Nazister forbød 'skinger' musik - nu dropper tysk togselskab at bruge den mod kriminelle

Det tyske togselskab DB har droppet planer om at skræmme kriminelle og stofmisbrugere væk fra stationerne med atonal musik.

Komponisten Arnold Schönberg skabte principperne for tolvtonemusikken, en gren af den atonale musik. Den kommer du ikke til at høre, når du stiger af S Bahn i Berlin, med mindre du selv streamer den ... (Foto: © Jim Maurer og Man Ray, creative commons)

Hør to legender spille skæv musik, mens du læser:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5b83f9a96187a41394bd9b62

Musik med skæve lyde og uden harmonier har sjældent særlig mange lyttere.

Men nu er det lykkes fans af den atonale musik at få de tyske statsbaner til at lytte efter - og skifte spor.

Deutsche Bahn (DB) offentliggjorde ellers for 10 dage siden planer om at jage kriminelle, narkomaner og andre ubudne gæster væk fra togstationerne med atonal musik spillet over højtalerne.

- Få mennesker finder det smukt - mange mennesker opfatter det som noget, man skal løbe væk fra, sagde DBs regionale stationschef Friedemann Kessler til Der Tagesspigel.

Nazister kaldte musikken 'degenereret'

Men det fik Tysklands musik- og kulturfolk på barrikaderne. De holder selv af den atonale musik, som andre opfatter som 'skinger'.

Desuden kaldte nazistpartiet i 1930'ernes Tyskland netop Arnold Schönbergs og Alban Bergs atonale musik for "jødisk" og "degenereret":

- Denne musik stod for Schönberg, og står for de nuværende kolleger, for en befrielse fra alle mulige hierarkier. Det begyndte med frigivelsen af tonale hierarkier og af nøglespillerne dur og mol, sagde den Berlin-baserede komponist Juliana Hodkinson til Deutschlandfuk Kultur.

Også den konservative avis Die Welt mente, at DB var ude på et sidespor:

- At afspille "degenereret musik" for et uønsket publikum er således ikke kun en musik-æstetisk intetanende, en musik-sociologisk dødelig, men på en måde også en musikhistorisk fascistisk handling, skrev redaktør Elmar Krekeler i en klumme.

Her ses koncerten på Herman Strasse station i fredags. Artiklen fortsætter nedenfor:

(Foto: © Initiative Neue Musik Berlin)

Lod sig overbevise efter koncert

I fredag kulminerede protesterne med en demonstration og koncert foran Hermann Strasse station, som af DB var udset til at være forsøgsstation for det musikalske afskrækningsmiddel.

Til koncerten 'Atonale Musik für alle' kunne omkring 300 fremmødte musikere vise de atonale kvaliteter med sang, cello, synthesizer, fløjte og elektronik. Blandt andet et værk skrevet til lejligheden af Juliana Hodkinson, der inden hun flyttede til Berlin også har været del af musiklivet i Danmark.

Hør et værk med Juliana Hodkinson her:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5b83f9a9a11fa00cec1abeec

Blandt tilhørerne til protestkoncerten var Friedemann Kessler, DBs regionalchef, der efter koncerten trak planerne om at bruge atonal musik som skræmmemiddel tilbage:

- Vi afstår fra ideen om at anvende atonal musik i denne sammenhæng, sagde Kessler ifølge Berliner Morgenpost.

I stedet vil DB nu forsøge sig med naturlyde til at skræmme de uønskede personer væk fra stationerne. Om det vækker protester fra Berlins zoologiske have eller naturfredningsfolk vides endnu ikke...