Ny Serie: Romaernes magiske musik fylder mere end du tror

Franz Liszt hævdede, at al ungarsk musik hviler på roma-rytmer.

Roby Lakatos og ensemble

Tonerne som hans magiske violin synger, strømmer ind i vores fortryllede ører som tårer...’

Sådan sagde komponisten Franz Liszt om roma-violinisten Janos Bihari. Han var den første i det berømte ungarske Lakatos-dynasti. Franz Liszt hævdede, at al ungarsk musik hviler på roma-rytmer og komponerede blandt andet en række ungarske rapsodier inspireret af roma-musik.

Vestlig musik med romainspiration

En udsendelse om vestlig kompositionsmusik inspireret af romamusik – og omvendt. Blandt andet uddrag af værker af Haydn, Beethoven, Tjajkovskij, Janáček, Bartók, Dvořák og Pablo de Sarasate.

Romakultur med mystik

Anden udsendelse handler om, hvordan romaernes kultur ofte har repræsenteret det mystiske, det erotiske og farlige i vestlig kunst. Romaer bliver fremstillet som kriminelle og moralsk forkastelige i kendte operaer som Verdis Trubaduren og Bizets Carmen, og i ukendte operaer som Aleko, Bohemian Girl, Zingari og den svenske Singoalla.

Internationalt kendte roma- musikere

I den sidste udsendelse kan du møde tre internationalt kendte roma-musikere og -komponister: Akkordeonspiller Lelo Nika, som voksede op i Helsingør, og som er blevet kaldt en af verdens førende på akkordeon.

Dernæst violinisten og sangeren Iva Bittová, som er født i Tjekkiet, og bevæger sig lige så frit på små obskure avantgarde scener, som i Carnegie Hall i New York. Og endelig ungareren Roby Lakatos, som er 7. generation af violinister i det berømte Lakatos-dynasti, og som har skabt sin egen blanding af jazz, klassisk og folkemusik.

Serien er et samarbejde mellem Sveriges Radio, NRK i Norge, YLE i Finland og DR P2.

Tilrettelæggelse: Birgitta Tollan.

Dansk speak: Benedikte Bové.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter