Mozarts Requiem

Mozarts rekviem er et af hans smukkeste og mest gribende stykker musik. Det har sat en uopnåelig høj standard for eftertiden, og det har skabt utallige myter om Mozarts død.

I sit sidste leveår fik Mozart en mystisk bestillingsopgave. Han skulle skrive et rekviem til en anonym person, der ville betale ham fyrsteligt for musikken. Selv om Mozart havde meget travlt med at gøre sin opera Tryllefløjten færdig, havde han ikke råd til at sige nej til bestillingen. Og dermed gik han ind i sit livs sidste og værste fase.

Undervejs med arbejdet med requiet blev Mozarts dårlige helbred endnu værre. Han var bare 35 år, men følte, at han snart skulle dø. Han fik tvangstanker om, at han var blevet forgiftet, og at rekviet ville blive en dødsmesse for ham selv.

Indtil få dage før sin død skrev Mozart på rekviet. Han blev aldrig færdig - kun 2/3 af musikken var skrevet, da han døde 5. december 1791.

Süssmayr gjorde det færdigt

Hans enke Constanze bad nogle af Mozarts venner om at fuldende rekviet. De to første afsnit kunne let færdiggøres, og Mozarts venner opførte dem ved Mozarts begravelse. Men for at Constanze kunne få udbetalt honoraret, skulle rekviet være komplet. Mozarts elev Süssmayr var den eneste, der turde prøve at gøre det færdigt, selv om han ikke var nogen dygtig komponist.

Hvordan Mozart selv ville have fuldendt rekviet, kan man kun gætte på. Flere musikforskere har prøvet at forbedre Süssmayrs bidrag. Andre mener, at man trods alt ikke kan komme originalen nærmere end den plan, Mozarts efterladte fandt var den bedste løsning.

Mozarts rekviem er et af hans smukkeste og mest gribende stykker musik. Det har sat en uopnåelig høj standard for eftertiden, og det har skabt utallige myter om Mozarts død.

Købt af excentrisk greve

Men hvem var det, der bestilte rekviet af stakkels Mozart? Forskere har fundet ud af, at det var en excentrisk greve, der lod som om han var komponist. Hvert år på sin afdøde kones dødsdag bestilte han derfor et stykke musik ude i byen, som han opførte på sit slot under eget navn.

Facebook
Twitter