Nysgerrig på opera? Begynd med disse 3 mesterværker

Er du til store følelser og genial musik? Så kast dig frygtløst over disse tre fascinerende operaer, anbefalet af operafan Lotte Heise.

Her er det et billede fra Det Kongelige Teaters 2015-opførsel af klassikeren 'La Traviata' om den prostituerede Violetta. (Foto: Miklos Szabo © Det Kgl. Teater)

Tænker du, at opera er elitært, utilgængeligt og primært for det modne publikum?

Det er der absolut ingen grund til.

Der findes nemlig en række operaer, der er ganske nemme at gå til takket være deres fantastiske musik og gribende fortællinger om kærlighed og tab – emner, der rører de fleste.

Radiovært Lotte Heise fra operaprogrammet ’Bravo’ på P2 har i hvert fald jublet og grædt til samtlige af disse tre geniale operaer, der med sikkerhed får dig sendt godt afsted ind i operaens verden.

(Foto: Miklos Szabo © Det Kgl. Teater)

'Carmen' af Bizet

- Der er ikke nogen steder i den, der er kedelig. Fra man kommer ind og til den slutter, sidder man med åben mund. Med andre operaer kan man godt indimellem tænke: Ah, den er så smuk, men vi skal bare lige igennem det her stykke først.

- Men sådan er det ikke med ’Carmen’. Både musikken og handlingen rammer – og det er jo sjovt med en historie om en kvinde, der ikke finder sig i en skid. Altså, ”fri vil jeg leve, fri vil jeg dø. Næste elsker!” Den slags kvinder er der ikke så mange af i operaer, siger Lotte Heise om den provokerende sigøjner Carmen, der soler sig i mændenes opmærksomhed.

(Foto: Per Morten Abrahamsen © Det Kgl. Teater)

'La Bohème' af Puccini

- Det må være verdens bedste opera. Hvorfor? Fordi man græder. Jeg græder konsekvent hele tredje og fjerde akt hver gang, og jeg har set den i hvert fald femten gange og hørt den måske hundrede gange. Det er noget af det mest betagende musik og en fantastisk opera.

- Og så har den jo verdens værste molakkord i slutningen – så hvis man ikke får gåsehud der, og begynder at tude, har man et hjerte af sten, siger Lotte Heise om den gribende kærlighedshistorie om den fattige kunstner Rodolfo og den tuberkuloseramte syerske Mimi.

(Foto: Miklos Szabo © Det Kgl. Teater)

'La Traviata' af Verdi

- Det er jo et spændende drama om en kvinde, Violetta, som har solgt sin krop, og det må man jo ikke – ikke i den tid i hvert fald.

- Hun forelsker sig i Alfredo, og så kommer hans far til hende og siger: ”Du er nødt til at lade min søn gå, for du er et forsuttet bolsje. Ellers kan hans søster aldrig blive gift med sin elskede, og det kan du da ikke ødelægge, vel?” Og så er det jo et stort drama med fantastisk musik af Verdi.

Du kan høre mere om netop disse tre operaer, når Lotte Heise dykker ned i både musik og handling i ’Bravo’ på P2 i aften klokken 18.03. Efter udsendelsen kan du genhøre programmet HER.