Lad musikken guide dig: 6 koncerthuse der er værd at rejse efter

Du behøver ikke rejse langt efter nye, vilde koncerthuse. De musikalske vartegn er skudt op af jorden i Europa de seneste år.

Nogle af verdens mest interessante koncerthuse ligger tættere på, end du tror. Her ses dansktegnede Harpa Music Hall i Reykjavik, hvor også Olafur Eliasson har haft en finger med i spillet. (Foto: Alongkot Sumritjearapol © This content is subject to copyright.)

Et nyt år er begyndt, og måske er du én af dem, der har planer om at rejse mere i det nye år.

Hvis du har svært ved at bestemme destinationen, kan du finde inspirationen et lidt usædvanligt sted og lade Europas nye koncertsale guide dig.

For mens de ikoniske koncerthuse i Wien, Milano og London i århundreder har lokket alverdens turister til storbyerne, er der også ny arkitektur, der venter derude.

Med jævne mellemrum skyder et nyt arkitektonisk værk op af jorden, klar til at lægge scene til verdens symfoniorkestre, og i løbet af bare 15 år har Europa fået en række nye spændende bud på musikalske bygninger, der er værd at rejse efter.

Her er seks destinationer, du skal skrive på 'to see'-listen, hvis du vil ud og opleve nogle af Europas nye spektakulære musikpaladser - nogle mere kendte end andre.

Parløb i Paris

Hvis du har planlagt en tur til kærlighedens by, er der nok at kaste sig over, hvis du er på jagt efter nye, spektakulære koncerthuse.

I 2015 stod den længeventede Philharmonie de Paris endelig færdig.

Bygningens arktiekt, Jean Nouvel, der også har tegnet DR Koncerthuset, blev væk fra åbningen i protest mod forløbet, der bød på 20 års forsinkelse og økonomiske tovtrækkerier.

Hvis 2015 er for gammelt til dig, kan du i stedet tage omkring byens seneste skud på stammen, La Seine Musicale (billedet), der åbnede i april 2017 på øen Seguin midt i Seinen.

La Seine Musicale, der er tegnet af Shigeru Ban og Jean de Gastines er med kun et år på bagen allerede blevet spået en fremtid som en af byens ikoniske bygninger.

Lyshav i Hamburg

Hvis du ikke allerede har været der, er det måske i år, du skal et smut forbi det nyopførte Elbphilharmonic i Hamborg.

Det prangende koncerthus hos vores naboer mod syd har kastet sig dragende lys over havnen siden indvielsen i januar 2017.

Og du behøver ikke nøjes med at tanke ører og øjne op i Elbphilharmonic. Også mave og søvnkonto kan komme i overskud, hvis du udvider programmet med en tur forbi bygningens restaurant og hotel.

Uanset hvad du vælger, kan du til hver en tid spadsere op på bygningens udsigtsplatform, Plaza, som arkitektfirmaet Herzog & de Meuron har sørget for at gøre tilgængeligt for offentligheden.

En tur til Oslos musikalske tagryg

Foretrækker du at bestige de bygninger, du besøger, er Oslo Operahus lige noget for dig. Picnic på taget med udsigt over fjorden har været et yndet udflugtsmål, siden koncerthuset åbnede i 2008.

Uden at forcere endeløse gange med trapper, kan du vandre hele vejen op uden på bygningen, der med sin udformning og sin hvide facade rejser sig fra fjorden som et isbjerg.

Arkitektfirmaet Snøhetta står bag det populære operahus, der trods politiske protester ikke er beklædt med norsk granit, men i stedet med hvid, italiensk marmor for 57 millioner kroner.

Klassisk perle på badeferien

Du behøver ikke undvære din klassiske indsprøjtning, bare fordi ferien går til ferieparadiset Tenerife. Øen er nok bedst kendt for sit gode vejr, men det er ikke det eneste, der er værd at komme efter.

Det moderne koncerthus Auditorio de Tenerife stod færdig i 2003, og har siden bragt en perlerække af operaer og klassiske koncerter til badeøen. Og musikken er ikke det eneste, der spiller for den hvide bygning i Santa Cruz de Tenerife.

Arkitekten bag Auditorio de Tenerife, Santiago Calatrava, har formået at bygge et vartegn for De Kanariske Øer, som bliver flittigt besøgt af både operaentusiaster, folk fra fastlandet og badegæster uden interesse for klassisk musik.

Opera og yoga i dansktegnet ikon på Island

Geisere, heste og nordlys. Island har aldrig haft svært ved at sælge billetter, og i 2011 stod endnu en undskyldning færdig i Reykjavik: Harpa Music Hall.

Arkitekterne bag koncerthuset er danske Henning Larsen Architects, som lavede facaden i samarbejde med den dansk-islandske kunster Olafur Eliasson.

Harpa, der betyder 'harpe' på islandsk, er på bare seks år blevet øens mest besøgte seværdighed.

Og hvis du har brug for at få gang i kroppen efter en koncert i Harpa Music Hall, er hjælpen nær; foyeren er et yndet sted for byens yogaentusiaster, der flittigt laver deres solhilsen side om side med husets øvrige gæster.

Arkitektonisk hovedværk i Porto

Fra én vinkel ligner det et hus, der ligger på hovedet. Fra en anden leder det tankerne hen på en hval, der stiger op af jorden.

Portugals koncerthus Casa da música i Porto har kaldt på sine gæsters fantasi, siden det stod færdigt i 2005 efter en arkitektkonkurrence vundet af Rem Koolhaas.

Han har forklaret om bygningen, at den tager udgangspunkt i selve koncertsalen, der er formet som en skotøjsæske, hvorefter han har 'klistret' resten af husets rum og funktioner på modul for modul.

Casa da música står i dag som Rem Koolhaas ubestridte hovedværk, og er et yndet udflugtsmål for både arkitektur- og musikinteresserede.

Facebook
Twitter