Musikhistoriske oplevelser hjemme i stuen: 5 farverige koncerter til en grå februar

Der er sjældne, musikalske godter på musikprogrammet rundt om i landet i den sidste vintermåned. Hvis du ikke orker at bevæge dig ud, kan de heldigvis nydes hjemme i privaten.

Det Kongelige Teaters opsætning af operaen 'Lulu' er blandt de musikalske oplevelser, lytterne kan få derhjemme i februar. (Foto: Camilla Winther © Det Kgl. Teater)

Foråret er inden for rækkevidde, men det kan alligevel synes langt væk. Måske har du lidt ondt af dig selv, og måske trænger du til vellydende omsorg.

P2-redaktør Esben Tange har kigget den klassiske koncertkalender igennem, og guider dig her til de koncerter, du skal unde dig selv som lidt selvforkælelse i februar – enten hjemme i stuen eller som publikum i en af landets koncertsale.

Det er et program, der byder på sjældne, musikalske godter.

(© Visit Aalborg)

75 års fødselar i det nordjyske

Aalborg Symfoniorkester markerer sin 75-års fødselsdag med Beethovens 9. Symfoni, der kulminerer med en hyldest af broderskabet mellem alle mennesker.

- Med den unge norske stjernesopran Lise Davidsen i spidsen for solisterne og Michael Schønwandt som dirigent er der lagt op til en pompøs og medrivende fejring, lyder det fra Esben Tange.

Dukas: Fanfare La Peri. Debussy: Children's Corner. Beethoven: Symfoni nr. 9. Lise Davidsen, sopran. Andrea Pellegrini, mezzo. Peter Lodahl, tenor. Lars Møller, bas. Filharmonisk Kor Aalborg. Thisted kirkes drenge- og mandskor. Ålborg Symfoniorkester. Michael Schønwandt, dirigent. Kan opleves live i Muikkens Hus torsdag den 1/2 eller høres på P2 fredag den 2/2.

(Foto: Camilla Winther © Det kongelige teater)

Opera ser dagens lys efter 180 år

Den aktuelle opførelse af Kuhlaus eventyropera om prins Lulu og den onde troldmand Dilfeng, der har taget prinsessen Sidi til fange, er en musikhistorisk begivenhed – det er første gang siden 1838 at operaen kan opleves live. Musikken sprudler af liv og Kuhlaus 'Lulu' bygger den på samme historie som Mozarts 'Tryllefløjten'.

- Sopranen Dénise Beck skaber lysende og bevægende øjeblikke i samspil med de øvrige solister, lyder det fra Esben Tange.

Gert Henning-Jensen, Sofie Elkjær Jensen, Henning von Schulman, Michael Kristensen m.fl. Det kgl. operakor og kapel. Dirigent: Sebastian Rouland. Kan høres på P2 lørdag den 3/2.

(© dr)

Torsdagskoncert med farverigt program

Med sjældent spillede værker af Mendelssohn, Hindemith og Schumann – samt Beethovens Symfoni nr. 2 – giver DR SymfoniOrkestret sammen med en talentfuld ung kvindelige dirigent og en mesterlig violinist et fascinerende farverigt billede af tysk musik. Fra Mendelssohns elegance over Schumanns melankoli til Hindemith, der tager farve af de brølende 20’er i en klassisk ramme.

Mendelssohn: Meeresstille und glückliche fahrt. Hindemith: Kammermusik nr. 4. Schumann: Fantasi for violin og orkester. Beethoven: Symfoni nr. 2. Frank Peter Zimmermann, violin. Dirigent: Karina Canellakis. Kan opleves live i DR Koncerthuset eller høres live på P2 torsdag den 8/2.

Vinterrejse inden foråret kommer

- Vinter eller ej. Schuberts 'Winterreise' er et mesterværk og ikke blot en fysisk rejse gennem et nedfrosset landskab, lyder det fra Esben Tange fra P2.

Han beskriver musikken som en mental rejse ind i sindets mørkeste zoner. Med den tyske tenor Julian Prégardien som solist og vejviser lægges der nye farver til den tyske romantiker Wilhelm Müllers 24 digte, idet tonerne fra Schuberts klassiske klaver her opleves i en udvidet version for et større instrumentalensemble.

Diamantensemblet udvidet med studerende fra Det kgl. danske Musikkonservatorium. Kan opleves live på Diamanten i København 6. februar og høres på P2 onsdag den 14/2.

Bernstein i centrum

Ensemble MidtVest fejrer 100 året for Bernsteins fødsel med hans klavertrio, der emmer af ungdommelig eventyrlyst, og med en suite af satser fra hit-musicalen ’West Side Story’.

- Komponisten og dirigenten Leonard Bernstein var en ”larger than life” personlighed, der satte den klassiske musik på den offentlige dagsorden i det 20. århundrede.

Korngold: Suite fra Much ado about nothing. Bernstein: Klavertrio. West Side Story-suite. Penderecki: Sekstet. Kan opleves på Heart i Herning d. 22. februar eller høres på P2 mandag den 26/2.

Se alle februars koncerter her

Facebook
Twitter