Stor russisk pianist vil spille dig ind i himmelen

Elisabeth Leonskaja var solist med DR SymfoniOrkestret i midten af september. Hør hende i Beethovens 4. klaverkoncert - et værk, der for hende er så stort og så klart, at det er i himmelen.

”La grande dame” blandt pianisterne fra den russiske skole er uden tvivl Elisabeth Leonskaja. Hun er født i den daværende Sovjetunion og voksede op i Georgiens hovedstad Tbilisi. Hendes debut som koncertpianist kom i en alder af bare 11 år, hvor hun optrådte med Beethovens 3. Klaverkoncert.

Elisabeth Leonskaja forlod Sovjetunionen i 1978 som del af en stor udvandringsbølge, og hun slog sig ned i Wien, hvor hun har boet siden. Hun er efterspurgt som solist og kammermusiker i de førende

koncertsale, men springer nødigt med på mediekarussellen. ”Klaverets anti-diva” er et andet af hendes tilnavne, og det kan jo virke som det modsatte af ”La grande dame”, men begge navne fortæller om hendes kunstneriske værdier, der er absolut kompromisløse.

Et halvt århundredes erfaring med klassisk musik En vigtig musikalsk påvirkning har hun fået fra sit venskab med en anden sky pianist, den legendariske Svjatoslav Richter. Han var kammermusikpartner med Leonskajas mand, violinisten Oleg Kagan. Sammen med Richter optrådte Leonskaja ofte med musik for firhændigt klaver, og deres tætte venskab varede lige til Richters død i 1997.

Der ligger et halvt århundredes fordybelse i den klassiske arv bag Elisabeth Leonskajas spil. Intet skyndes igennem! Et smukt udtryk for den indstilling er hendes nyeste album, hvor hun på fire albums spiller et udvalg af Schuberts klaversonater. Musik, som hun efter årtiers arbejde omsider har følt sig parat til at indspille. Beethovens 4. Klaverkoncert er et andet af hendes yndlingsværker, og det er musik, som hun har svært ved at sætte ord på. “Det er så klart, så stort, det er i Himmelen”.

Hør Elisabeth Leonskaja i Beethovens 4. klaverkoncert via link her ovenfor. Koncerten er optaget i DR Byen 15. september 2016. På programmet er også Mahlers 5. symfoni. DR SymfoniOrkestret bliver dirigeret af Juanjo Mena.

Facebook
Twitter