Magter du heller ikke mere kulde? De her 5 numre hjælper forårshumøret på vej

Hvis dit forårshumør synes flere lysår væk, guider sanger og DR-vært Stine Rosengren dig her til musik, der kan sætte gang i alle de følelser, foråret fører med sig.

Foråret lader vente på sig i år, men derfor behøver forårshumøret jo ikke gemmes væk. (Foto: NILS MEILVANG © sCANPIX)

Selvom den sibiriske kulde har lagt sig som en dyne over landet denne uge, så vi stadig står op til morgener med frost på ruderne, så er dagene blevet længere, og når solen endelig kigger frem, er det med insisterende stråler.

Man kan ikke fornægte, at foråret er på trapperne. Har du alligevel brug for hjælp til at komme i det rette forårshumør, så er der her hjælpe at hente:

Sanger og P2-vært Stine Rosengren hjælper dig med at finde frem til dine inderste forårsfornemmelser - hvad end du er den forårsglade type eller mere melankolsk anlagt.

'South Pacific' er en musical skrevet af Rodgers og Hammerstein. (© Getty Images)

Den der sætter gang i romantikken

Man kan ikke komme udenom, at en af de helt stærke forårsfornemmelser er følelsen af forelskelse. Så for Stine Rosengren er det helt naturligt, at den sidste musikalske forårsanbefaling skal være i den romantiske boldgade.

- Med favnen fuld af blomster kommer én af de absolut mest romantiske tekster og melodier, der nogensinde er skrevet. Melodien er så fin og beskeden i starten og så folder den sig ellers ud som en ung elsker, der krænger sit hjerte ud. ”Du får mig til at føle mig yngre end selve foråret...” Hvadbehager! Så kan foråret bare komme an!

Younger than Springtime / Rodgers & Hammerstein. Bryn Terfel & English Northern Philharmonia

Komponisten Robert Schumann håbede, hans Symfoni nr. 1 kunne sætte gang i forårsenergien hos dem, der hørte hans musik. (© Getty Images)

Den der giver dig ny energi

Foråret er lig med en masse liv i haven. Vintergækker, krokus og hyacinter pibler pludselig frem fra jorden, og fuglene pipper solen op og ned.

- Schumann skrev 'Symfoni nr. 1' på fire dage, og du får den sidste livlige sats. Han blev grebet af foråret og var fuld af energi, og han sagde senere, at ethvert orkester, der spiller symfonien, skal spille den med kroppen fuld af forårsfornemmelser!

Symfoni nr 1 B-dur Forår, 4. sats / Robert Schumann. Det Svenske Kammerorkester

Repetoiret til den klassiske guitar er ikke stort. Alligevel stiger strengeinstrumentets popularitet disse år. Danske Niklas Johansen et af de nye, store talenter.

Den der passer til din forårs-blues

- Jeg lider ikke selv af forårstristhed, men kender alligevel en del, der kan blive slået helt ud af forårets ’her kommer jeg’ attitude. Så til dig som ikke er den store tilhænger af forår, har jeg fundet en stille sats frem fra Italien.

På nummeret kan man høre den 28-årige guitarist Niklas Johansen, der tidligere i år modtog P2 Talentprisen.

- Han er et af de helt store guitar-talenter herhjemme, og er bare én af mange, der bringer guitaren frem i lyset i en ny guitartid, fortæller Stine Rosengren.

Koyunbaba, 1. sats / Carlo Domeniconi. Guitar: Niklas Johansen

Carl Nielsen er en af Danmarks største komponister gennem tiden.

Den til din indre fynbo

Intet forår uden øen i midten af Danmark! Komponisten Carl Nielsen gjorde det fynske forår berømt i sit stykke 'Fynsk forår', og i dag er musikken en dansk klassiker.

- Det fynske tonesprog som Carl Nielsen rammer i 'Fynsk forår' er genialt skrevet. Klarinetten spiller så længselsfuldt, fløjterne får fuglene til at synge, strygerne vender mulden, og melodierne trøster dig. Her er der ungdomsforelskelser, længsler og erfarne øjne, der nok ved ét og andet, siger Stine Rosengren og fortsætter:

- Det er små 20 minutters historiefortælling fra en svunden tid i den fynske landsby Nørre-Lyndelse, forestiller jeg mig…

Fynsk forår / Carl Nielsen. DR Radiosymfoniorkestret med solister

(© Getty Images)

Den der pirrer nysgerrigheden

Foråret er begyndelsen på en ny sæson, og som et forsinket nytårsforsæt den perfekte anledning til at prøve noget nyt. Også på den musikalske front.

- Du kender måske nok Vivaldis 'De Fire Årstider', som findes i et hav af lækre orkesterindspilninger, så det får du ikke her. Til gengæld kommer du på tomandshånd med pianisten Gabriela. Hun har fuldstændig taget tempoet ud af den ellers nok så energiske forårssats, og trevlet den op og hevet et par enkelte tråde ud, og skabt noget nyt. Det klæder jo i øvrigt sådan en gamle kending engang imellem at blive set på med nye friske øjne. Så nyd synet!

Spring / Antonio Vivaldi og Gabriela Montero. Klaver: Gabriela Montero

Facebook
Twitter