NEKROLOG: En stor original i dansk musik er død

Komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen er død. Han var uden tvivl en af de mest originale skabere af musik, Danmark nogensinde har haft.

Pelle Gudmundsen-Holmgreen medvirkede i Smagsdommerne. Han blev 83 år. (© dr)

Komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen er død. Han var en radikal kunstner, som gennem mere end et halvt århundrede havde en plads i nutidsmusikken, som var helt hans egen.

0:00

Han var født 1932 som søn af billedhuggeren Jørgen Gudmundsen-Holmgreen, blev uddannet på Konservatoriet i København og debuterede som komponist i 1955. Han fulgte ingen skole og havde stort set ingen faste ansættelser. Det meste af sin lange karriere levede han som uafhængig kunstner, der sagde hvad han ville og når han ville det.

Utilsløret og stærk musik

Pelle Gudmundsen-Holmgreen musik er utilsløret og stærk. Ofte bygger den på et meget begrænset stof, der skaber en voldsom intensitet ved at gentage og udstille motiverne og lydene nådesløst. ”Lidt af alting, repeteret” beskrev han selv essensen af sin arbejdsmetode. ”Det som interesserer mig er at kombinere de mest forskelligartede musikalske idéer, at tvinge dem sammen, spærre dem inde og skubbe dem ind i et musikalsk ritual.”

0:00

Det kunne føre til både voldsomme sammenstød og til helt statiske, absurde udtryk. Man både gyser og griner, når man hører hans musik.

Med som smagsdommer Blandt hans mange kompositioner kan nævnes orkesterværkerne Mester Jakob (1964) og Tricolore IV (1969), hvor enkelheden er provokerende ekstrem. Hans bud på en symfoni fik typisk nok titlen Symfoni, Antifoni (1977), hvor selve det symfoniske format vendes ud på vrangen.

Han skrev 14 strygekvartetter og en Concerto Grosso (1990) for strygekvartet og orkester (som han selv beskrev som ”Vivaldi på safari”), tilegnet den verdensberømte amerikanske Kronos Kvartet. Selv om hans musik ofte er i kortere former, skrev han også større værker som klaverkoncerten Plateaux pour Piano et Orchestre (2005), en Cellokoncert (1996), en Violinkoncert (2002) og slagtøjskoncerten Triptykon (1985).

Sidste år havde han premiere på sin første og eneste opera, Sol går op, sol går ned, der er et af hans mange galgenhumoristiske opgør med tilværelsens meningsløshed.

Pelle Gudmundsen-Holmgreen blev nok først folkeligt kendt, da han blev inviteret med som panelgæst i tv-programmet Smagsdommerne. Her kunne et stort publikum nyde hans eminente skarpsindighed og forrygende sproglige vid, der var flere klasser over de professionelle stand-up komikere.

Aldrig "populær"-musik

Men de færreste seere havde nok hørt hans musik. ”Populær” musik skrev Pelle Gudmundsen-Holmgreen aldrig, selv om han både skabte små, enkle sange og spektakulære værker med kæmpe underholdningsværdi. I vejen for de nemme succeser stod helt bevidst den dobbelttydighed, som altid er til stede i hans musik.

Umulig at forenkle og derfor mulig at misforstå. Et eksempel er hans fejring af H.C. Andersens 200-år, Moving – Still, der leger med de nationale klichéer og samtidig hylder et kunstnerisk forbillede. Pelle Gudmundsens geniale værk affødte stærke protester fra konservative lyttere, der ikke kunne rumme begge dele samtidig.

Sent opdaget i udlandet

En af omkostningerne ved hans status som outsider var, at udlandet først sent, i 1980’erne, fik øje på hans enestående originalitet. Storbritannien og USA er nok de steder udenfor Norden, hvor han er bedst kendt i dag, og en cd med hans korværker blev i 2012 nomineret til en amerikansk Grammy.

De har utrolig meget til gode, for Pelle Gudmundsen-Holmgreen var en komponist, der med alderen kun blev mere og mere koncentreret og mere og mere sig selv. I år udkommer flere nye albums med hans musik, og helt i pagt med hans sans for paradokser vil hans berømmelse kun stige, efter at han nu er død, 83 år gammel.

Hør Pelle Gudmundsen-Holmgreen og hans musik i P2 Guldkoncerten søndag aften 10. juli 2016 kl. 19.20