Mestersangerne i Nürnberg: Foruroligende dyst på Tysklands stolte kultur

Ugens Opera på P2 er Mestersangerne i Nürnberg af Richard Wagner fra 1867. Operaen handler om Tyskland og tyskernes syn på deres egen kultur.

 • (© Bayerische Staatsoper)
 • (© Bayerische Staatsoper)
 • (© Bayerische Staatsoper)
 • (© Bayerische Staatsoper)
 • (© Bayerische Staatsoper)
 • (© Bayerische Staatsoper)
 • (© Bayerische Staatsoper)
 • (© Bayerische Staatsoper)
 • (© Bayerische Staatsoper)
 • (© Bayerische Staatsoper)
 • (© Bayerische Staatsoper)
 • (© Bayerische Staatsoper)
1 / 12

Mestersangerne i Nürnberg må kandidere til titlen som historiens største komiske opera - den varer mere end fire timer!

Wagner komponerede operaen i 1867 for at få lidt adspredelse under arbejdet med de fire operaer i Nibelungens ring. Men selvom operaen bærer betegnelsen 'komisk opera', så er Mestersangerne i Nürnberg ej blot til lyst.

Fortællingen om den unge ridder, Walther von Stolzing, der kommer til Nürnberg og vender op og ned på de gamle sang-traditioner, er Wagners måde at besvare nogle af de spørgsmål, der optog ham i disse år: Hvad kendetegner tysk kultur? Hvad kan vi bruge fortiden til? Hvordan kan vi forny traditionen?

'Mestersangerne' i Hitlers propaganda

Mestersangerne i Nürnberg er overvældende. Den storslåede musik, de troværdige menneskeskildringer og den klare konklusion - den unge generation må stille sig på skuldrene af de ældre og videreudvikle Tysklands stolte kultur - er både fascinerende og foruroligende.

Særligt set i bagklogskabens lys. Adolf Hitlers beundrede Wagners værk og ideologi og brugte ved flere lejligheder 'Mestersangerne i Nürnberg' i sin propaganda.

Når Mestersangerne i Nürnberg sendes i P2 Operaaften lørdag d. 28. maj, er det værten, Mathias Hammer, i selskab med Danmarks førende Wagner-kender, Henrik Nebelong, der fortæller om Wagners bagvedliggende tanker og operaens indhold.

Handlingen:

1. akt: I Sct. Catharina Kirken

Den unge ridder Walther von Stolzing opsøger Eva i kirken efter højmessen. Han vil vide om hun er forlovet. Hun fortæller ham, at hun er blevet lovet bort til den, der vinder Mestersangernes konkurrence.

Walther beslutter sig for at stille op til konkurrencen, men han bliver helt forvirret, da den unge lærling David forsøger at forklare ham reglerne.

Nu ankommer mestersangerne med Veit Pogner, Evas far, i spidsen. Han introducerer Walther for alle mestersangerne, ikke mindst Beckmesser, der er en af de dygtigste sangere og som forventer at vinde konkurrencen.

Veit Pogner annoncerer, at hans datter vil gifte sig med vinderen af sangerkonkurrencen, men skomageren Hans Sachs indvender, at Eva vel selv bør have noget at skulle have sagt. Veit Pogner indvilger, Eva kan sige nej til at gifte sig med vinderen, MEN hun skal gifte sig med en af mestersangerne.

Hans Sachs, som er leder af Sangerlauget, forsøger at foreslå, at byens borgere skal vælge vinderen, men det afvises af de andre mestersangere. Det er dem der udpeger vinderen.

Walther skal nu fortælle om sin baggrund. Han fremhæver en berømt tysk digter som sit forbillede og siger, at det er naturen selv, der inspirerer ham til musikken. Så skal han give en prøve på sin sang. Walther synger en sang, der skøn at lytte til, men som overtræder alle de regler mestersangerne skal følge. Beckmesser står ved en tavle og slår en streg, hver gang en regel brydes, og til sidst afbryder han Walther – en sanger der ikke kan reglerne, kan ikke blive optaget i sangerlauget. Hans Sachs forsøger at tale Walthers sag, men uden held og Walther bliver afvist.

