Nikolaj Hübbe med udfordring til danskerne: 'Jeg tror på, at dans gør folk gladere'

Balletmesteren har budt danskerne op til dans, og lørdag kulminerede udfordringen i København.

Lørdag formiddag dansede høj som lav, ung som gammel, ballet under den bagende sol i August Bournonvilles Passage bag Det Kongelige Teater i København.

De mange fremmødte havde nemlig valgt at tage imod en udfordring, som balletmester ved Det Kongelige Teater, Nikolaj Hübbe, og alle hans kongelige balletdansere havde givet danskerne.

En udfordring, som har fået balletkompagniet land og rige rundt gennem maj måned for at introducere danskere for ballet - og få dem til selv at danse med. Her taler vi altså både fodboldspillere fra Brøndby IF, bryggeriarbejdere, skolebørn og alt derimellem.

De mindste balletdansere stod forrest, da Nikolaj Hübbe begyndte at demonstrere de trin, som skulle indøves. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

Da Nikolaj Hübbe satte sin dansekampagne i søen i sidste måned, lancerede han også en konkurrence.

Vinderne ville få mulighed for at gå på scenen sammen med de kongelige balletdansere i potpourri-forestillingen 'Hübberiet' på Gamle Scene tirsdag i næste uge.

  • Den første vinder af dansekonkurrencen udråbes af Nikolaj Hübbe. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
  • De samlede vindere af dansekonkurrencen, som får mulighed for at stå på Gamle Scene sammen med de professionelle dansere i næste uge. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
1 / 2

Efter en veloverstået finale tog Nikolaj Hübbe plads på en trappesten ved Det Kongelige Teater for lige at tørre sved af panden.

Er det så lykkedes? Har Danmark lært at danse ballet?

- Jeg ved ikke, om Danmark har lært at danse ballet. Men jeg håber, at de har lært, at dans, om det så er folkedans, hopsasa eller ballet, er både sundt og inspirerende. Jeg tror på, at dans gør folk gladere, siger han.

- Og så ville jeg gøre dem opmærksomme på, at der her på Kongens Nytorv altså ligger et balletkompagni, som er blandt et af verdens bedste. Det synes jeg, at man skal være stolt af og slå på trommen for.

Tror du, at danskerne har lært andet end at danse ballet, når I har budt dem op til dans?

- Jeg tror, at Det Kongelige Teater tit kan blive associeret med rødt plys, balystre og noget farligt fint. Noget lidt uforståeligt. Dér tror jeg, at vi har åbnet nogle døre.

Elegante balletarme i vejret på August Bournonvilles Passage. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

Har I så også lært noget af danskerne?

- Jeg er selv kommet til kort med mine fordomme om, hvad folk tænker om ballet. Lige meget hvor vi har været, har folk været så åbne, entusiastiske og nysgerrige, fortæller Nikolaj Hübbe.

- Da vi var på Fuglsang Bryggeri, og der sad fire staute bryggeriarbejdere og gloede på mig, tænkte jeg altså lige. Men man tror noget om noget, og så passer det slet ikke. Dansen bliver en katalysator for noget mellemfolkeligt, hvor man kommer hinanden i møde med åbne hænder og åbent sind.

'Det har været helt specielt'

To af fremtidens ballethåb er Sebastian og Isabella, og de begge 14 år gamle og går i 8. klasse på Det Kongelige Teaters Balletskole.

Hvis alt går efter deres planer, så kommer de til at bruge mange år på at danse på Det Kongelige Teater, også når de bliver voksne.

To af eleverne fra Det Kongelige Teaters Balletskole, Sebastian og Isabella, tager en slapper i solen. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

De seneste uger har de to balletelever har været med til at danse for danskerne udenfor de vante omgivelser på Det Kongelige Teater og forsøgt at lære tilfældige forbipasserende nogle trin.

Hvad tror I, folk får ud af at se jer danse udenfor murerne på teatret?

- Dans kan bringe alle mulige sammen. Når vi optræder her, stopper folk op og synes, at det ser spændende ud, og måske får de lyst til selv at danse med. Især når musikken er så høj. Og når det er godt vejr, griner Sebastian.

Isabella stemmer i med Sebastian. For hende har det været en positiv oplevelse at danse ude i offentligheden.

- Vi er vant til at stå på en scene, hvor vi har lidt afstand til publikum. Men at mærke deres energi og begejstring, det har været helt specielt. I vores miljø går vi meget op i at være perfekte hele tiden, så det var dejligt at se folk, der bare slapper af og gør det, som de synes var sjovt, fortæller Isabella.

Balletmester Nikolaj Hübbe håber, at flere vil få øjnene op for ballet. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

Giv det en chance

Man kunne nemt fristes til at tro, at Det Kongelige Teater har været på reklameturné. At det i virkeligheden handlede om at få bryggeriarbejderne og fodboldspillerne og alle de andre til at købe billetter til balletten.

Men ifølge Nikolaj Hübbe er det ikke tilfældet.

- For mig handler det ikke så meget om at sælge billetter. Det er der smarte og kløgtige presse- og marketingfolk, der kan gøre meget bedre end mig, siger han.

- Med min store, dybe kærlighed og passion for dans, der er det sgu mere det forkyndende i at sige, 'Hey, vågn op! Prøv at åbne øjnene for noget, som I måske ikke til daglig møder eller kender noget til. Giv det en chance.' Det kan man jo overføre på mange ting her i livet, siger balletmesteren.

Lørdagens fællesballet bag Det Kongelige Teater var en del af teatrets Balletfestival.

Facebook
Twitter