Lau Højen: Jeg blev så rørt, at jeg næsten ikke kunne komme igennem sangen

Forsanger Lau Højen fra Carpark North gav søndag koncert med DR PigeKoret og cellist Henrik Dam Thomsen. Alle sangene kom fra Højskolesangbogen.

’Din Danske Sang’ er DR PigeKorets nye koncertrække, hvor man kan dele sine danske yndlingssange med andre. I søndags var det forsanger i Carpark North, Lau Højen, der valgte sine yndlingssange, og han hentede dem fra Den danske Højskolesangbog.

Den sangbog har altid fulgt Lau Højen, og han finder inspiration fra de gamle klassikere, når han selv skriver nyt.

”Jeg er nok meget sentimental – lever bagvendt, jeg bruger i hvert fald altid min fortid, minderne, historien til at forstå og skabe min fremtid”.

Gik på efterskole hvor den er skrevet

Lau Højen havde valgt at synge ’Se nu stiger solen’:

”Det helt særlige er, at man oplever den på ny, hver gang man lytter til den – den indeholder hele livet. Jeg gik på efterskole, da jeg var 16 år, og på Mellerup efterskole synger man den som en velkomst- og en farvelsang. Forfatteren boede i Mellerup og skrev den der, så jeg oplevede historiens vingesus, når vi sang den lige der, hvor Jakob Knudsen har skrevet teksten med de samme billeder, den samme fjord foran sig. Da jeg skulle synge den første gang med koret, blev jeg meget rørt og kunne næsten ikke komme igennem den.”

Rummer livsbekræftelsen og dødsmørket

’Se nu stiger solen’ er digtet i 1881, og er Jakob Knudsens hyldest til naturen. ”Denne sang har jeg sunget til meget forskellige anledninger lige fra jeg første gang stiftede bekendtskab med den på efterskole siden højskole, men også til min farmors begravelse og til mit eget bryllup. Den kan synges i enhver overgang til både livet og døden – og det er jo imponerende, at én sang kan rumme livsbekræftelsen og dødsmørket”, siger Lau Højen.

Carpark North sangeren valgte tre sange til koncerten, der alle betyder noget særligt for ham. Foruden ’Se nu stiger solen’ sang han også ’Vårvise’ og ’Tit er jeg glad’. De tre sange skildrer for Lau Højen den melankoli, der altid har fulgt ham.

DIN DANSKE SANG

  • Din dansk sang er DR PigeKorets nye koncertrække, hvor det er muligt at dele sine danske yndlingssange med andre. Koncertrækken er videreførelsen af DR”s populære fællessangskoncerter, 'Så syng da Danmark', som i 10 år, sammen med DR’s kor, har inviteret alle indenfor og opfordret dem til at synge med.

  • I 'Din Danske Sang' vendes fokus særligt mod, hvad vi synger sammen, for vi har ikke kun oplevelsen til fælles, vi har også hele den danske sangskat til fælles, og den vil DR PigeKoret dyrke, dele, hylde og folde ud på ny.

  • Ved hver koncert får publikum mulighed for at stemme på hvilke sange, der skal synges og en kendt vokalist inviteres med til at fortolke sangskatten med DR PigeKoret.

FacebookTwitter