Nu vil Nephew puste liv i gamle danske sange: De er diamanter gemt i historiens støv

Det danske rockband Nephew er begyndt at fortolke gamle danske salmer og sange. På lørdag synger de to af dem live i Aarhus.

Nephew udgav i januar ep'en 'Vinter-i-ring', der er bandets første udgivelse i seks år. En af de tre sange er en flere hundrede år gammel salme - og det var ikke en enlig svale fra orkestret. (Foto: Tobias Markussen © Tobias Markussen)

Det populære danske rockband Nephew er tilbage.

Med sig har de både ny musik og et nyt medlem i form af musikeren og produceren Marie Højlund.

Men de har også taget noget gammelt med sig tilbage på scenen. Som i: rigtig gammelt.

På den tre numre lange ep 'Vinter-i-ring', der udkom i januar, sneg der sig nemlig en gammel dansk samle ind: 'Sig månen langsomt hæver' med tekst af Matthias Claudius fra 1779.

Lyt til sangen, mens du læser videre:

Og når bandet smider deres næste sange ud til danskerne, kommer der også til at være nye fortolkninger af rigtig gamle kendinge iblandt.

For når man på den måde blander musikalsk blod med den danske sangskat, kommer man til at føle sig som en del af noget større, siger forsanger Simon Kvamm.

Med sangen står vi på skuldrene af andre

- Det er en rar fornemmelse at vide, at der er andre mennesker, der har det ligesom én selv, og at der også har været andre mennesker på jorden og her i Danmark, som har følt noget af det samme, man selv går og føler, siger han.

- Det kan jo give én en fornemmelse af ikke at være alene i verden og en fornemmelse af, at man står på nogle skuldre.

Kan du give nogle eksempler på det?

- For eksempel ’Sig månen langsomt hæver’. Det er jo en aftensalme, der rummer en vis dysterhed. Den handler om det at være lidt utryg om aftenen og håbe på, at man kan finde trøst i søvnen, og at der er nogle, der vil sørge for én.

- Og dét at der er nogen, der skrev sådan for 200 år siden gør jo, at man føler, at det har altid været sådan at være menneske. At man kan føle sig lidt utryg. Særligt søndag aften af en eller anden grund. Det er der da et eller andet betryggende ved midt i al utrygheden. Men det kan også være, at man kan føle sig glad og forelsket om sommeren.

Sange så gamle som solen er rund

Er den danske sangskat ikke gammeldags og mest for ældre mennesker?

- Til dem, der må mene, den er lidt gammeldags, det er lidt som at sige: 'Er solen ikke lidt rund?' Jo, det er jo også meningen, den skal være det.

- Men der ligger faktisk nogle melodier og tekster, som handler om noget, man sagtens kan relatere til i dag. Som handler om følelser og det at være bange om aftenen eller glad om morgenen.

Ligger der et budskab bag at tage de gamle sange op igen?

- Nogle gange ser man sangskatten og højskolesangbogen i særdeleshed som noget hyggeligt og ’fjällräven’-agtigt. Det er ikke kun sådan, sangskatten er. Den kan også være stor og storladen og melankolsk og farlig. Den kan godt have nogle andre farver, end det vi tit forbinder den med. Det vil vi gerne skubbe ind på bordet.

Kæmpe hits fra fordums tid

Kan de gamle danske sange også være hits i dag?

- Det er i hvert fald et forsøg værd. Det er jo et eksperiment, som vi har gang i i Nephew. Jeg forestiller mig ikke, at de kommer til at slå Bruno Mars på hitlisterne, men jeg kan godt forestille mig, at det kan komme til at spille en rolle på en anden måde, måske kan en ny målgruppe få øjnene op for sangene.

- På mange måder er det nogle kæmpe hits, som bare blev skrevet i en anden tid. Nogle af de her sange er diamanter, som man bare ikke kan se for historisk støv, fordi de kun bliver fremført på klaver i en højskolesal eller på et orgel i en kirke. Det kan også noget. Men vi vil gerne vise et alternativ.

Men kan det ikke også noget at synge de danske salmer og sange som fællessang?

- Jo for Søren! Fællessang er for mig at se smukt og noget, jeg selv tænder på. Det er noget vi også altid har elsket i Nephew-regi. Vi er jo et band, der synes vores sange lyder bedre med 'ølkor'. Og vi kan godt lide mange mennesker, der synger med på dem i en stor sal eller på en festival.

- Om man sidder en formiddag med højskolesangbogen foran sig og man synger 'Se nu stiger solen', eller man står klokken 22.30 pissefuld på Roskilde til en koncert og synger med. Det er jo noget af det samme, det vækker i én. Det er følelsen af at være en del af noget større.

Om Nephew

  • Bandet Nephew består af seks medlemmer, herunder forsanger Simon Kvamm og bandets nye, kvindelige medlem Marie Højlund.

  • • Nephew er blandt andet kendt for numre som 'En Wannabe Darth Vader', 'Igen & Igen &', 'Superliga' og ’Hjertestarter’.

  • I januar udgav bandet for første gang i seks år ny musik i form af en ep'en 'Vinter-i-ring'.Ep'en består af to nye numre og en nyfortolkning af den gamle salme 'Sig månen langsomt hæver'.

Facebook
Twitter