Musiker landsforvist efter møde med sangstjerne: Kunne ikke holde fingrene for sig selv

Den svenske sangerinde Jenny Lind var ombejlet i 1800-tallet – men en dansk oboist kunne ikke nære sig for også at se nærmere på hendes smykker.

Københavnerne var ellevilde med sangerinden Jenny LInd, der blev mødt med fester, fakkeloptog - og endda fik et komfur opkaldt efter sig. Men en musiker kunne ikke holde nallerne fra den svenske nattergals smykker. (© wikipedia)

I september 1843 er den svenske sopran Jenny Lind er på vej mod en verdenskarriere, og kendt under tilnavnet “den svenske nattergal”.

Det Kongelige Teater har hyret hende for at rette op det skrantende billetsalg – og København går amok i Jenny Lind feber.

For én af musikerne i Det Kongelige Kapel får mødet med Jenny Lind dog en fatal udgang.

Synger for fulde huse flere gange

I Det Kongelige Teater synger Jenny Lind operaerne på svensk – de øvrige medvirkende på Det Kongelige Teater selvfølgelig på dansk.

... et i høi Grad sjælfuldt og henrivende Foredrag og et overordentligt dramatisk Talent.

Anmeldelse i Kjøbenhavnsposten af jenny lind

Publikum er ellevilde - og anmelderen fra Kjøbenhavnsposten svæver hjem og skriver om hende:

“den fuldendte dramatiske Sangerinde; en klar, fyldig, velklingende og omfangsrig Stemme, en yndig og let Methode i Sangen, som hun aldrig overlæsser med upassende og uskjønne Coloraturer, et i høi Grad sjælfuldt og henrivende Foredrag og et overordentligt dramatisk Talent …”.

Efter en lang, udmagrende periode går direktionens våde drømme om udsolgt hus i opfyldelse; mange danskere går forgæves, også til Jenny Linds koncert tre dage senere, som bliver en lige så stor succes.

Jenny Lind er ufatteligt populær hos både publikum og fagfolk. Der er en enorm merchandiseindustri, der leverer alt fra Jenny Lindpåklædningsdukker, Jenny Lind-kager og Jenny Lind-vifter til endda – måske mindre flatterende – et Jenny Lind-komfur.

Fakkeloptog og frieri fra H.C. Andersen

Det er ikke kun i teatret, publikum viser deres begejstring for Jenny Lind.

På sin sidste aften i byen er hun til en privat middag på Frederiksberg Allé. Hendes fans finder ud af hvor, og et par hundrede af dem samles ved Frederiksberg Runddel og går i fakkeltog til stedet.

Under hele opholdet har H.C. Andersen belejret Jenny Lind med blomster, gaver og breve.

Med sangforeningen i spidsen synger de en hyldestsang til deres idol, skrevet af H.C. Andersen, endda på melodien til 'Der er et yndigt land'. Jenny Lind takker rørt og synger selv to sange for de henrykte fremmødte.

Under hele opholdet har H.C. Andersen belejret Jenny Lind med blomster, gaver og breve. Da Jenny Lind skal af sted med båden fra Toldboden kl. 4.30 om morgenen er eventyrforfatteren på pletten og stikker hende et brev i hånden, sandsynligvis med et frieri.

Der er ikke noget, der tyder på, at Jenny Lind svarer ham med andet end en høflig afvisning.

LYT

Hør Einar Stig Askgaard fra H.C. Andersen-Museet i Odense fortælle om H.C. Andersens ulykkelige kærlighed:

Einar Stig Askgaard om Andersen og Lind

Landsforvist for fortrudt smykketyveri

For et af medlemmerne af Det Kongelige Kapel bliver Jenny Linds besøg en personlig katastrofe.

Mens verdensstjernen er i byen, fejrer kongen sin 67-års fødselsdag med en privat koncert på Sorgenfri Slot. Både Jenny Lind, flere af sangerne fra teatret og Det Kongelige Kapel underholder.

Men oboisten Conrad Ludvig Keck kan ikke nære sig; han stjæler Jenny Linds dyrebare armbånd.

Keck når at fortryde og sender smykkerne tilbage med post. Men han er blevet set og genkendt - både, da han stjal dem, og på postkontoret, da han sendte dem retur.

LYT

Hør violinisten Troels Svendsen fra Det Kongelige Kapel fortælle om sin uheldige guldalderkollega med de kletomaniske tendenser:

Troels Svendsen om Conrad Keck


Kecks skæbne er nu i kongens hænder.

Jenny Lind viser sit format og går i forbøn for ham. Han slipper for fængselsstraf, men bliver landsforvist og må forlade kone og børn i København samme dag, dommen bliver afsagt.

Keck tager til Tyskland – og den svenske nattergal får sine armbånd igen.

Hør resten af historien om oboisten Keck, om Jenny Lind og H.C. Andersen og om de utrolige forhold for sangere, musikere og publikum i Henrik Engelbrechts podcastserie "Opera i guldalderens København".

P2 LIVElige nu
Natsværmeren

- med klassisk musik og det, der ligner. Vært: Charlotte Nørby. www.dr.dk/p2 (Genudsendelse fra 23.03).