NY VIDEN: Ægte kattemusik gør katten glad

Amerikansk forsker har fundet nøglen - Sådan skaber man musik som din kat kan lide.

Du kender det måske fra dig selv. Du har et stykke musik som du virkelig holder af, og du vil egentlig gerne dele det med din kat. Men det er som om katten overhovedet ikke ænser at der er musik i lokalet. Katten er nærmest upåvirket af lyden.

Det skyldes at musikken ikke taler kattens sprog. Musik sådan som vi mennesker kender den, er faktisk opbygget af lyde, der relaterer sig til menneskets vokale udtrykskraft, dvs. den menneskelige måde at kommunikere på. Derfor er vores 'menneskemusik' ikke interessant for katte.

Det forklarer David Teie, lektor på Universitetet i Maryland, USA. Han har på videnskabelig vis undersøgt, hvordan musik egentlig påvirker de menneskelige følelser, og i det arbejde udkrystaliserede David Teie nogle elementer i musikken.

Testet på rigtige katte David Teie fandt ud af, hvad menneskelig musik består af, og kom frem til den ovenstående konklusion. På den måde kunne han også tænke sig til, at hvis musikken istedet blev skabt med henblik på kattes vokale udtryk og deres måde at kommunikere på, så ville musikken måske pludselig være interessant for katte.

Han besluttede sig for at teste det, og skabte en musik baseret på kattelyde. Dyrepsykologer kiggede på kattenes adfærd, mens de lyttede til den nye musik, og minsandten ja: Der var alle mulige tydelige tegn på, at kattene fandt denne her musik interessant.

Hør interview med forsker i kattemusik David Teie via link her ovenfor. Indslaget blev bragt i P2 Puls 28. november 2015.

FacebookTwitter