Jason (Giasone) - et trekantsdrama med guddommeligt tvist

I Cavallis 1600-tals opera 'Jason' ser guderne ser frem til dagen, hvor Jason skal erobre det gyldne skind og gifte sig med Medea. Men kærlighedens gud har andre planer.

Billede fra opførslen af 'Jason' på Grand Theatre i Genéve. (Foto: Magali Dougados © GTG©Magali-Dougados-2017)

Jason er en usædvanlig opera: Den stammer nemlig helt tilbage fra operaens barndom i 1600-tallet.

Men Cavallis musik har fået en noget lykkeligere skæbne end så mange andre operaer fra den tid.

Komponisten Francesco Cavalli. Cavalli lærte at skrive opera af den bedste lærermester, nemlig Monteverdi, som var med til at opfinde denne nye genre, drama med musik.

I starten var opera noget, der foregik i private hjem. Men i 1630’erne fik Venedig sit første offentlige operateater, og så begyndte efterspørgslen på nye opera at stige. Cavalli var en flittig leverandør – han skrev omkring 40 operaer i alt.

Jason – eller Il Giasone på italiensk - er en fortælling fra den græske mytologi. Du husker måske fra din oldtidskundskab historien om Jason og det gyldne skind. Det er sådan cirka der, vi er.

I karnevalssæsonen 1649 blev Cavallis opera opført i Venedig for første gang. Det var som altid et af karnevallets højdepunkter, den nye operapremiere.

Operaerne var ikke nødvendigvis designet til at være langtidsholdbare: De skulle underholde her og nu. Jason blev bare ved med at underholde, igen og igen, med mere end 20 nye opsætninger i de følgende 40 år.

Det var usædvanligt. Og er det i dag, hvor Jason stadig opføres.

Handlingen

Prolog

Guderne ser frem til dagen, hvor Jason skal erobre det gyldne skind og gifte sig med Medea.

Men kærlighedens gud, Amor, protesterer. Han har andre planer med Jason.

1. akt

1. akt begynder med, at det gyldne skind ofres til Jupiter og skjules i Medeas slot, hvor det vogtes af et uhyre.

Jason har været undervejs i et år, på vej til at erobre det gyldne skind og kræve tronen. Grunden til at det har taget så lang tid er, at han er blevet betaget af en mystisk kvinde, som kommer til ham om natten, hvor de to mødes i hed elskov – dog uden at kvinden nogen sinde har afsløret hvem hun er.

Kvinden er Medea, dronning af Kolchis, og hun er blevet træt af sin bejler Egeo og har forelsket sig i Jason.

Amor, kærlighedens gud, er ikke tilfreds. Han havde sendt sin pil mod Jason for at han – Jason – skulle forelske sig i Isifile, dronningen af Lemnos, som Jason kender så udmærket. De to har nemlig haft et forhold, der resulterede i et sæt tvillinger.

Hercules, som rejser sammen med Jason, er træt af at de ikke kommer nogen steder. Han overtaler Jason til at komme videre. Jason går til dronning Medea for at bede om lov til at rejse. Hun indvilger, men kun hvis han lover at gifte sig med den mystiske kvinde, der opsøger ham om natten, og som i øvrigt også har født ham tvillinger. Jason, som aldrig har set kvindens ansigt, indvilger, og så afslører Medea, at det er hende, der har besøgt ham om natten.

Referatet fortsætter under videoen.

Jason er lykkelig, og sammen begynder de to at planlægger, hvordan Jason skal erobre det gyldne skind, og hvordan de bagefter kan stikke af sammen.

I mellemtiden er Isifile ankommet ved floden Iberus’ bred. Hun håber, at hun kan finde nyt om Jason. Hun sender sin trofaste ven Oreste til Kolchis for at spørge til Jason. Oreste møder Demo, som er kong Egeos tjener, Demo afslører, at Jason er forelsket i Medea, og at de to planlægger at stikke af sammen.

2. akt

Oreste fortæller Isifile, hvad han har hørt om Jason. Isifile bliver fortvivlet.

Medea som har magiske kræfter, har støbt en ring til Jason, der giver ham kræfter til at overvinde monsteret, der vogter det gyldne skind. Jason bortfører skindet, og sammen med Medea og besætningen på båden Argo, flygter de nu fra Kolchis. Medeas mand, kong Egeo, opdager hvad der er på færde og sætter efter sin den flygtende båd.

Overguden Jupiter er rasende over at Jason har svigtet Isifile og kræver at vindenes Gud sender en storm mod Jasons båd og sænker den. Men Amor griber ind og får vinden til at blæse båden direkte tilbage til Isifile. Således står Jason nu ansigt til ansigt med sin hustru, som han har svigtet. Hun trygler ham om at vende hjem, men han fortæller alle, at hun er blevet skør.

3. akt

Endnu engang forsøger Isifile at overtale Jason til at vende hjem. Han lader til at give efter, og så træder Medea ind. Hun kræver, at Jason dræber Isifile. Jason beder Isifile om at møde ham om natten ved båden.

Til sine mænd siger Jason, at når der om natten kommer en og spørger efter ham, skal de kaste vedkommende i havet. Men Medea er utålmodig og opsøger Jason på båden om natten. Mændene gør som de har fået besked på og kaster hende i havet.

Nu hører kong Egeo sin hustrus råb om hjælp, og han sejler ud og redder hende. Medeas hjerte smelter ved den uegennyttige handling fra den mand hun har svigtet, og hun erklærer ham sin kærlighed på ny, samtidig med, at hun beder ham dræbe Jason, som hun kalder en forræder..

Egeo forøsger at dræbe Jason, men Isifile lægger sig imellem. Det går op for Jason, at begge hans hustruer er i live.

Medea sværger nu sin troskab til sin mand Kong Egeo. Med den besked går det op for Jason, at han må gifte sig med Isifile. Amor har sejret igen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter