Samson og Dalila: Kærlighed gør blind - og korthåret

Blændet og bundet lykkes det Samson at vælte templet og dræbe filistrene. (Foto: Alberto Ramella/sync © Alberto Ramella/sync)

Saint-Saëns er ham med Svanen, hans meste kendte stykke.

Men manden er i øvrigt en af de mest storproducerende franske komponister og det inden for alle genrer.

Og blandt hans operaer glimrer Samson og Dalila, der er så betagende med de mange langstrakte, smukke passager, han gebærder sig anderledes end for eksempel Verdi, hvor alt er meget mere dramatisk.

Musik med rejseminder

Saint-Saëns rejse meget, til Ægypten og Algeriet blandt andet, og hans rejseminder søtter sig også spor i musikken.

Samson og Dalila foregår i bibelsk tid, med historien om den stærke Samson der bliver lokket i en fælde af en smuk kvinde.

Operaen har flotte store kor der også giver mindelser om Hændels oratorier. Musikken er fortællende og smuk.

Ikke mindst forførelsesscenen,hvor Dalila besnærer Samson så han er helt ør i hovedet og er nødt til at fortælle hemmeligheden om, hvor han har sine kræfter fra.

Her er musikken så drivende smukt, at ingen kan stå imod: Saint-Saëns musik kan tø selv det hårdeste hjerte op.

Handlingen

1. akt

Folket i Gaza er tynget af undertrykkelse, og kun Samson kan opildne dem til modstand. Da Abimelech håner jødernes Gud, river Samson sværdet fra ham og dræber ham.

Filistrene flygter, men ypperstepræsten kommer fra filistrenes tempel og sværger hævn, mens en gammel hebræer priser Samsons tilbagevenden.

Samsons tidligere elskerinde, Dalila, ankommer og inviterer ham hjem til sig den aften. Hun danser for ham sammen med sine tjenestepiger og synger sin forårssang for ham: "Printemps qui commence".

Samson hører ikke den gamle hebræers advarsler om at følge Dalila.

2. akt

I sit hjem i Sorek-dalen påkalder Dalila sig gudernes hjælp til at afvæbne Samson og gøre ham svag. Hun skal sikre ypperstepræstens hævn ved at aftvinge Samsom hemmeligheden om, hvad der gør ham stærk.

Samson kommer til Dalila, og selvom han hører rullende torden som gudernes advarsel, kan han alligevel ikke lade være med at følge Dalila, og hun får hemmeligheden ud af ham.

Hans styrke sidder i det lange hår, som hun klipper af og tilkalder krigerne, som overmander Samson.

3. akt

Samson ligger i lænker i fængslet. Hans hår er klippet af, og han har fået øjnene stukket ud. Hebræerne sørger med ham, og han beder Gud om nåde for folket.

Filistrene holder glædesfest i templet, og den blinde Samson føres ind af en dreng.

Ypperstepræsten og Dalila håner ham, og Dalila fortæller, at hun aldrig har elsket ham, men hele tiden kun har villet have hemmeligheden om hans styrke at vide. Samson synker hen i bøn og ignorerer dem.

Han beder drengen om at følge ham hen til de to søjler, der holder templet, og der anråber han guderne om at få sin styrke tilbage.

Med al sin kraft vælter han søjlerne, taget styrter sammen og filistrene knuses.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter