Tristan og Isolde - kærlighed der er større end døden

Ugens Opera på P2 er i denne uge Wagners store kærlighedsdrama Tristan og Isolde - en fortælling om en kærlighed, der er stærkere end døden.

Handling:

1. akt

Den irske prinsesse Isolde er på vej til England, hvor hun skal giftes med Kong Marke. Det er kongens trofaste væbner Tristan, der fører skibet og Isolde.

Men de to har allerede mødt hinanden. Tristan har nemlig under kamp dræbt Isoldes forlovede, og det fandt hun ud af på den værst tænkelige måde, nemlig mens hun plejede Tristan for de sår, han havde fået i kampen. Hun ønskede at dræbe ham, men da hun løftede sværdet, kiggede han hende i øjnene, og hun kunne ikke slå ham ihjel.

Nu sværger hun hævn, og derfor beder hun sin fortrolige Brangäne om at hente Tristan og om at blande en dødelig gift, som hun vil give ham – og som hun derefter selv vil drikke.

Tristan kommer, men Brangäne har ikke blandet giften. Hun har blandet en kærlighedsdrik. I det øjeblik Tristan og Isolde drikker af koppen, bliver de som forvandlet og har kun øje for hinanden. I det samme ankommer båden til havnen.

2. akt

2. akt er først og fremmest helliget Tristan og Isoldes kærlighedsmøde. Det er aften og Kong Marke skal på jagt. Isolde venter længselsfuldt på at jagthornene skal fortone sig, så hun og Tristan kan mødes.

Brangäne advarer Isolde. Melot holder øje med dem. Men Isolde har kun tanke for Tristan. Og så mødes de. I den 40 minutter lange duet udfoldes alle deres følelser, der er så stærke, at selv døden forekommer dem en tiltrækkende udvej.

Men med daggryet kommer virkeligheden og ikke mindst kong Marke retur. Han opdager, hvad der sket og skuffes over vennens loyalitetsbrud. Men Melot, er anderledes kontant, han trækker sit sværd og udfordrer Tristan. Tristan såres dødeligt af Melot.

3. akt

Tristian ligger døende ved sit slot. Hans væbner Kurwenal plejer ham. Tristan ser i syner Isoldes skib nærme sig. En hyrde, der kommer forbi, og Kurwenal aftaler, at hyrden skal spille en munter melodi, når han ser et skib på havet.

Tristan tænker på duellen med Morvald, og ønsker at Isoldes drik havde dræbt ham med det samme.

Så hører Tristan hyrdens glade fløjtemelodi. Og så kommer da i det fjerne skibet, som bringer Isolde til Tristan, og en allersidste gang mødes de i hinandens arme. Så dør Tristan.

Da ankommer Kong Marke. Han er kommet for at fortælle, at han nu kender hele historien om kærlighedsdrikken, og han har tilgivet Tristan og Isolde. Men for sent. I en stor afsked opsluges Isolde af syner og minder om hendes og Tristans kærlighed, og til slut synker hun om i Branngänes arme, død af kærlighed.

Facebook
Twitter