Askepot: Storslået kærlighed uden magiske feer

Se opsætningen af Askepot fra Den Jyske Opera, som turnerer i Danmark i disse uger.

 • (© Den Jyske Opera)
 • (© Den Jyske Opera)
 • (© Den Jyske Opera)
 • (© Den Jyske Opera)
 • (© Den Jyske Opera)
 • (© Den Jyske Opera)
 • (© Den Jyske Opera)
 • (© Den Jyske Opera)
 • (© Den Jyske Opera)
 • (© Den Jyske Opera)
 • (© Den Jyske Opera)
 • (© Den Jyske Opera)
1 / 12

Askepots historie kender alle: Den gode pige, der også er skøn. Hendes godhed og lidt trylleri er det, der gør, at hun kan rejse sig til sidst og forlade kulbunken og de snavsede gryder.

Trylleriet, som vi kender det fra eventyret Askepot, er væk i Rossinis version: der er ingen fe, som sørger for at få den stakkels pige med til ballet.

I stedet er det en godhjertet ældre mand, Alidoro, som i sin søgen efter at finde den perfekte kone til prinsen, finder frem til det hus, hvor Askepot bor.

Magien er der alligevel i form af at kærligheden vokser og giver håb, også selvom man tilbringer dagligdagen som køkkenslave for sin plagsomme familie.

Se en opsætning af 'Askepot med Den Jyske Opera

Det er Sønderjyllands Symfoniorkester, der spiller på optagelsen. Videofotograf, lyd og redigering: Jacob Nielsen/Visual Classics.

Handling:

Angelina, der bliver kaldt "Askepot", bor sammen med sin stedfar, Don Magnifico, og to halvsøstre, Clorinda og Tisbe.

1. akt

Det er morgen, og mens Clorinda og Tisbe forkæler sig selv, synger Angelina, samtidig med at hun ordner de huslige pligter. I samme øjeblik banker en tigger på døren og beder om almisser. Han er i virkeligheden Alidoro, prins Ramiros rådgiver, som er i færd med at finde en passende pige, som prinsen kan blive gift med.

Clorinda og Tisbe forsøger at komme af med ham, men Angelina giver ham kaffe og brød. Nogle af prinsens hoffolk kommer og meddeler husstanden, at prinsen gennemsøger landet for at finde en brud, og at han er på vej til dette hus for at møde søstrene.

Begejstrede skynder Clorinda og Tisbe sig ind for at vække deres far og fortælle ham om nyhederne.

Prins Ramiro beslutter sig for at bytte tøj med sin kammertjener, Dandini, fordi han selv, forklædt som tjener, kan iagttage pigerne mere frit. Da han ankommer til Don Magnificos hus, støder han ind i Angelina, og de falder øjeblikkeligt for hinanden.

Dandini ankommer, forklædt som sin herre, prinsen, og inviterer søstrene til ballet, der skal afholdes samme aften. Angelina spørger, om hun må komme med, men afvises prompte af sin stedfar.

Alidoro – nu ikke længere i forklædning – kommer og meddeler dem alle, at det står optegnet, at Magnifico har tre døtre, og at de alle skal komme til ballet. Magnifico forsikrer, at den tredje datter er død, og at Angelina blot er en tjenestepige.

De tager afsted til slottet og efterlader Angelina hjemme. Alidoro kommer tilbage og fortæller Angelina, at hun alligevel skal med til ballet, fordi hun viste ham venlighed, da han gav sig ud for at være tigger.

På slottet slipper Ramiro af med Don Magnifico ved at sende ham ned i kælderen, hvor han bliver drukket fuld.

Dandini fortæller Ramiro om søstrenes selviskhed og forfængelighed. I dette øjeblik meddeler Alidoro ankomsten af en ukendt, tilsløret kvinde (Angelina). Da hun fjerner sit slør, er Magnifico og hans døtre slået af, hvor meget hun ligner "Askepot". Mens de alle sætter kurs mod middagen, udtrykker de deres bekymring for, hvordan tingene skal gå.

2. akt

Magnifico og hans døtre er bekymrede over den indvirkning, denne ukendte kvinde har på deres planer. De forlader slottet, og Ramiro kommer ind. Han er betaget af den tilslørede kvinde, som minder ham om den tjenestepige, han mødte samme morgen.

Han gemmer sig, da Angelina og Dandini kommer, og han overhører Angelina fortælle Dandini, at hun er forelsket i hans kammertjener. Henrykt afslører Ramiro sig selv og erklærer hende sin kærlighed.

Hun giver Ramiro et armbånd og beholder selv dets mage og siger, at hvis de er bestemt for hinanden, må han søge efter hende og finde hende, idet han kan genkende hende på armbåndet. Ramiro sværger at finde hende.

Don Magnifico og hans døtre vender hjem og beordrer Angelina, der er tilbage i sine pjalter, til at lave aftensmad til dem.

Udenfor raser en storm, som får Ramiros karet til at bryde sammen udenfor huset. Ramiro og Dandini kommer ind for at finde ly. Da Angelina bringer en stol til prinsen, genkender han hende og hendes armbånd og afslører sin sande identitet for hende.

Ramiro truer med at straffe hendes familie, men Angelina beder om tilgivelse for dem på trods af den grusomhed, som de har udvist overfor hende.

På slottet forsøger Don Magnifico at indynde sig hos den nye prinsesse, men hun ønsker udelukkende at blive anerkendt som hans datter. De forenes alle som en familie, og Angelina fejrer, at hun ikke længere skal arbejde i aske og ikke længere er "Askepot".

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter