Figaros Bryllup: Forvirring og forklædninger i højt elsket opera

Handlingen er kompliceret, tempoet er højt og forviklingerne konstante i Mozarts opera 'Figaros Bryllup'.

 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
 • (Foto: A. Bofill)
1 / 16

Sevilla, Spanien. Figaro planlægger sit bryllup med Susanna. Den gamle Bartolo forsøger at få Figaro til at gifte sig med husholdersken Marcellina. I mellemtiden gør greven, Almaviva, kur til Susanna.

Men grevinden og Susanna udtænker en plan, der kan vække Almavivas jalousi. Og så er der den ungen Cherubino, der længes efter at forstå, hvad kærlighed virkelig handler om...

Handlingen er kompliceret, tempoet er højt og forviklingerne konstante i Mozarts opera 'Figaros Bryllup'. Det er en af alle tiders mest spillede og elskede operaer. Musikken er vidunderlig, og den dramatiske dybde er bundløs.

Handling

1. akt

Grev Almavivas kammertjener Figaro skal giftes med grevindens kammerpige Susanna, og greven har tildelt dem et værelse, der støder op til både hans og grevindens gemakker. Figaro synes umiddelbart, at det virker meget praktisk, men Susanna får hans øjne op for, at der ligger meget mere bag end praktiske hensyn.

Greven har nemlig mistet sin interesse for grevinden og kastet sit blik på Susanna; og selvom greven har afstået sin feudale ret til den første nat med bruden, planlægger han alligevel at få den indløst. Figaro bliver rasende over at erfare dette og beslutter sig for at forpurre grevens plan.

Doktor Bartolo og hans gamle husbestyrerinde Marcellina vil hævne sig på Figaro, fordi Figaro engang hjalp greven med at bortføre Bartolos myndling Rosina, nu Grevinde Almaviva. Marcellina kræver, at Figaro indfrier det ægteskabsløfte, som han stillede som sikkerhed for et lån, hun gav ham.

Den unge page Cherubino, som er betaget af alle slottets kvinder, søger trøst hos Susanna; greven har afskediget ham, fordi han er blevet opdaget sammen med gartnerens datterBarbarina. Pludselig dukker greven op i Susannas kammer, og Cherubino skjuler sig under et lagen, der ligger hen over en lænestol. Greven prøver at aftale et stævnemøde med Susanna og opdager Cherubino, men i det samme kommer Figaro ind fulgt af folk fra landsbyen. I sang priser de greven, fordi han har afstået sin ret til den første nat med bruden.

2. akt

Susanna har fortalt grevinden om grevens tilnærmelser, og grevinden sørger over sin mands manglende interesse. M

en sammen med Figaro lægger de tre en plan sammen: Susanna skal aftale et stævnemøde med greven, men i hendes sted vil de sende Cherubino klædt ud i Susannas tøj, og på den måde planlægger grevinden at afsløre sin mands bedrag.

Figaro har sendt et anonymt brev til greven, der antyder, at grevinden skal møde en hemmelig elsker, og greven kommer ilende til grevindens kammer. Da hun nægter ham adgang til sin garderobe, hvor Susanna er ved at klæde Cherubino ud, tror greven, at grevinden skjuler sin hemmelige elsker derinde.

Fordi grevinden insisterer på ikke at lade ham få adgang til garderoben, tager han grevinden med sig, aflåser hendes kammer og går ud for at hente værktøj til at åbne døren til garderoben med magt. Imens hopper Cherubino ud af vinduet, og da greven og grevinden kommer tilbage, finder greven kunSusanna i garderoben.

Men nu kommer husets gartner for at klage over, at hans blomster er ødelagte, fordi der er sprunget en person ud af vinduet ned i blomsterne, og dette bekræfter grevens mistanke om, at den hemmelige elsker har været skjult i garderoben.

Figaro dukker op og påtager sig skylden, hvilket irriterer greven grænseløst, fordi han fornemmer, at noget holdes skjult for ham. Så da Marcellina nu dukker op med sit krav om at få indfriet sit ægteskabsløfte af Figaro, lover greven hende en grundig retshøring.

3. akt

Susanna aftaler et stævnemøde med greven. Uheldigvis overhører han, at Susanna på vej ud af døren hvisker tilFigaro, at de har vundet spillet.

Greven har tilkaldt en advokat for at få afklaret Marcellina og Figaros strid. Men under afhøringen viser det sig, at Figaro er Marcellina og Bartolos søn født udenfor ægteskab og stjålet som barn, og Marcellina opgiver naturligvis sit retslige krav til stor ærgrelse for greven.

Gartneren Antonio afslører overfor greven, at hans datterBarbarina holder Cherubino, der ellers var blevet sendt i militærtjeneste, skjult på slottet.

Nu ryger planen, om at Cherubino skal udgive sig for Susanna ved stævnemødet, på gulvet. Men grevinden beslutter sig for, at hun selv vil gå til stævnemødet forklædt som Susanna, og sammen med Susanna skriver hun et brev til greven forseglet med en nål, som han skal returnere som et tegn på, at han kommer til stævnemødet, og under sin bryllupsceremoni lister Susanna brevet i hånden på greven.

4. akt

Barbarina har tabt nålen, som greven har bedt hende overrække til Susanna, og da Figaro kommer forbi, fortæller hun naivt om det forestående stævnemøde. Figaro tror nu, at Susanna er ham utro med greven og sværger hævn.

Han søger trøst hos sin nyfundne mor Marcellina, der for sin del fortæller Susanna om Figaros jalousi, og Susanna beslutter sig for at drille Figaro ved at lade som om hun venter på sin elsker.

Alle er nu klar til stævnemøderne, men nu dukker Cherubinoop og forstyrrer det hele. På grund af forklædningen, tror han at grevinden er Susanna, og han prøver at kysse hende. Greven bryder ind, men må selv afbryde sit kurmageri, da Figaro går forbi og møder Susanna forklædt som grevinden. Figaro genkender dog Susannas stemme, og forstår nu tingenes rette sammenhæng, men beslutter sig for at tirre Susanna ved at lade som om, han tror på, at hun virkelig er grevinden og erklære hende sin kærlighed.

Susanna tilbagebetaler komplimenterne med lussinger, og greven tilkalder alle for afsløre sin troløse hustru, som han pure nægter at tilgive. Da den rigtige grevinde træder frem, falder han på knæ og beder selv om tilgivelse.

Hun tilgiver ham, og efter denne dag med lidelser, luner og galskab er det nu tid til kærlighed og fest.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter