Skuffelse over grand prix for ny musik: Vinderen var gammeldags

Det blev et gammelmodernistisk værk som tog førsteprisen i Det Internationale Komponist Grand Prix 2016. Friske toner og nye instrumentkombinationer blev ikke belønnet.

Kontratenor Daniel Gloger sang sig igennem vinderværket i årets komponist grand prix.

Hvad gør man når det forkerte værk vinder? Det er der ikke så meget at gøre ved, men jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke var specielt begejstret for det værk der løb med sejren i Det Internationale Komponist Grand Prix 2016. Det er skrevet af den schweiziske komponist Oscar Bianchi, og det er et værk for kontratenor og ensemble.

I min optik er det et gammelmodernistisk værk, der ikke har specielt meget at byde det moderne menneske anno 2016.

Hvad jeg til gengæld meget bedre kunne lide, var Letlands bud på et moderne korværk tilsat antikke instrumenter fra den nære orient! Letland har i forvejen en stolt og meget gedigen kortradition, og de antikke instrumenter gav et helt særligt touch til denne tradition.

Hvad jeg også rigtig godt kunne lide, var det svenske værk Four on Five af Christian Marina. Det var et jazzet og meget rytmisk stykke kammermusik. Nogen vil måske synes, at det næsten er for lækkert. Jeg synes man bliver opløftet af at høre den slags. Musikken var livlig og interessant, og den viser mig nogle af livets mere lyse sider. Det kan man godt have brug for.

Argentina stiller ofte med et elektroakustisk værk, som arbejder sig dybt ind i sjælen på tilhøreren. Sådan var det også i år, hvor komponisten Anabella Enrique illustrerede myten om månen, der en dag pludselig lander på jorden. Musikalsk set manipulerer hun hele fire viola da gambi (forløberen for den moderne cello), og resultatet er utrolig intenst.

Danmark stillede med et stykke af komponisten Martin Stauning - et stykke der forholder sig kritisk til nogle af de kompositionsteknikker, som bliver brugt meget af de moderne komponister. Stykket nåede lige akkurat ikke ind på top 10-listen over de bedste værker fra årets komponist grand prix.

Det Internationale Komponist Grand Prix bliver arrangeret af Det Internationale Musikråd, og foregik i år i Wroclaw i Polen. Tanken med grand prix'et er at styrke en smal musik, der muligvis ikke ville overleve på kommercielle vilkår. Det Internationale Musikråd arbejder blandt andet for mangfoldighed i musikken, og for at musikere og komponister skal have mulighed for at udtrykke sig frit.

27 lande deltog i komponist grand prix'et, med i alt 55 værker. Udover den schweiziske vinder var der også en pris til den estiske komponist Maria Kõrvits, som vandt i kategorien 'komponister under 30 år'. De to vinderkomponister bliver eksponeret i samtlige deltagerlande, og der er også bestillinger af nye værker på vej til dem.

P2 sendte vinderværkerne og nogle af de værker der klarede sig bedst onsdag 25. maj 2016 i P2 Koncerten. Der er mere ny musik i P2 når vi mandag 13. juni 2016 kl. 19.20 sender direkte fra festivalen KLANG i København.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter