Nøgen brite vinder musikpris: Jeg prøver bare at få min person til at skinne igennem

Han er ikke bange for at vise sin personlighed gennem musikken. Mød James Black, der er blevet tildelt Danmarks måske mest rebelske musikpris.

James Black er blevet tildelt Pelleprisen, der hylder "en ung kunstner, som tør være på tværs af tidens angivne normer". Det tør Black både gennem sin musik og - som her - sit image. (Foto: © Niklas Ottander)

James Black er ikke, som komponister er flest.

Den 28-årige unge mand toner frem uden en trevl på kroppen på sit pressebillede, og har kun en - gennemsigtig - glasflaske til at dække for sit køn.

Han er ikke arketypen på en klassisk komponist i pænt jakkesæt og sine seneste nodeskitser i hånden. Med sit viltre hår og store fuldskæg ligner han faktisk mest af alt en typisk gæst på en hip kaffebar i ét af de københavnske brokvarterer.

På den måde passer Blacks fysiske udtryk meget godt til, at han tirsdag aften modtager Danmarks måske mest rebelske musikpris, Pelleprisen.

Prisen hylder "en ung kunstner, som tør være på tværs af tidens angivne normer", og det tør James Black.

- Jeg ville vise noget, der ikke var et billede af alt det, jeg havde lært på konservatoriet. Jeg ville hellere vise, hvor jeg er nu, og hvor jeg vil være fremadrettet. Jeg prøver egentlig bare at kommunikere min egen personlighed gennem musikken, fortalte James Black til P2 i forbindelse med sin debutkoncert tilbage i februar.

"En knaldgod komponist"

Det er et fire mand stort udvalg, der vælger modtageren af Pelleprisen og de 15.000 kroner, der følger med prisen.

Én af de fire er Christian Winther Christensen, kunstnerisk leder på Klang-festivalen.

- James Black er først og fremmest en knaldgod komponist. Og så er han kreativ og tør springe ud i mærkelige ting - man keder sig ikke undervejs i hans værker, siger Winther Christensen til P2.

- Han formår at levere en spændende og underholdende koncert, som der samtidig er dybde i.

Hør et af James Blacks værker her:

0:00

Spiller med i sin egen musik

Jamens Black er født og opvokset i Torquay, England, men flyttede til Danmark for at studere komposition ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

Black spillede oprindeligt saxofon, inden han kastede sig over de musikalske studier og tanker om at lægge dét at optræde bag sig.

Så begyndte han imidlertid selv at bygge instrumenter og studere komposition - og således blev komponistens musikalitet kombineret med performerens sans for at stå med personligheden blottet på en scene.

Eller med kroppen blottet på et pressebillede.

Blacks musik er blevet beskrevet som alt fra "muskuløs", "skør" og "sjov" til "trist" og "smerteligt ærlig". (Foto: © Niklas Ottander)

- Det gik op for mig, at hvis jeg kunne fjerne laget fra andre komponister, ville kommunikationen være mere direkte, og jeg prøver egentlig bare at få min egen personlighed til at skinne igennem hele tiden, siger James Black til P2.

Blacks musik er da også blevet beskrevet som alt fra "muskuløs", "skør" og "sjov" til "trist" og "smerteligt ærlig".

- Hvis du skriver til en anden, kan det bare omhandle, hvordan man lige har det på det givne tidspunkt. Men hvis det er til én selv, kommer der lige ens egen dagsform oven i hatten.

Har flere projekter i Danmark på vej

James Black, der under sin debutkoncert optrådte med stykket 'This piece will make your life better', kalder musikken for en befrielse. Men han tror ikke nødvendigvis på, at musikken tjener et helende formål.

- Jeg er typen, der godt kan komme til at overtænke, og det befrier jeg mig selv for gennem musikken, hvor jeg kan være mere direkte. Det er lidt ligesom, hvis man planlægger alle aspekter af sit liv og der så pludselig sker noget, fordi livet kommer i vejen. Man kan ikke planlægge alting, så man kan ligeså godt bare klø på, og det er det, jeg gør gennem musikken.

- Men jeg tror ikke nødvendigvis, at musik skal bidrage med noget positivt til verden. Jeg tror godt, den kan bidrage med noget positivt, men jeg tror ikke, der skal være udgangspunktet for at lave musikken.

Mens musikken i Blacks optik måske ikke nødvendigvis skal bidrage med noget positivt til verden, så har den dog bidraget til, at han nu kan kalde sig prismodtager.

Vel at mærke en prismodtager med nye projekter i støbeskeen.

- Jeg arbejder på forskellige projekter i Danmark, som jeg ser frem til.