Storslået aften med ung violinstjerne

Nicola Benedetti fik stående ovationer af publikum ved onsdagens koncert i DR Koncerthuset. Se interviewet med den skotske verdensstjerne og hør koncerten.

(Foto: Nikoline Vicic Rasmussen)

Onsdagens koncert med den populære skotske violinist, Nicola Benedetti åbner med Tre myter for violin og klaver af Szymanovski. Værket er baseret på tragedier fra den græske mytologi og fremmaner et lydlandskab af slørede farver. Klaveret imiterer det piblende vand fra myten om Aretusa, og ovenpå ligger violinen med en af de smukkeste melodier, Szymanovski nogensinde har komponeret.

Hør koncerten med Nicola Benedetti

Anden myte
I anden myte forelsker den unge Narcissus sig i sit eget spejlbillede og dør, idet Violinens drømmende Cantilena intensiverer sit udtryk over to højdepunkter, og afslutningsvis lyder Benedettis violin helt hypnotiserende i myten om Pan, der lystigt jager efter skovnymferne.

Beethovens 10. violinsonate
I Beethovens tiende violinsonate i G-dur er klaveret og violinen i ligebyrdig og munter dialog. Stykket lyder ifølge Nicola Benedetti nogle gange mere som Mozart end som Beethoven:
- Der er intet af Beethovens sædvanlige angst og vrede. Det er uendelig smukt og rent, siger Benedetti.

Nicola Benedetti interview med danske undertekster.

Nu med dansk tekstning: Her er videoen med Nicola Benedetti een gang til. De danske undertekster fungerede ikke, da vi lagde den op i går, så her får I den igen.Hør koncerten her: http://www.dr.dk/p2/p2-koncerten/p2-koncerten-2016-02-19

Posted by DR P2 on Friday, 19 February 2016

Oplev Nicola Benedetti under prøvenPå denne kolde vinternat i DR Koncertsalen lyder de idylliske passager som forårets allerførste lysstråler. Med sig på scenen har Nicola Benedetti den ukrainsk fødte pianist, Alexei Grynyuk.


Gå hjem
Koncertens sidste halvdel hvirvler af sted med Elgars passionerede og turbulente Violinsonate i e-mol. Her vokser alt i intensitet, og forløsningen på den store rapsodiske spændingsopbygning udskydes helt frem til slut. Publikum er revet med og stor applaus udbryder. Efter et kort ekstranummer (Beethovens liflige 7. Scherzo) henvender Nicola Benedetti sig charmerende og uformelt til de ca. 800 tilhørere med beskeden:
- Gå hjem. Hvis I skal noget, så bare gå.

Nu er der løssluppenhed og latter i salen. Sidste sats af Beethovens Kreutzersonate sætter punktum for aftenen, og Nicola Benedetti og Grynyuk modtager stående ovationer.

Se publikums reaktioner på koncerten her

Var det dig vi interviewede her? P2's udsendte rapporter var så indtaget af publikum ved koncerten med Nicola Benedetti forleden, at hun ikke fik spurgt om navnene på de publikummer, vi interviewer her. Er du med eller kender du nogen, så skriv navnet i kommentarfeltet. Vi lægger efterfølgende en video op med alle navne, hvis vi får dem.

Posted by DR P2 on Friday, 19 February 2016

P2 LIVElige nu
P2 Koncerten: Torsdagskoncert med Saraste og Brahms' 1. symfoni

- fra Koncerthuset. Den finske mesterdirigent Jukka-Pekka Saraste er tilbage i spidsen for DR SymfoniOrkestret i Brahms stormfulde Symfoni nr. 1. Svenske Håkan Hardenberger er solist i Bernd Alois Zimmermanns jazz-inspirerede koncert over en amerikansk spiritual. Schumann: Manfred-ouverture. Bernd Alois Zimmermann: Trompetkoncert. Brahms: Symfoni nr. 1. Håkan Hardenberger, trompet. DR SymfoniOrkestret. Dirigent: Jukka-Pekka Saraste. Vært: Rie Koch. www.dr.dk/p2koncerten (Genudsendelse fra torsdag).