LYT OG STEM Glem hip hurra - her er de 5 kandidater til Danmarks nye fødselsdagssang

Danmark skal have en ny fødselsdagssang. Og nu kan du høre og stemme på de fem finalesange, der er udvalgt blandt 700 indsendte numre.

Fem sange kæmper om titlen som Danmarks nye fødselsdagssang. Læs om dem her - og deltag i afstemningen på dr.dk/fødselsdag. (© dr)

I dag kan danskerne stemme på fem forskellige sange i P2s konkurrence om at finde Danmarks nye fødselsdagssang.

En jury har skåret over 700 indsendte sange ned til fem finalebud, og slaget skal stå mellem en broget skare af sangskrivere, blandt andet en advokat og en tidligere Grand Prix-vinder.

Det mest kendte navn i feltet tilhører Lise Cabble, der tidligere har vundet både Dansk Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest med blandt andre 2013-hittet ’Only Teardrops’, der blev sunget af Emmelie de Forest.

I fødselsdagskonkurrencen stiller Lise Cabble nu op med sangen ’Tillykke til dig’.

Men faktisk var det lige før, hun ikke orkede at være med.

Gik mere klassisk til opgaven

- Jeg opdagede først konkurrencen på nettet og var ikke så interesseret. Jeg havde lige været med i Grand Prix’et, som jeg ikke havde vundet, og derfor tænkte jeg: Nej, ikke flere konkurrencer nu, siger Lise Cabble.

Lise Cabble.

- Men så hørte jeg alligevel om det kort før deadline, og så tænkte jeg: Nu prøver jeg lige at give det et skud.

Hun forklarer, at det har været væsentligt anderledes at skrive en fødselsdagssang end en Grand Prix-basker. Instrumenterne, produktion og arrangement plejer at spille en meget større rolle, end det har gjort for hende i det her tilfælde:

- Jeg er nok også gået mere klassisk til værks. En sang til Grand Prix’et skal være nogenlunde nutidig, men det behøvede den her ikke være. Så jeg gik mere viseagtigt til værks – den skal jo kunne fungere som fællessang, siger Lise Cabble.

Tillykke til dig

Droppede Snapchat i teksten

Hun er oppe mod blandt andre Inger Fogh, der er uddannet advokat og til dagligt arbejder i den juridiske afdeling hos Grundfos.

Hun står bag sangen ’Tillykke, tillykke, tillykke’, og havde ligesom Lise Cabble heller ikke besluttet sig for at være med før i sidste øjeblik.

Inger Fogh.

- Jeg hørte om konkurrencen ret sent. Fem dage før deadline. Jeg havde besøg af et vennepar en lørdag aften, og pludselig siger min veninde, at der er en konkurrence om at skrive en fødselsdagssang. Så samme aften, efter de var kørt afsted, satte jeg mig ned og skrev en sang, fortæller Inger Fogh.

Advokaten og sangskriveren havde et klart mål for øje, da hun alligevel satte sig ned og begyndte på sangen: Den skulle være langtidsholdbar.

- Teksten skal være lidt tidløs. Den skal kunne synges i mange år fremover. Det var fristende at skrive noget om for eksempel

Snapchat
og andet, der er moderne nu, men det er farligt, for man ved ikke, om det er væk om fem år, siger Inger Fogh.

Tillykke, tillykke, tillykke

Studerende med universel fødselsdagssang

Udover Lise Cabble og Inger Fogh deltager også studiekammeraterne Susanne Wium og Sofie Aukdal, der begge er i gang med at tage en kandidat i Musikvidenskab på Københavns Universitet.

De har i fællesskab lavet sangen ’Det’ din fødselsdag’, hvor fødselaren skal svare på de spørgsmål, gæsterne syngende stiller ham eller hende. Og det krævede sin sangskriver at kaste sig ud i dén udfordring.

- Sangen er bygget op om de her linjer, hvor man spørger fødselaren om, hvad han eller hun har lyst til at lave. Så det var noget med at sidde og finde på nogle linjer, der både går til voksne og børn og som både går på en arbejdsplads og derhjemme, siger Sofie Aukdal.

