Michael var en strålende musikstjerne - men endte glemt i skyggen af sin ven og sin bror

Komponisten Michael Haydn blev glemt efter sin død. Nu er alle hans symfonier blevet indspillet - og er Ugens Album på P2.

Michael Haydn (yderst th), var et stort musiknavn, mens han levede. Men siden røg han i glemmebogen, overskygget af Mozart (tv) og sin egen bror, Joseph Haydn.

Hvis man siger 'Haydn', tænker fans klassisk musik for det meste på komponisten Franz Joseph Haydn, 'symfoniens og strygekvartettens fader'.

Men det er altså synd. For en der hed Michael, ikke mindst.

Michael Haydn var nemlig også komponist, og blev som ung regnet for et større talent end sin storebror, Joseph.

Han var også nære venner med selveste Mozart, der ligesom mange andre beundrede Michael Haydns kirkemusik.

Troede det var Mozarts musik

I 1763 blev Michael Haydn ansat som koncertmester for Ærkebiskoppen i Salzburg. Han blev i Salzburg resten af sit liv, og de senere år var han også domorganist.

Michael Haydn var kort sagt en stjerne i Salzburgs musikliv. Men han fik aldrig skabt en oversigt over sine egne værker, og heller ikke udgivet noderne til dem.

Michael Haydn forsvandt blandt andet derfor ud af musikhistorien efter sin død - og nogle af hans værker blev endda fejlagtigt tilskrevet Mozart og Joseph Haydn.

Eksempelvis symfoni nr 13, som man i mange år troede var storebroderens værk.

- I sin samtid var Michael Haydn et stort navn, der desværre sidenhen gik helt i glemmebogen. Han blev ofte forvekslet med sin bror og med sin gode ven Mozart. To kæmper at stå i skyggen af, fortæller P2s Jens Cornelius.

Humoristisk og opfindsom

Først i 1990’erne fik man lavet en værkfortegnelse over Michael Haydns musik. Man kender nu 44 symfonier fra hans hånd, og de er alle sammen blevet indspillet gennem de seneste 27 år.

De to sidste, nr. 13 og nr 20, er netop udkommet med Deutsche Kammerakademie og den dansk-brasilianske dirigent Lavard Skou Larsen. Albummet er 'Ugens Album' på P2, og selvom musikken stadig er lige gammel, så var Michael Haydn nyskabende for sin tid:

- Symfoni nr. 20 fra 1777 udmærker sig ved at have en langsom sats i mol – det var ikke almindeligt dengang, siger Jens Cornelius.

- Michael Haydn var i det hele taget opfindsom ligesom sin bror og navigerede mesterligt mellem det lette og det lærde. Og så er hans musik humoristisk. Endnu et træk, der åbenbart lå til familien.

Facebook
Twitter