Operachef slår ned på kritik af danske sangere: Det er noget sludder!

Chefen for Den Jyske Opera får kritik for sin beskrivelse af danske sangere. Nu er han selv ærgerlig over debatten.

Philipp Kochheim (tv) har udtalt, at en del danske sangere mangler 'ild i øjnene' sammenlignet med sangere andre steder fra. Det er danske Michael Bojesen, chef på operaen i Malmø, slet ikke enig i. (Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup og Thomas Lekfeldt © Scanpix)

- Jeg synes, det er ramt ved siden af. Jeg synes, det er noget sludder.

Sådan siger Michael Bojesen, chef for operaen i Malmø, til Kulturen på P1, efter at hans chefkollega hos Den Jyske Opera har karakteriseret danske operasangere som for lidt 'sultne' og uden 'ild i øjnene'.

I et interview i magasinet Sceneliv udtalte Den Jyske Operas chef, Philipp Kochheim, sig om de danske sangere, som han havde fravalgt ved en audition i Aarhus til fordel for udlandske sangere. Han mener, at de danske opersangere måske føler sig for trygge;

- For et ungt og kunstnerisk talent eller en sangstuderende kan der nogle gange være noget godt i det der med ikke at vide, hvor man får huslejen fra i næste måned, sagde Kochheim blandt andet.

Kunst på et kvistværelse i kulde

Udtalelserne har operaudvalget i Dansk Skuespillerforbund kaldt for 'bekymrende'. Og fra Malmø siger danske Michael Bojesen også, at Philipp Kochheim er galt på den:

- Jeg synes, det er noget sludder at sige, at det, der skaber ild i øjnene hos en kunstner, er checken, den forventede indtjening. At man, hvis man har det for godt økonomisk, sikkert ikke er sulten kunstnerisk.

- Det er en gammel romantisk billede af, at kunsten kun trives på et kvistværelse i kulde.

Michael Bojesen har tidligere været chef for DR PigeKoret og for Copenhagen Opera Festival. Ifølge ham er der ingen forskel på de danske og internationale sangeres 'sult', når de går til audition for at få en rolle:

- Jeg kan ikke høre nogen forskel på, om det er tyske, svenske eller danske sangere. Jeg kan høre forskel på niveauet - og det er det, jeg kigger på som operachef: hvordan er stemmen, og hvordan er evnen til at komme ud over kanten på scenen, siger Michael Bojesen.

- Der er nøjagtig den samme drivkraft hos danske og hos svenske sangere, at selvfølgelig vil man gerne det her.

Kochheim: Lad os stoppe mudderkastningen

Da dr.dk først skrev om sagen i går, var det ikke muligt at få en udtalelse fra hverken Den Jyske Operas bestyrelse eller operachef Philipp Kochheim selv.

Men nu har han valgt at forklare sig overfor Kulturen på P1:

- Selvfølgelig ønsker jeg slet ikke at have sultende kunstnere, det er latterligt. Det sagde jeg ikke, og det mente jeg ikke, siger han og tilføjer, at han er ærgerlig over den reaktion, der er kommet på hans udtalelser:

- I Tyskland har vi den tradition, at hvis nogen kommer fra en anden kultur ind i en ny kultur og siger noget, så inviterer man til debat og kaffe og taler om det, selvom man er fornærmet over det. For så kan vi måske lære af hinanden, siger Philipp Kochheim.

- Lige nu føler jeg, det bare handler om at smide mudder rundt og være såret og fornærmet.

Kochheim fortæller til Kulturen på P1, at han blev interviewet til magasinet Sceneliv, da han havde holdt én audition den første uge, han var i Danmark.

- Siden har jeg fundet mange fantastiske nye sangere, som jeg arbejder med nu og skal arbejde med i fremtiden, siger han og håber, at operasangerne nu vil gå i dialog med ham:

- Måske finder vi ud af til sidst, at det ikke var, som jeg troede, måske var jeg totalt forkert på den.

Facebook
Twitter