Ny viden: Händels Messias er slet ikke et juleværk

Händels Messias går for at være den ultimative juleklassiker sammen med Bachs Juleoratorium. Men oprindelig var det blot et bibelsk oratorium, der fortæller historien om Gud søn og hans tilværelse på jorden.

Jesus som den gode hyrde - Glasmosaik i Johannes Døberen Kirke i Ashfield, New South Wales.

Ingen jul uden Messias, siger mange til sig selv. Det ville Händel ikke have fattet en brik af. Händels oratorium Messias handler nemlig ikke om julen, men om hele Messias, Guds søn. Om forventningen til hans komme, om hans tilstedeværelse på Jorden, om hans død og hans frelse af menneskene.

Først længe efter Händels død er musikken blevet en del af julefejringen. Det har til gengæld gjort Messias til noget af den mest elskede og standhaftige klassiske musik overhovedet. Händel havde nok aldrig gættet, at Messias ville blive hans mest berømte komposition.

PROGRAM

Se programmet for koncerten fredag 2. december 2016 - Händels Messias med DR SymfoniOrkestret.

KLIK HER

Publikum var ganske vist meget tilfredse ved den første opførelse i 1742, men det var nok især fordi det foregik så fjernt et sted som Dublin, hvor man var benovet over at få besøg af Händel, den største komponist i tiden. ”The finest Composition of Musick that ever was heard,” skrev avisen The Dublin Journal i en begejstret anmeldelse.

HØR KONCERTEN: Händels Messias med DR SymfoniOrkestret

Da Händel året efter opførte Messias for et mere forvænt publikum i London, vakte det både forargelse og skuffelse. Forargelse fordi koncerten fandt sted i et teater, og det mente man var en besudling af Bibelens ord. Og skuffelse fordi man havde forventet et af Händels velkendte ’handlingsoratorier’, hvor en spændende historie blev fortalt i en form, der nærmede sig opera.

Händel Messiah - Hallelujah (Shredded)

Nægtede at give op på trods af hård kritik
I stedet for et kulørt drama med mord, hor, krig og kærlighed fik man altså noget helt andet: En teologisk abstraktion over Jesus som menneskehedens frelser, fortalt i rene bibelcitater. Ingen personroller, ingen replikker og intet plot. Händel havde aldrig skrevet noget lignende - og han gjorde det heller ikke igen.

Modstanden i London fik ikke Händel til at give op. Han var en ukuelig musikentreprenør, og i 1745 og 1749 gav han Messias chancen igen i nye, reviderede versioner. Men først i påsken 1750 var succesen hjemme. Ved to opførelser i London gik Messias rent ind hos publikum. Værkets popularitet bredte sig hurtigt rundt i England, og efterhånden blev det langt mere populært end Händels øvrige oratorier.

Læs mere om Händels Messias i programnoten ude til venstre her på siden. Hør værket via link her ovenfor - en optagelse af DR SymfoniOrkestrets koncert 2. december 2016 i Koncerthuset i DR Byen.

P2 LIVElige nu
P2 Puls: Krinoliner, film og klima

Den unge operasangerinde Cecilie er klar til premiere på Opera-akademiets Alcina - en premiere der er vigtig for en karriere som professionel sanger. Mød hende til prøve på både sang og krinolineskørter. Hvordan går det med klassisk musik på film? På Copenhagen Dox, den internationale dokumentarfilm der er i gang lige nu, er der to film om klassisk musik. Hør om hvorfor netop de er sluppet gennem festivalens nåleøje. Og så har den amerikanske Kronos Kvartet udgivet et på alle måder stormfuldt album med multikunstneren Laurie Anderson. Det var 7 år undervejs og pludselig begyndte stormen Sandy at rase udenfor ... Vært: Celine Haastrup. www.dr.dk/p2