Line har været sømand og sygeplejerske – nu får hun kæmpepris for at skrive musik

Line Tjørnhøj begyndte først at komponere i en sen alder. Nu får hun en stor dansk musikpris for sit arbejde.

Line Tjørnhøj var sygeplejerske, og arbejdede med døende personer inden hun begyndte at komponere musik.

En sømand, en sygeplejerske og en komponist står i en koncertsal.

Det lyder som starten på en vittighed, men det er faktisk bare Line Tjørnhøj, der tjekker de sidste detaljer, inden hun går på scenen for at modtage Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens hæderslegat på 750.000 kroner.

Hun er den ene af to kvindelige komponister, som nu får den store danske hæderspris. Men hun har ikke altid kunne kalde sig komponist.

Faktisk er det først nu, i en alder af 57 år, at Line Tjørnhøj formelt er ved at uddanne sig på Det Jyske musikkonservatorium. Hun startede ud som sømand og sygeplejerske, men langsomt gik det op for hende, at hun kunne noget med lyd:

- Det startede faktisk et meget søgende sted. Jeg oplevede at nogle af mine erfaringer havde sat sig som lyd. Det blev en opdagelsesrejse for mig, at min verden var så fuld af lyd.

De døendes stemmer satte sig i hende

Som sygeplejerske var Line Tjørnhøj specialiseret i pleje af døende personer. Det forbandt sig med noget i hendes eget væsen, og blev en vigtig årsag til at hun begyndte at komponere.

- Det var en proces, ind og ud. Jeg blev ved med at vende tilbage til mit gamle arbejde, og syntes at jeg skulle tjene nogle penge. Men samtidig var der folk i musiklivet som gerne ville arbejde sammen med mig.

- Det jeg lavede handlede mest om menneskestemmen i alle dens facetter, og jeg mærkede en vis efterspørgsel. Jeg ynder stadig at bruge sangere og vokalkunstnere fra mange forskellige traditioner.

Line Tjørnhøj komponerede en opera 'Anorexia Sacra', som fik en pris i USA. Det var hendes første rigtige partitur, og fik hende til at overveje at at søge på konservatoriet.

Kom på konservatoriet som 50-årig

Line Tjørnhøj er ikke klassisk skolet, og kender i virkeligheden ikke den klassiske tradition specielt godt.

- Jeg har ikke spillet klaver som barn, og havde nok en fordom om, at konservatoriet var en gammel og konservativ institution.

- Derfor var det også en overraskelse, at institutionen bød mig velkommen som 50-årig, og i den grad viste sig at være åben for det som jeg kunne.

Line Tjørnhøj følte sig støttet og opmuntret til at fortsætte sit arbejde med lyd.

Konservatoriet og flere andre inden for musik og kultur kunne se det originale i hendes arbejde, og det er også det som bliver belønnet nu: I lørdags modtog hun Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Hæderslegat.

Den anden komponist som får legatet er 75-årige Birgitte Alsted. Udover de to komponister går legatet også til fløjtenisten Ulla Miilmann og til strygekvartetten Nightingale. De får alle 750.000 kroner.

Klik og hør indslaget med Line Tjørnhøj i P2 Puls

Facebook
Twitter