- Vi skal have et ekstraspørgsmål, siger Jens Ole Rasmussen.
Han kigger på de andre i mødelokalet i DR Byen: De er samlet for at udtænke spørgsmål til en musikquiz på DR1.
Programmets vært, Philip Faber, konstaterer, at de kan ikke spørge, om musikken er en "pastorale". Det er åbenbart for nemt at svare på...
Ved du ikke hvad en pastorale er?
- •
Se svaret i bunden af artiklen!
- Men det her er en alternativ version. Hvem har lavet den, prøver Mikael Beier, der til daglig er fløjtenist i DR SymfoniOrkestret.
- Måske kunne man spørge, hvad satsen hedder. Det er den eneste, jeg kender, der hedder 'Pifa', siger Philip Faber.
- Findes der et Pifa 2018-spil?, griner Jens Ole Rasmussen.
Finder spørgsmål i sine 18.000 cd'er
Der er langt fra spørgsmålene i Trivial Pursuit og Bezzerwisser til dem i Den Klassiske Musikquiz, der lørdag aften får premiere på DR1.
Deltagerne er nemlig selv musikeksperter, der af og til kan genkende klassisk musik efter bare én tone.
Så hvor familiespillene består af nørdet almenviden, er musikquizzen for en stor del nørdet nørdeviden: spørgsmål om detaljer i en opera eller en symfoni - og musikstykker langt fra Spotifys hitlister.
Se holdkaptajn Frederik Ciclius gætte et musikstykke på én tone:
Mikael Beier har udover sine fløjter 18-20.000 cd'er stående derhjemme. Han er med andre ord temmelig godt inde i kringelkrogene af klassisk musik og kan hive løjerlige spørgsmål ud af både barokmusik og dirigenten Leonard Bernstein.
Men han har en klar dagsorden, når han finder materiale frem til Den Klassiske Musikquiz.
- Min prioritet er, at vi stiller spørgsmål om interessant musik, der får seerne til at åbne ørerne. Og noget, der får DR SymfoniOrkestret til at lyde godt, når vi spiller i programmet, forklarer han til dr.dk/klassisk.
- Og så må musikken også gerne vise forskellige stilarter fra samme periode. For eksempel kan det ene hold få noget musik, der er meget aggressivt, og det andet hold noget, der er melodisk og lyrisk. Bare for at vise, hvor forskellig musikken kan lyde.
Deltog selv i legendarisk musikquiz
Den Klassiske Musikquiz har sendt to succesfulde sæsoner på DR K, men kommer nu på DR1 tre lørdage inden jul.
I det klassiske musikmiljø findes der dog en anden legendarisk tv-quiz: Kontrapunkt, som blev sendt i hele Norden i 1970'erne og 80'erne.
Her var Mikael Beier selv med på det danske hold et par gange:
- Jeg har lyttet til ufattelig meget musik gennem tiden. Hvis jeg har fundet en komponist eller noget musik spændende, har jeg eftersøgt, hvad vedkommende også har lavet. Det spreder sig som ringe i vandet, siger han.
Vil stimulere seerne til selv at grave
I mødelokalet i DR Byen er quiz-mødet landet på en løsning med den såkaldte pifa.
Nu taler de i stedet videre om 12-tone komponist Schönberg og populær-komponisten Gershwin, der trods de musikalske modsætninger både spillede tennis sammen og malede hinanden.
Mikael Beier har på forhånd opgivet at regne ud, om holddeltagerne vil kunne svare eller ej. For nogen gange overrasker de ham positivt - andre gange bliver Mikael Beier skuffet over hullerne quizdeltagernes viden:
- Men det bedste er, hvis holdene får sjusset sig frem til først en komponist, så en titel og måske et årstal. For så er der en proces, hvor både deltagerne og seerne kan komme til en erkendelse, forklarer han.
- Der skal gerne være en vifte af forskellige ting, så seere med lidt musikkundskab har noget at tygge på, samtidig med at almindelige seere også kan være med.
- Men er spørgsmålene ikke alt for svære til, at man kan gætte med ude i stuerne?
- Nu skal man ikke gøre folk dummere, end de er. Jeg håber, programmet kan stimulere andre til at begynde at grave i musikken, siger Mikael Beier.
Svar: En Pastorale...
- •
... betegner i musik et 'Hyrdestykke'. Udtrykket stammer fra græsk 'pastor', der betyder hyrde. Der kan enten være tale om en idyllisk (evt. erotisk ladet) hyrdescene fra en ballet eller opera, eller i kirkelig sammenhæng et stykke musik med tilknytning til hyrderne i Betlehem. Kilde: Wikipedia