Madame Butterfly: Amerikansk officer er utro i Japan - med død til følge

Puccinis Madame Butterfly foregår I Japan, hvor en amerikansk officer gør en geisha gravid.

Puccini var en mester i at skildre kvindeskæbner. I Madame Butterfly er det en uselvisk, opofrende kvinde der står i centrum.

Operaen foregår i Japan, og Butterfly er en geisha, som har forelsket sig i en amerikansk officer, Pinkerton. Da han forlader Japan for at rejse hjem, er Butterfly gravid og helt overbevist om, at Pinkerton selvfølgelig kommer tilbage til hende.

Han kommer da også, men han sin amerikanske hustru med.

Butterfly bliver så fortvivlet, at hun ikke vil leve. Hun overdrager deres søn til Pinkerton, og så tager hun livet af sig selv. Det er næppe en slutning som moderne kvinder kan genkende, men det er så sandelig tragisk på rigtig operamanér.

Slutningen af første akt er et højdepunkt, med en af de skønneste duetter der findes. Glæd dig!

HANDLING

1. akt

Den amerikanske løjtnant Pinkerton har under orlov forelsket sig i den 15-årige geisha Cho-Cho-San, og han vil nu giftes med hende.

Ifølge japansk skik skal han være gift med hende i 190 år, men han tager let på det, og konsul Sharpless advarer ham og henviser ham til den sande kærlighed, som Cho-Cho-San, der nu kalder sig Butterfly, vil give ham. Cho-Cho-Sans familie indfinder sig, og vielsesceremonien fuldbyrdes. Parret modtager familiens og slægtninges lykønskninger, og lader parret alene. Da ankommer familiens overhoved, Cho-Cho-Sans onkel Bonzo og forbander hende, fordi hun har ladet sig døbe Butterfly og svigtet sin familie og slægt ved at skifte religion på grund af kærlighed til en fremmed.

Familien vender hende ryggen, og Butterfly er dybt ulykkelig. Nu har hun kun i hele verden sin elskede Pinkerton. Han trøster sin nye hustru.

2. akt

Butterfly har ventet i tre år på sin elskede Pinkerton, som ikke er kommet hjem til hende. Hun har født han en søn, som han aldrig har set, hun er fattig, men den trofaste Suzuki er alligevel blevet hos hende. Hun ser for sig det hvide skib lægge til i havnen og Pinkerton skynde sig op til hende. Sharpless kommer på besøg for at forberede hende på, at Pinkerton er på vej til Nagasaki med sin amerikanske hustru, men Butterfly er for lykkelig til at høre hele beretningen. Hun ønsker at høre nyt om sin elskede og har derfor ikke tid til at høre alt, hvad Sharpless har at sige.

Fyrst Yamadori har længe gjort tilnærmelser til Butterfly, og han kommer nu igen for at tilbyde hende ægteskab. Denne gang afviser hun ham bestemt, for nu er Pinkerton jo på vej til hende. Sharpless spørger, had hun vil gøre, hvis Pinkerton svigter hende, men det kan hun ikke forestille sig og viser Sharpless den lille lyshårede og blåøjede søn frem. Ham vil Pinkerton da ikke kunne glemme. Kanonskud høres fra havnen og Butterfly genkender Pinkertons hvide skib. Lykkelig og henrykt beordrer hun huset pyntet med blomster. Om aftenen klæder hun sig i sin brudekjole, pynter sig med blomster og sætter sig til at vente. Suzuki og drengen falder i søvn, men Butterfly står stadig og venter.

3. akt

Næste morgen er Butterfly stadig vågen og venter. Suzuki overtaler hende til at hvile sig lidt, og hun lægger sig med barnet i værelset ved siden af. Sharpless kommer sammen med Pinkerton og Kate Pinkerton, som venter i haven. Pinkerton er dybt bevæget over at se huset så fint pyntet med blomster og indser, at han ikke tør se Butterfly i øjnene. Han skynder sig væk. Butterfly kommer og forstår af Suzukis gråd og konsulens tavshed, at noget er helt galt. Først tror hun, at Pinkerton er død, men så ser hun Kate Pinkerton og forstår det hele.

Hun siger, at Pinkerton kan hente barnet om en halv time, og da hun er alene igen giver hun efter for sin sorg. Hun finder den kniv, hendes fader brugte til at tage sit eget liv, tager afsked med sin søn, kysser knivens klinge, og læser indskriften: "Den der ikke længere kan leve med ære, skal dø ærefuldt". Derpå begår hun selvmord efter gammel japansk skik.