Legendernes tid: 5 storslåede koncerter du skal høre i september

Efteråret er på vej - men der er god grund til at trodse vejret og læne dig tilbage i koncertsalen eller sofaen med de her musikalske ørevarmere.

Din radio bliver fyldt til bristepunktet med legendarisk stjernestøv de kommende ti søndage - og derudover byder koncertkalenderen også på flere storslåede live-oplevelser. (Foto: asseldal260814)

September er mere end skovens falmen og silende regn.

I hvert fald hvis du slår vejen forbi P2. Her disker værterne nemlig op med et veldækket tag-selv-bord af klassiske legender, lysende talenter, en dirigerende Ridder af Dannebrog og andre lækkerier, der får dig til at glemme alt om den regn, rusk og kulde, der er på vej.

Se alle septembers koncerter på P2 her

Hvis du hellere vil ud og opleve musikken live fra første parket, er der også et par gode bud på, hvor du skal gå hen.

Her anbefaler P2's redaktør Esben Tange septembers musikalske svar på en kop rygende varm kakao.

Fyld ørerne med store legender

De næste ti søndage står stjernerne i kø står for at få dine trommehinder til at blafre. P2 Guldkoncerten sætter nemlig ild i æteren med den nye søndagsserie 'Klassiske Legender'.

- Legenderne i programserien er kunstnere, der har tegnet lyden af den klassiske musik i det 20. århundrede – og som har en betydning, der rækker langt udover musikken. Livsfortællinger der klinger af drama, store følelser, storpolitik og musik, siger Esben Tange.

Første udsendelse lægger hårdt ud med den legendariske operastjerne Maria Callas.

Lyt til 'Klassiske Legender' på P2 fra den 3. september og ti søndage frem klokken 19.20.

Hyldestkoncerter med rund fødselar

Svenske Herbert Blomstedt har vundet priser for sin evne til at svinge dirigentstokken over hele verden, ligesom hans indsats i de danske orkestergrave har gjort ham til Ridder af Dannebrog - og så er han æresdirigent for DR Symfoniorkestret.

I juli fyldte han 90 år, og det skal fejres - både i radioen og i DR Koncerthuset.

Herbert Blomstedt og Wiener Filharmonikerne indtager i første omgang P2, hvor de sætter lyd på Richard Strauss' 'Metamorfoser' og Bruckners 'Symfoni nr. 7' i en optagelse fra Salzburg Festspil.

Aftenen efter er der torsdagskoncert, hvor Blomstedt dirigerer Mendelssohn - og du kan selv vælge, om du snupper den hjemme fra stuen med fødderne oppe, eller om du hellere vil opleve den live i DR Koncerthuset.

Du kan fejre Blomstedt den 13. september og 14. september på P2 kl 19.20. Koncerten den 14. september foregår i DR Koncerthuset fra klokken 19.30, og gentages dagen efter samme tid og sted.

Gyldne dage og kærlighed til København

Lyt til en smeltedigel af kunstnerisk kærlighed til musikken og lyrikken, når Golden Days-festivalen smører dine ører med tonerne fra så forskellige komponister som Monteverdi, Ib Nørholm, Lars Johan Werle og Bent Sørensen.

Mogens Dahl Kammerkor med Mogens Dahl som dirigent sætter sang til musikken, og Bjørn Bredal fortæller og læser op.

- Det bliver en festivalkoncert hvor musikken, sangen og det levende ord fortæller en kærlighedshistorie, hvis omdrejningspunkt er København, som Søren Ulrik Thomsen beskriver byen i sine sansemættede digte, siger Esben Tange.

Koncerten 'Bevægelige Hjerter' spiller på Borups Højskole i København den 7. september klokken 20. Du kan også høre koncerten på P2, hvor den bliver sendt den 15. september klokken 19.20.

Tre promenadekoncerter på stribe

Der er linet op til tre gange guf for øregangene, når P2 fyrer op for BBC's legendariske promenadekoncerter, også kendt som 'The Proms'. Den engelske koncertrække slutter 9. september, men P2 Koncerten sender tre nordiske højdepunkter fra sæsonen.

Den første i rækken er BBC's skotske symfoniorkester og deres danske chefdirigent, Thomas Dausgaard, der yder førstehjælp til dine efterårskolde ører. Det gør de blandt andet med Rakhmaninovs 'klaverkoncert nr. 3' og 'Symfoni nr. 2'.

Dagen efter synger den unge, norske sopran Lise Davidsen dig varm. Sammen med BBC’s Filharmoniske Orkester, dirigeret af John Storgårds, fylder hun P2 med musik af Sibelius, Grieg, Schumann og Hindemith.

Septembers sidste Prom-udsendelse på P2 bliver med den norske pianist Leif Ove Andsnes som solist i Rachmaninovs 'Klaverkoncert nr. 4', og derudover med Stravinskijs 'Ildfuglen, suite' og Sjostakovitjs 'Symfoni nr. 12'. spillet af Oslo Filharmonikerne og dirigeret af Vasily Petrenko.

Snup tre promenadekoncerter på stribe i P2 Koncerten den 19., 21. og 22. september klokken 19.20

Årets Talent

Sæt dig godt til rette og forkæl dine øregange, når Årets Talent giver violinkoncert i Holmens Kirke - koncerten bliver også sendt direkte på P2.

- Kirstine Schneider er et lysende talent, der elsker at stå på en scene. Det viste hun i januar da hun modtog P2 Talentprisen 2017, fortæller Esben Tange.

Kirstine Schneider får selskab af den norske pianist Christian Hundsnes Grøvlen, der spiller kompositioner af Arvo Pärt, Beethoven, Lutoslawskij, Tor Aulin og Schumann.

Oplev koncerten i Holmens Kirke den 26. september klokken 19.30 eller tænd for P2 samme dag og lyt med fra klokken 19.20.

Facebook
Twitter