2. akt: På gaden foran Pogner og Sachs’ hjem

David er løbet i forvejen for at fortælle Evas amme Magdalena, hvordan det gik Walther ved optagelsesprøven.

Nu kommer Eva, hun er bange for at spørge, hvordan Walthers prøve gik. Hendes far Veit Pogner fortæller hende intet, han er selv kommet i syv sind over sin beslutning om at Eva skal gifte sig med vinderen af konkurrencen.

Magdalena fortæller Eva om prøvens udfald. Eva beslutter at tale med Hans Sachs om sagen. Hun er ikke begejstret ved tanken om, at Beckmesser ser ud til at vinde konkurrencen. Hun ville hellere, at Hans Sachs vandt. Han takker hende, men siger, at han er alt for gammel til hende. Og så nævner han Walther von Stolzing, den unge ridder, hvis sang har gjort et uudsletteligt indtryk på ham. Eva bliver ophidset og stormer ud og Hans Sachs forstår, hvad han nok har fornemmet. Eva er forelsket i den unge Walter.

På vej ud møder Eva Magdalena, der fortæller at Beckmesser er på vej for at synge en serenade ved hendes vindue. Så kommer Walter. Han fortæller, at han ikke blive optaget i sangerlauget og dermed ikke kan deltage i konkurrencen den følgende dag. Han og Eva beslutter sig for at stikke af sammen. Men i det samme kommer Hans Sachs og de to unge må skjule sig.

Nu ankommer Beckmesser for at synge sin serenade ved Evas vindue. Hans Sachs afbryder ham med larm fra værkstedet, hvor han sidder og arbejder. Beckmesser beder ham holde op, og Hans Sachs lover at gøre det på den betingelse, at han får lov at bedømme Beckmessers sang – er der en fejl, vil Hans Sachs slå et slag med hammeren. Beckmesser indvilger men er nu så forvirret, at han synger en masse fejl. Hans Sachs markerer dem alle med hammerslag.

Samtidig kommer alle lærlingene nu ud og begynder at drille Beckmesser. Det hele ender i en stor forvirring, indtil nattevægteren kommer og synger alle til ro.

3. akt, scene 1: Sachs's værksted

Morgenen efter. Hans Sachs tænker over hvad der skete aftenen før. Han har besluttet sig for at hjælpe Eva og Walther, så de kan få hinanden.

Walter kommer ind, og Hans Sachs giver ham nu en lektion i, hvordan man komponerer en mestersang. Walter forsøger sig, og han har helt forstået reglerne. Hans Sachs skriver sangen ned.

Walter går, og så kommer Beckmesser. Han ser den nedskrevne sang og tror, at Hans Sachs selv vil forsøge at vinde konkurrencen. Hans Sachs forklarer, at det ikke er ham der har skrevet digtet, og at Beckmesser er velkommen til at bruge det ved konkurrencen. Men han advarer også Beckemesser – det er et meget vanskeligt digt at sætte i musik. Men Beckmesser er ligeglad, han er lykkelig over at have fået et digt af den berømte Hans Sachs.

Nu kommer Eva ind i værkstedet, angivelig for at få repareret et par sko. Hans Sachs fortæller hende om den skønne sang, som Walter netop har lavet. Og så kommer Walter. De to unge falder i hinandens arme.

Hans Sachs erklærer at en ny mestersanger er født, og at Walter nu er klar til konkurrencen.

3. akt, scene 2: En eng ved floden Pegnitz

Det er sankt hans aften og alle laugene mødes på engen uden for byen for at fejrer midsommer. Sangerkonkurrencen begynder. Beckmesser forsøger sig med digtet han har fået af Hans Sachs, men kløjs i ordene og kan ikke finde på en passende melodi. Han bliver leet ud.

Så kommer Walter og han synger nu sangen med sin egen melodi og alle bliver betaget af den skønne sang.

Walter bliver erklæret for vinder af sangerkonkurrencen og optaget i Sangerlauget. Hans Sachs erklærer at nybrydende kunst kun kan eksisterer inden for rammerne af en tradition og byens borgerer hylder ham.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk