For DRs Kor og Orkestre er det en indlysende opgave hele tiden at forny den klassiske tradition og udfordre vores publikum. Derfor bestiller vi løbende nye værker og sætter dem ind i en sammenhæng, hvor de optræder naturligt side om side med helt andre traditioner og genrer – eller med den tradition, de selv er rundet af, siger DRs kor- og orkesterchef Kim Bohr. Hans Abrahamsens nye klaverkoncert bliver for eksempel i denne uge præsenteret sammen med Maurice Ravels ’Le Tombeau de Couperin’, som han skrev under Første Verdenskrig, og César Francks symfoni i d-mol fra 1886-88.

- Vi får skrevet nye værker for at forny repertoiret eller som en styrkelse af fødekæden. Vi gør det også ved helt store begivenheder, og hver gang vi får det, oplever jeg, at værkerne vækker en helt utrolig glæde og nysgerrighed blandt publikum, siger Kim Bohr.

Er vokset betydeligt

Han forklarer, at det samlede antal bestillinger fra DRs Kor og Orkestre til komponister på ny musik er vokset de seneste tre år. - I den almindelige abonnementsserie er det målet for DR Symfoniorkestret, at vi præsenterer fire nye værker hver sæson, og dertil kommer andre initiativer. Fra vi bestiller, til musikken bliver opført, går der som regel nogle år, så effekten vil først kunne ses i de kommende sæsoner. I år har vi bestilt ny musik hosPer Nørgård, Hans Abrahamsen, Bent Sørensen og Rune Glerup, forklarer Kim Bohr.

Han understreger, at det er vigtigt, at DR gør noget for at få fat i nye komponistspirer, og derfor er Kim Bohr glad for, at DRs Kor og Orkestre er gået ind i et samarbejde med Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums komponistfestival, Pulsar. Her spiller DR Symfoniorkestret værker af de studerende, som derigennem får en mulighed for at få professionelle erfaringer. Aftalen gælder foreløbigt i tre år, og også DR Vokalensemblet kommer til at deltage i Pulsar.

- DR Vokalensemblet har nye værker af Jesper Koch og Peter Bruun på bedding, mens DR Pigekoret netop har uropført værker af blandt andre Line Tjørnhøj og Phillip Faber. Og så skal vi ikke glemme, at DR Big Bandet netop har givet den danske jazzscene 12 nye værker – skrevet af ensemblets egne musikere. Dem turnerer bandet med netop i disse uger, siger Kim Bohr.

Han mener også, at der engang imellem skal slås et ordentlig slag i bolledejen, så folk spærrer øjne og ører op. - Derfor har vi sat gang i en række bestillinger af værker til alle vores ensembler. Her får en komponist tilbudt 106 symfoniske musikere, 19 bigband-musikere, 74 korsangere, 50 pigekor-medlemmer og 250 børnestemmer, og så må han eller hun frit slå sig løs. Komponisten Simon Steen-Andersen er den første i rækken i juni næste år, og jeg er sikker på, at det bliver stort, sjovt og anderledes, siger Kim Bohr.

Hånd fungerer ikke optimalt

For lige at vende tilbage til ugens førsteopførelse af ’Left, Alone’ i DR Koncerthuset, knytter der sig faktisk en særlig historie til Hans Abrahamsens klaverkoncert for venstre hånd. - Jeg er født med en højre hånd, der ikke er fuldt fungerende, og selv om det aldrig har forhindret mig i at holde lige så meget af klaveret, som hvis jeg ikke havde haft denne fysiske begrænsning, har det naturligvis givet mig et særligt syn på klaverlitteraturen. Det har også givet mig et nært forhold til de værker, der er skrevet for venstre hånd af blandt andre Ravel, skriver Hans Abrahamsen i programmet til ugens Torsdagskoncert.

Her fortæller komponisten også, at han i flere årtier har tænkt på at skrive et større klaverværk for venstre hånd. - Mit nye værk er ikke skrevet for en enarmet pianist, men snarere af en komponist, som kun kan spille med venstre hånd. Titlen ’Left, Alone’ rummer mange forskellige referencer, ikke kun det indlysende, at venstre hånd spiller alene, siger Hans Abrahamsen.

Alle kan være med til førsteopførelsen torsdag, for P2 sender som altid Torsdagskoncerten direkte klokken 19.20 – med genudsendelse på søndag klokken 12.15.

Facebook
Twitter