Lyden af fremtiden: Unge stjerner folder sig ud - og du kan høre med

I april er P2 ung med de unge. Måneden byder på en række koncerter, der sætter fokus på unge stjerner fra den klassiske musikhimmel.

Den norske operasopran Lise Davidsen kan høres på P2 i begyndelsen af april. (Foto: © Miriam Dalsgaard, Scanpix)

Lyden af april er lyden af fremtiden. I hvert fald på P2.

En lang række af den klassiske musiks unge stjerner - nogle nye, andre velkendte - besøger Danmark i april, og lytterne på P2 og gæsterne i DR Koncerthus får dermed mulighed for at høre lyden af den klassiske musiks fremtid.

Her guider P2-redaktør Esben Tange dig til koncerter med unge musikere og musik i verdensklasse.

Hjemmevandt norsk stjerne synger de store klassikere

Den herboende norske sopran Lise Davidsen folder sig i disse år ud som en international stjerne.

Hendes repertoire indeholde det meste af den klassiske musikverdens store hit, så lytterne er garanteret en sand hitparade.

- Med arier og sange af mestre som Verdi, Wagner og Grieg viser hun i samspil med DR SymfoniOrkestret spændvidden af sit store talent, lyder det fra Esben Tange.

Verdi: Ave Maria fra Otello. Grieg: 'Våren' og 'Ved Rondane'. Wagner: 'To sange' til tekst af Mathilde Wesendonck samt 'Almächtige Jungfrau' fra Tannhäuser Lise Davidsen, sopran. DR SymfoniOrkestret. Dirigent: Robert Reiman. Direkte på P2 torsdag den 5. april.

Koncertstribe med fremtidens dirigenter

Malko-konkurrencen med DR SymfoniOrkestret og Fabio Luisi som juryformand er blandt de vigtigste konkurrencer for unge dirigenter.

Til årets Malko-konkurrence har der været et rekordhøjt antal ansøgere.

- At følge de unge dirigenters intense optræden foran det store symfoniorkester er både spændende underholdning og et tankevækkende studie i arbejdet med at forløse den store musik for symfoniorkester.

P2 sender dagligt fra de indledende runder søndag den 22. april til onsdag den 25/4. Fredag den 27. april sendes finalen direkte fra DR Koncerthuset.

De tre finalister skal dirigere DR SymfoniOrkestret i 1. sats af henholdsvis Symfoni nr. 1, 2 og 4 af Brahms samt Carl Nielsens Hanedans fra Maskarade, og efter juryens votering uddeles de tre priser.

Kendt komponist og hans musiske ungdomsfantasier

Den franske komponist Debussy skrev som en ung en fantasi for klaver og orkester, som han ikke ønskede opført, og det er synd, mener Esben Tange.

- Musikken, der blev uropført efter Debussy død, er som altid hos Debussy uhyre sanselig, og dertil viser Debussy sig fra sin mest romantisk side.

Den norske mesterpianist Leif Ove Andsnes har nu taget dette oversete værk på programmet, og i spidsen står en af Amerikas førende dirigenter, Michael Tilson Thomas

Michael Tilson Thomas: Street Song. Debussy: Fantasi for klaver og orkester. Tjajkovskij: Symfoni nr. 4. Leif Ove Andsnes, klaver. Oslo Filharmonikerne. Dirigent: Michael Tilson Thomas. Sendes torsdag den 12/4 direkte fra Oslo Koncerthus.