Nu skal Peter og Finnur forsvare Danmark i europæisk musik grand prix

Både Peter Bruun og Finnur Karlsson repræsenterer Danmark i det internationale grand prix for kompositionsmusik, der bliver afgjort i Ungarn de kommende dage.

Kom så, Danmark! Komponisterne Finnur Karlsson (tv) og Peter Bruun repræsenterer Danmark ved råets konkurrence for europæiske komponister, Rostrum, der afgøres denne uge.

Eurovision er ikke den eneste vinderchance, Danmark har på den internationale musikscene i maj måned.

Finnur Karlsson

Ikke så snart er Rasmussen gået af scenen i Eurovision-finalen, før danskerne Peter Bruun og Finnur Karlsson skal kæmpe om en ny fagjurys ører og hjerter.

Tirsdag til fredag bliver Rostrum, en konkurrence for europæiske komponister, nemlig afholdt i den ungarnske hovedstad, Budapest.

Og her er Danmark repræsenteret med hele to værker, som radiomedarbejdere, producere og komponister skal lytte igennem og bedømme for til slut at udpege den bedste nye kompositionsmusik.

Lyden af flygtninge på en motorvej

Danmark deltager for første gang i mange år også i kategorien 'Komponister under 30', for Finnur Karlsson fylder nemlig først 31 næste år.

Det giver ham to chancer for at vinde:

- De unge komponisters værker deltager nemlig i hovedkategorien på lige vilkår med alle de andre værker, men har altså derudover en særlig kategori, hvor der også udnævnes en vinder, forklarer det danske jurymedlem, Max Fage Pedersen fra P2.

Han beskriver Finnur Karlssons værk 'Till heavens changed have their course' som en lang, opadstigende tone, som bliver omslynget af en smuk melodi, der oprindelig stammer fra den engelske renæssancekomponist John Dowland (1563 - 1626).

Her kan du høre et uddrag fra et af Peter Bruuns tidligere værker:

Peter Bruuns 'Når du engang har forladt' er en symfoni for et lille orkester, inspireret af Ursula Ankjær Olsens digt 'Skønheden hænger på træerne'. Ifølge Max Fage Pedersen indeholder musikken et intenst drama:

Peter Bruun (Foto: Lars Skaaning)

- Han gik i gang med værket i 2015, mens der gik flygtninge på de danske motorveje, og det har påvirket ham meget. Jeg synes man fornemmer det i musikken, der ændrer karakter undervejs, men bibeholder en særlig spænding fra start til slut, siger Max Fage Pedersen.

Islænding stiller op for Danmark

Hvert land må stille med op til 30 minutters nykomponeret musik i Det Internationale Komponist Grand Prix, og Danmark har stolte traditioner i konkurrencen. I 2010 blev den eksempelvis vundet af den danske komponist Simon Steen-Andersen.

I passet for Finnur Karlsson fremgår det, at den 30-årige komponist er islænding. Men da han studerer på konservatoriet i København er han en del af det danske musikliv, og bliver derfor indstillet som repræsentant for Danmark.

- I konkurrencen må man indstille den komponist man har lyst til, uanset nationalitet, forklarer Max Fage Pedersen.

Vinderne bliver fundet den 18. maj, og værkerne og andre indtryk fra Budapest kan høres i ’P2 Koncerten’ mandag den 28. maj klokken 19.20 med Max Fage-Pedersen som vært.

Vinderværkerne i de to kategorier bliver spillet i radioen i alle de 30 deltagende lande i konkurrencen. Og derudover får hver af vinderne en bestilling på et nyt stykke musik, de skal skrive.

Facebook
Twitter