Guldhanen: Dyr går amok på svigtet Zar efter astrolog-mord

Rimskij-Korsakovs sidste opera blev skrevet mens russerne protesterede mod zar-vældet - og er en satire over, hvad der sker, når magthaverne misbruger deres magt.

Zaren ender med at blive svigtet grumt af den guldhane, der skulle beskytte ham. Sådan kan det gå, når man misbruger sin magt ... (Foto: Javier del Real © Teatro Real)

Guldhanen er Rimskij-Korsakovs sidste opera, skrevet på trods kan man næsten sige, for Rimskij-Korsakov havde faktisk besluttet sig for at holde op med at komponere.

I 1905 var han 61 år, han var professor på konservatoriet i Skt. Petersborg, havde skabt sig et navn som en af Ruslands mest populære komponister – og så var helbredet i øvrigt ikke, hvad det havde været.

Men så skete der noget.

Revolutionen rumlede i Rusland

Utilfredsheden i det russiske rige var vokset til ustyrlige højder. Bønderne klagede over at være stavsnbundet til deres jord, de etniske minoriteter i rigets yderkanter blev undertrykt, de måtte ikke deltage i valgene og havde ringere skolegang.

Samtidig krævede den voksende arbejderklasse beskyttelse af deres rettigheder, og blandt intellektuele bredte der sig en række meget radikale tanker og ideologier.

Alt sammen rettet mod et gammelt og træt Rusland, som ikke magtede at rykke ind i moderne tider – symboliseret ved zar Nikolaj II, der var en benhård statsleder, hvilket hans tilnavn røber: han blev nemlig kaldt Nikolaj den blodige.

Satire over misbrug af magten

I 1905 brød det løs. En lang række opstande og protester bredte sig i det russiske rige. Arbejderne strejkede, bønderne besatte jorde, og det hele blev for alvor eksplosivt, da en enorm folkemængde gik mod vinterpaladset i Skt. Petersborg for at afleverer en skrivelse til zaren.

Zarens soldater åbnede ild mod borgerne og op mod 1000 mennesker blev dræbt.

Se video-trailer fra opførelsen i Madrid 2017. Artiklen fortsætter nedenfor:

Rimskij-korsakov støttede disse protester i 1905, hvor bla. de studerende demonstrerede mod styret og for politiske reformer. Det kostede ham kortvarigt hans professorstilling på konservatoriet i Skt. Petersborg, men nok så væsentligt fik det ham til at gå i gang med endnu en opera.

Emnet blev en satire over magthavernes misbrug af magten, sådan som den udspiller sig i Pusjkins eventyr Guldhanen.

Handlingen

Prolog

En mystiker og astrolog kommer frem foran publikum og fortæller, at selv om den historie vi nu skal overvære er fiktion, så har den en sand og eviggyldig morale.

1. akt

Den klodsede Zar Dodon er i gang med at hidse sig selv op til at tro, at landet er truet af nabostaten Shemakha, der bliver regeret af en vidunderskøn dronning.

Zar Dodon spørger sin astrolog til råds, og astrologen overrækker Dodon en magisk guldhane, som skal beskytte zaren og landet. Den lille hane beroliger dog ikke zaren, for den bekræfter, at dronningen fra nabolandet Shemakha faktisk har ambitioner om at udvide sit territorium.

Zaren beslutter at foretage et forebyggelsesangreb og sender sin hær mod Shemakha ledet af sine to sønner.

2. akt

Zarens sønner har ledt hæren mod nabolandet Shemakha og dronningen, som angivelig truer dem. Men sønnerne er nogle fjolser, så de ender med at dræbe hinanden på slagmarken.

Så beslutter Zar Dodon selv at lede hæren, men guldhanen griber ind og sørger for, at Dodon bliver betaget af dronningen. Hun opildner ham ved at danse en forførende dans, og Dodon forsøger at stjæle et kys, men han er klodset, og det ender i et stort rod.

Dronningen derimod ser nu, at hun kan indtage Dodons land helt uden krig – hun lokker et ægteskabstilbud ud af Dodon – og siger ja til at gifte sig med ham.

3. akt

3. akt begynder med et strålende bryllupsoptog. Men så kommer astrologen, han træder frem til Zar Dodon og siger: Du lovede, at hvis jeg kunne få hele denne historie til at ende lykkeligt, så måtte jeg få, hvad jeg ønsker mig.

Dodon nikker og siger, ja, ønsk du blot. Astrologen svarer: Så ønsker jeg mig dronningen og hendes land. Zar Dodon farer op, rasende, og slår astrologen i gulvet, så han dør.

I det sammen flyver guldhanen op og hakker Zaren i halsen. Han falder om og dør. Det bliver helt mørkt, og da lyset kommer igen, er er dronningen og guldhanen forsvundet.

Epilog

Astrologen kommer ind og minder publikum om, at det de har set kun var en historie, og at de eneste rigtige, dødelige personer var ham selv og dronningen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter