Ragnarok: Valhalla står i flammer

Hele verden går under til slut - selvfølgelig, for det er Ragnarok, sidste del af Richard Wagners storslåede operacyklus 'Ringen'

Prøve på Richard Wagners'Nibelungens Ring','Ragnarok', i Kasper Bech Holtens dramatiske og spektakulære opsætning på Operaen, Store Scene. I Sminken til Valkyrien. (Foto: © søRen Bidstrup)

Wagners Ragnarok udfør sidste del i opera-cyklussen 'Nibelungens Ring', populært kaldet 'Ringen'.

Handlingen

Forspil

Valkyrieklippen, hvor Siegfried har vækket Brünnhilde.

Det er nat på Valkyrieklipppen, hvor de tre norner spinder skæbens gyldne tråd, mens de taler om den gang Wotan kom og drak af visdommens kilde og skar sig et spydskæfte af verdensasketræet. Nu er træet dødt og kilden udtørret. Nornerne fæster skæbnens tråd til klippen, men strammer den for hårdt, den brister, forbindelsen mellem fortid og fremtid er brudt, gudernes undergang er hermed forudsagt, og de tre norner falder ned til Erda.

Da dagen gryr træder Brünnhilde og Siegfried ud af klippehulen. Siegfried vil drage ud i verden for at bedrive heltedåd, og som pant på sin kærlighed til Brünnhilde giver han hende Alberichs ring. Til gengæld giver Brünhilde Siegfried sin hest Grane, der kan bære ham gennem ild og vand, og Siegfried begiver sig afsted.

1. akt

Gibichungernes hal ved Rhinen.

I Gibichungernes hal sidder Alberichs søn Hagen sammen med sine halvsøskende Gunther og Gutrune. Hagen, der kun har et i hovedet, nemlig at få fat i ringen, opfor-drer Gunther til at gifte sig med valkyrien Brünhilde, der ligger omkranset af ild på en klippe. Gunther må derfor gøre sig gode venner med Siegfried, som er den eneste der kan trodse ilden.

Samtidig vil Hagen give Siegfried en kærlighedsdrik, så han på en gang forelsker sig i Gutrune og glemmer alt om Brünhilde. Da Siegfried ankommer, giver Gutrune ham drikken - som gør sin virkning.

Siegfried tilbyder Gunther at hente Brünhilde. Han drikker fostbroderskab med Gunther og de tager afsted.

På valkyrieklippen sidder Brünnhilde og betragter den ring hun fik af Siegfried. Hun får besøg af sin søster Waltraude, som fortæller, at Wotan har resigneret og nu kun venter på gudernes undergang. Kun hvis Brünhilde giver ringen tilbage til Rhindøtrene, vil forbandelsen hæves.

Men Brünnhilde kerer sig ikke om guder og nægter at skille sig af med Siegfrieds kær-lighedspant.

Waltraude må gå med uforrettet sag.

Siegfrieds horn lyder, men det er i skikkelse af Gunther at Siegfried kommer til Brünnhilde for at fri til hende. Hun bliver forfærdet og afviser ham - men han over-mander hende og fravrister hende ringen.

Prøve på Richard Wagners'Nibelungens Ring','Ragnarok' i Kasper Bech Holtens dramatiske og spektakulære opsætning på Operaen, Store Scene. Sidste scene. (Foto: © søRen Bidstrup)

2. akt

Ved flodbredden foran Gibichungernes slot.

Det er nat uden for Gibichungehallen, hvor Hagens far Alberich viser sig for ham og formaner ham at kæmpe for at genvinde ringen.

Da dagen gryr kommer Siegfried tilbage og fortæller, hvordan han i Gunthers skikkelse har vundet Brünnhilde til hans brud. Samtidig sværger han over for Gutrune at han ikke så meget som har rørt Brünnhilde. Hagen gør klar til dobbeltbryllup.

Brünnhilde bliver forfærdet over at se Siegfried ved Gutrunes side - og over at han ikke viser det mindste tegne på genkendelse. Da hun ser ringen på Siegfried finger anklager hun ham for bedrageri.

Siegfried sværger ved Hagens spyd at han er uskyldig. Brünnhilde sværger ved samme spyd, at han er en bedrager og Siegfried trækker indenfor sammen med Gutrune. Hagen beslutter sig for at dræbe Siegfried.

3. akt

En vild skov og klippedal ved Rhinen.

Under en jagt nær Rhinens bliver Siegfried væk fra sine jagtfæller.

Han møder Rhin-døtrene, der beder ham om at få ringen. Siegfried er lige ved at give dem den, men da de forudsiger hans død selvsamme dag hvis han nægter at afgive ringen ombestemmer han sig: Der er ikke nogen der skal true ham.

Siegfried genfinder Hagen, Gunther og sine øvrige jagtfæller, og Hagen opfordrer Siegfried til at fortælle om sine bedrifter.

Han fortæller om sin barndom med Mine og sin kamp med dragen, hvorpå Hagen giver ham en drik, der ophæver kærlighedsdrikkens glemselseffekt.

Herefter fortæller Siegfried videre om hvordan han gik gennem ilden der omkransede Brünhil-de og vandt hende til brud. Denne "tilståelse af bedrag" får Hagen til at stikke Siegfried ned med sit spyd. Døende sender han Brünnhilde en sidste hilsen.

Hjemme i Gibichhallen venter Gutrune ængsteligt Siegfrieds hjemkomst. Da Hagen og Gunther kommer hjem med den døde Siegfried anklager hun dem for mord.

Men Hagen forsvarer sig: Siegfried sværgede falsk ved hans spyd. Hagen gør krav på ringen, men Gunther sætter sig imod.

Det kommer til kamp og Gunther falder. Da Hagen vil tage ringen af Siegfrieds finger, løfter den dødes hånd sig truende.

Brünnhilde, der i mellemtiden har lært tingenes rette sammenhæng at kende, kommer til og kræver at der rejses et ligbål for Siegfried. Hun tager ringen af hans finger for at give den til rhindøtrene og rider ind i flammerne.

Rhinen flyder over sine bredder og river Hagen med sig, mens Valhalla opsluges af flammer.