Lulu: En femme fatales rejse mod fattigdom - og Jack The Ripper

Årets P2 Kunstner i anmelderrost hovedrolle i den ultimative fortælling om forførelse og deroute

Det er historien om en femme fatale, der ender i fattigdom og prostitution.

Alban Bergs skelsættende opera Lulu – om en kvinde, der forfører mænd og kvinder fatalt, og som ender i en fuldstændig deroute. Fra at være 15 år og attrået af alle, nedlægger Lulu mændene på sin vej mod en endelig opløsning, hvor hun som prostitueret bliver dræbt af Jack the Ripper.

Hun er billedet på kvinden, der kan være alles ønskedrøm. Lulu, Mignon, Ewa, Nelly – kært barn får mange navne.

Men uden at bære egentlig skyld eller skyldfornemmelse volder hun død og ødelæggelse for alle. Hun skyder endda den mand, som er den eneste, hun elskede, den stærkt usympatiske Doktor Schön.

Hver rolle har sine egne toner

Hver karakter i Alban Bergs 12-tonemusik får sin egen 12-tonerække af toner.

Men selvom der ikke er mol til at skildre sorg og dur til at skildre glæde, så er musikken ekstremt ekspressiv og knivskarpt karakteriserende.

Teksten er også skrevet af Alban Berg, men bygger på to skuespil af Frank Wedekind.

Berg begyndte at skrive på operaen i 1929, men den lå ufuldendt da han døde i 1935. Først i 1979 blev værket færdiginstrumenteret og opført i sin nuværende tre akters version.

HANDLING

1. akt

Lulu bliver portrætteret af en maler, imens observerer den velhavende avisredaktør og tidligere elsker, Dr. Schön, hende.

Da maleren er alene med Lulu, overvældes han af begær og forsøger at forføre hende. Lulus mand dr. Goll kommer ind i rummet, hvor han til sin store overraskelse finder dem sammen og dør af et hjerteanfald.

Lulu og maleren gifter sig. Senere finder Lulu ud af, at Dr. Schön, som i sin tid fandt hende på gaden, gav hende en uddannelse og senere blev hendes elsker, nu har forlovet sig.

Dr. Schön vil have Lulu helt ud af sit liv, så han kan gifte sig, derfor afslører han sin viden om Lulus fortid overfor maleren. Maleren bliver så forfærdet, at han ender med at skære halsen over på sig selv. Lulu ser følelseskold til og håber i stedet på, at Dr. Schön vil gifte sig med hende.

Nogle uger senere, skal Lulu medvirke i en ballet komponeret af Schöns søn Alwa. I omklædningsrummet fortæller hun Alwa om sin seneste beundrer, Prinsen.

På scenen ser Lulu, at Dr. Schön sidder blandt publikum med sin forlovede. Lulu løber ned fra scenen, hun nægter at danse foran Schöns forlovede.

Dr. Schön kræver, at se Lulu, og beder hende lade være med at stå i vejen for hans ægteskab. Men da Lulu nævner sin plan om at gifte sig med Prinsen, indser Schön, at han ikke kan give slip på hende. Han skriver et brev til sig forlovede, hvor han gør det forbi.

2. akt

Dr. Schön og Lulu gifter sig, men Lulu bliver ved med at tiltrække beundrere – blandt andet den lesbiske grevinde Geschwitz.

Dr. Schön er fortvivlet over, at sådanne mennesker nu er en del af hans liv. Både grevinden, Schigolch (Lulus tidligere ven), en akrobat og en skoledreng erklærer deres kærlighed til Lulu. Alwa erklærer også sin kærlighed til Lulu.

Dr. Schön giver Lulu en revolver og beordrer hende til at skyde sig selv for at beskytte hans ry. I stedet skyder Lulu ham fem gange i ryggen.

Et orkestralt mellemspil afbilder Lulus anholdelse, mordsag, fængsling, kolera sygdom, indlæggelse på hospitalet og flugt.

Da Lulu kommer tilbage til lejligheden, venter Alwa, grevinden og akrobaten på hende. Alwa erklærer igen sin kærlighed til Lulu, og de aftaler at tage til Paris sammen.

3. akt

Et selskab er samlet i Alwas hjem i Paris for at fejre Lulus fødselsdag.

Nogle af gæsterne har investeret i en ny jernbane, og spekulerer på, om det er en god investering. Til festen er også en markis, som truer med at melde Lulu for Dr. Schöns mord, hvis hun ikke indvilger i, at arbejde som prostitueret - men hun nægter.

Akrobaten forsøger også at afpresse Lulu – og hun bryder sammen.

Lulu og Schigolch planlægger at skille sig af med akrobaten ved at dræbe ham. Men da nyheden om, at jernebane-aktierne er kollapset, opstår der tumult. I forvirringen når Lulu at flygte.

I en kummerlig lejlighed London venter Alwa og Schigolch på, at Lulu skal vende tilbage efter sin første nat som prostitueret. Hun kommer hjem med en kunde – professoren.

Da han går, kommer grevinden ind med portrættet af Lulu. De beundrer alle maleriet og tænker på, hvordan Lulu har ændret deres skæbner.

Lulu går igen på gaden og kommer hjem med en ny kunde – en afrikansk prins. Alwa angriber prinsen i et forsøg på at beskytte Lulu, men bliver dræbt af den afrikanske prins. Lulu flygter straks, og Schigolch forsvinder med liget af Alwa.

Grevinden betragter portrættet af Lulu og overvejer at gøre en ende på sit liv, da Lulu ankommer med en ny kunde – Jack the Ripper. De diskuterer prisen og går så ind på værelset.

Pludselig lyder et højt skrig fra værelset, Jack har dræbt Lulu. Grevinde kommer ind for at hjælpe Lulu, men bliver også dolket af Jack. Han forlader lejligheden mens grevinden grædende kalder på Lulu.