Susanne Wium og Sofie Aukdahl.

Hun bliver bakket op af veninden Susanne Wium, der også mener, at sangen er universel på den måde, at den kan synges hvor som helst og når som helst.

- Jeg synes også, at man, når man synger de almindelige fødselsdagssange, tit ender med at synge sådan noget akavet om 'I torsdags var det en eller andens fødselsdag' eller 'i morgen er det …' for i nutidens Danmark holder man ikke altid fødselsdagsfesten på selve dagen., siger Susanne Wium.

- Derfor har vi lavet en sang, hvor det er lige meget, hvornår selve fødselsdagen var. Det er bare i dag, vi fejrer den.

Det' din fødselsdag

Melankolsk musicalmakkerpar

Med i kapløbet om at levere Danmarks nye fødselsdagssang er også Iben Bohr og Lars Philip Nielsen, som har være kollegaer på en skole, hvor de i mange år har skrevet skolemusicals sammen.

De to står bag sangen ’Mon du vågned’ før uret?’, som er inspireret af de voksne minder, man kan have om den barnlige glæde, der ofte var forbundet med det at have fødselsdag.

- Jeg begyndte at tænke over, hvad en fødselsdagssang for voksne er. Og da Lars kom med melodien, gik jeg rundt med den i hovedet i dagevis, inden jeg begyndte at hælde ordene på, siger Iben Bohr.

Iben Bohr og Lars Philip Nielsen.

- Teksten handler blandt andet om den indre film, en fødselsdag sætter i gang, når man er voksen: Erindringen om alle de andre fødselsdage, man har haft – og tilbageblikket,

Hendes makker Lars Philip Nielsen forklarer også, at sangen ikke nødvendigvis skulle emme af de klassiske travere, der optræder i de klassiske fødselsdagssange.

- Der behøver ikke at være en masse hurra og flag. Da Iben kom med sit

udspil
til teksten, der begynder med ’Mon du vågned’ før uret?’, så fangede jeg den med det samme. Jeg synes, at den barnlighed og
umiddelbarhed
, der kan ligge i det, er befriende – samtidig med at det er en voksen og alvorlig sang, siger Lars Philip Nielsen.

Mon du vågned' før uret?

Prøvekørt på højskoleelever

Feltets sidste sangskriver er Marianne Søgaard, der til daglig arbejder som musiklærer på Silkeborg Højskole.

Hun har skrevet sangen ’Fantastiske fødselar’, og da hun var i tvivl om, hvorvidt hun havde fat i en god sang, udnyttede hun sin position som højskolelærer.

- Jeg underviser i kor, så dem lærte jeg sangen. Er det overhovedet en fællessang, kan den læres? De blev prøvekaniner, og de havde det heldigvis ret sjovt med at synge den, siger hun.

Marianne Søgaard.

Marianne Søgaard fortæller, at sangen handler om at omfavne den

bevågenhed
, der kan være omkring ens fødselsdag, selvom man som fødselar måske ikke normalt nyder at stå i rampelysets skær.

- Jeg fik en tanke om, at man som voksen ofte underspiller sin fødselsdag. Måske er der nogen, der har det lidt ambivalent med det spotlight, man får, når kollegaerne på arbejdet stimler sammen og synger fødselsdagssang, siger hun.

- Men jeg havde lyst til at give plads til, at man også som voksen kan give sig selv lov til at være spontant begejstret og gå og glæde sig.

Fantastiske fødselar

STEM NU

  • Vindersangen får titlen som ”Danmarks nye fødselsdagssang” og en præmie på 10.000 kroner. Vindersangen bliver desuden udgivet i et nodehæfte fra musikforlaget Edition Wilhelm Hansen.

  • Du kan stemme på din favorit fra nu og helt indtil fredag aften ved midnat på dr.dk/fødselsdag.

Facebook
Twitter