Musikstjerne langer ud: Popmusik er som en kiosk – klassisk musik er et tempel

Der er klar kvalitetsforskel i musikken, mener Leonidas Kavakos, årets vinder af den hæderkronede Sonnings Musikpris.

- Jeg ved, der findes store sange. Popsange, som folk elsker at synge og høre igen. Men popsangen er aldrig en storslået bygning.

Sådan lyder den i nogens øre nok temmelig provokerende holdning fra vinderen af Sonnings Musikpris 2017, den græske violin-virtuos Leonidas Kavakos.

- Det er derfor, de (popsange, red.) ikke kan vare længere end 3-4 minutter. Det er ligesom, hvis du byggede en kiosk. Det kan være en meget smuk én, det kan være en, som alle i hele verden elsker, og gerne vil hen til. Men det vil være en kiosk. Det vil aldrig være et storslået tempel, siger han i et interview med DR forud for priskoncerten i DR Koncerthuset torsdag aften.

Til koncerten torsdag giver Kavakos i øvrigt i den grad publikum klassisk musik for alle pengene: Han spiller hele tre violinkoncerter sammen med DR SymfoniOrkestret.

Kavakos mener, at den klassiske musik giver mulighed for ”komplekse strukturer” og flere ting, der foregår samtidig, oveni hinanden:

- Hvis man tager en symfoni eller en stor koncert, er der mange elementer og ideer. Og det fantastiske er, at du kan se, at der kommer nye ideer, og den nedenunder kommer fra en endnu tidligere idé. Det er sameksistensen af ideer, mange stemmer, der synger sammen, siger Leonidas Kavakos.

Derfor mener han, at det er vigtigt, at mennesker bliver ved med at lære om klassisk musik, også i skolen. Ellers bliver det svært at forstå den komplekse og forvirrende verden omkring os:

- Ellers bliver verden helt anderledes. Det tror jeg stærkt på. Der bliver aldrig en ideal verden, men vi kan have en verden, der forstår grænserne. Min største frygt er, at vi får en verden, hvor vi mister frygten eller fornemmelsen for grænser, siger han.

P2 sender direkte fra Léonie Sonnings Musikpris torsdag den 12. januar fra klokken 19.20 med DR SymfoniOrkestret, dirigent Fabio Luisi og Leonidas Kavakos som solist. Programmet er Bach: Violinkoncert, BWV 1052. Alban Berg: Violinkoncert. Richard Strauss: Don Juan. Brahms: Violinkoncert.

Facebook
Twitter