Nye MeToo-anklager i amerikanske orkestre: Flere musikere suspenderet

Flere sager om sexchikane er blusset op i den klassiske musikverden.

New York Filharmonikerne til en koncert i november sidste år. Nu er to musikere i orkestret suspenderet og på vej mod en fyring efter anklager om 'dårlig opførsel'. I andre amerikanske orkestre ruller der samtidig sager om sexchikane. (Foto: Hiroyuki Ito © © Hiroyuki Ito)

Til oktober er det et år siden siden, #MeToo-afsløringerne fik skandaler om seksuelle overgreb til at buldre gennem kulturlivet – og det er ikke ovre endnu.

De seneste dage har amerikanske symfoniorkestre i både Ohio, Boston og New York været ramt af nye sager om sexchikane og det, der - i hvert fald ude fra set - ligner.

I Ohio suspenderede det 100 år gamle Cleveland Orchestra i lørdags deres 43-årige førstetrombone-spiller Massimo La Rosa, mens orkestret undersøger beskyldninger om ”upassende seksuel adfærd”, skriver Washington Post.

La Rosa er samtidig den anden musiker fra orkestret der bliver suspenderet på kort tid, for i juli blev koncertmester William Preucil suspenderet, umiddelbart efter at en artikel I Washington Post påstod, at han havde overfuset og lagt an på studerende.

Har klaget over chikane siden 2005

Stort set samtidig med sagen i Cleveland har solooboisten Katherine Needleman fra Boston Symfoniorkester klaget over sexchikane til en ligestillingskommision.

Siden 2005 har hun beskyldt orkestrets koncertmester for at lægge an på hende og efterfølgende udsætte hende for daglige repressalier, fjendtlighed og fysisk intimidering.

Så sent som i marts måned hyrede orkestret et uafhængigt advokatfirma til en intern undersøgelse, der endte med at konkludere, at der ikke var tale om sexchikane. Og den udlægning bakker koncertmester Jonathan Carneys advokat måske ikke overraskende op om:

- Orkestret undersøgte sagen I 2005 og konkluderede, at der ikke var hold i den. Siden dengang har Jonathan intet gjort for at skade hende på nogen måde, siger advokaten Neil J. Ruther til Washington Post.

Solooboisten Liang Wang står til fyring hos New York Filharmonikerne for upassende opførsel. Det er dog ikke bekræftet, om der er tale om seksuelle krænkelser. (Foto: Hiroyuki Ito © 2013 Hiroyuki Ito)

Fyret efter fem måneders undersøgelse

Endnu en sag om bortvisning af prominente musikere har i den grad fået det klassiske musikliv i USA til at spærre øjnene op de sidste dage.

Søndag valgte de legendariske New York Filharmonikerne at fyre trompetisten Matthew Muckey og soloobo Liang Wang for noget ’dårlig opførsel’, som orkestret har haft en advokat til at kulegrave i fem måneder.

Solooboen spiller en væsentlig rolle i ethvert orkester, fordi det er den, alle de andre instrumenter bliver stemt efter.

Flere medier nævner sagen i samme åndedrag som de andre sager, men det er dog endnu ikke bevist, at denne sag rent faktisk handler om sexchikane.

Fyringerne kan også først træde i kraft, når musikernes fagforbund har bedømt sagen, så foreløbig er de på orlov uden løn. Og begge musikeres advokater benægter, at deres klienter skulle have gjort noget forkert:

- Hr. Wang er utrolig skuffet over filharmonikernes beslutning og nægter eftertrykkeligt at have været involveret i noget upassende, siger advokat Alan S. Lewis ifølge New York Times.

Anklaget dirigent tilbage - på den anden side af jorden

Der er dog også MeToo-anklagede musikere, der kommer tilsyneladende helskindet igennem anklagerne og får genrejsning, om ikke andet i andre dele af verden.

En af de tidlige MeToo-sager i den klassiske musikverden var mod den prominente schweiziske dirigent Charles Dutoit.

Charles Dutoit blev sat fra bestillingen hos mange orkestre efter beskyldningerne om seksuelle krænkelser tog til i december 2017. Nu er han tilbage igen - hos orkestret i St. Petersborg, Rusland. (Foto: ROBERT GHEMENT)

Han blev i december 2017 anklaget af flere operasangere og musikere for seksuelle overgreb begået mellem 1985 og 2010. Selvom Dutoit afviste alle anklager, valgte Royal Philharmonic i London til at afskedige ham som chefdirigent, mens prominente orkestre I New York, Chicago, Boston, San Francisco, Philadelphia og Sydney aflyste koncerter med ham.

I torsdags fik Dutoit så nyt job: som fast gæstedirigent for St. Petersborg Filharmonikerne, Ruslands ældste symfoniorkester.

FacebookTwitter