Unge klædt ud som kz-fanger og nazister: - Det er ikke sjovt at skulle råbe 'svin' efter jøderne

Holocaust-operaen 'Passageren' har premiere onsdag aften i Den Jyske Opera.

Erik Lindstrøm og Malene Simonsen er med i operaen 'Passageren'. Erik Lindstrøm i rollen som SS-officer, og Malene Simonsen i rollen som kz-fange i Auschwitz. (Foto: Mads Gadegaard Tranæs © dr)

- Inden jeg fik kostumet på, havde jeg ikke fået at vide, at størstedelen faktisk er tilbage fra 2. verdenskrig. Så får man lige dén i hovedet - at der faktisk er nogen, der har foretaget nogle forfærdelige handlinger i det tøj, du står i.

18-årige Erik Lindstrøm kigger nedad sig selv. Han er iført en gammel SS-officer-uniform. På kasketten er der et dødningehoved. Uniformen udstråler ondskab.

- Jeg blev nødt til at joke med det for at kunne være i det. Pludselig var man en tysk SS-officer, og det ligger så fjernt fra en selv. Det at skulle kaste rundt med ens venner og råbe 'jødesvin', grine ad dem og skræmme dem... Det sætter nogle tanker i gang om, hvorfor alt det har har kunnet ske, siger han.

Erik Lindstrøm er sammen med en gruppe andre unge fra Den Jyske Operas talentudviklingsprogram, TalentU, med i stykket 'Passageren', der har premiere i Den Jyske Opera onsdag aften.

Erik Lindstrøm klædt ud som SS-officer - en stor del af kostumet stammer fra 2. verdenskrig. (Foto: Mads Gadegaard Tranæs © dr)

- Det skal aldrig glemmes

'Passageren' handler om kvinden Lisa, der bliver konfronteret med sin fortid som fangevogter i koncentrationslejren Auschwitz, da hun ved et tilfælde - og mange år senere - møder Marta, en fange i Auschwitz.

Et stykke af vores historie, der er vigtigt at genfortælle, lyder det fra operachef - og instruktør på stykket, Philipp Kochheim.

- Det er ikke bare en opera, det er et mindesmærke. Der er ganske få overlevende tilbage fra Auschwitz i dag, og en af idéerne med denne opera er at sørge for, at de forfærdelige beretninger derfra aldrig bliver glemt, siger han.

Operaen er dermed også et uddannelseforløb - både for de unge, der er med i stykket ligesom for de over 700 gymnasieelever, der gratis er inviteret ind at se generalprøven på forestillingen mandag.

- I kunsten kan vi blive konfronteret med ubærlige minder og se virkeligheden i øjnene. Vi har et ansvar for at holde mindet i live om holocaust. Derfor er der unge både på tilskuerpladserne og på scenen, siger Philipp Kochheim.

Daniel Szeili spiller husbonden til Lisa (til højre), der spilles af Dorothea Spilger. Stefania Dovhan spiller Marta, tidligere fange i Auschwitz, som Lisa pludselig genkender, og hun konfronteres derfor med sin fortid som fangevogter i koncentrationslejren. (Foto: Kåre Viemose © Den Jyske Opera)

Følelserne er udmattende

Og det har haft stor betydning at være en del af, fortæller Malene Simonsen på 21 år, der spiller en af fangerne i Auschwitz i stykket.

- Første gang, der blev råbt 'judenschwein' ad mig - der ramte det mig på en eller anden måde. Selvfølgelig har vi lært om det her i skolen i historieundervisningen, men det er noget helt andet, og det rammer meget dybere selv at skulle være en del af det i sådan en forestilling, siger hun.

De mange prøver forud for premieren er følelsesmæssigt drænende, og derfor har hun også arbejdet med at slippe det, når hun går hjem fra operaen.

- Jeg kan mærke, jeg er træt i hovedet, når jeg kommer hjem. Vi har set billeder fra Auschwitz, og vi har virkelig på mange måder forsøgt at sætte os ind i, hvordan det var dengang. Det er virkelig skræmmende, når vi er i scenerne - at det her er sket i virkeligheden, siger hun.

- Jeg synes, det er vigtigt at viderebringe den del af historien, så man ikke glemmer det, siger Malene Simonsen om 'Passageren'. (Foto: Mads Gadegaard Tranæs © dr)

Rollen som SS-officer har også sat en del tanker i gang hos Erik Lindstrøm. Hvorfor kan sådan nogle ting ske?, spørger han.

- Hvor skal man placere skylden? Hvis min overordnede siger, at jeg skal slå en ihjel, for ellers bliver jeg selv slået ihjel... Er det så min skyld eller er det ham, der giver mig ordren? Det er paradoksalt, hvordan de her forfærdelige ting sættes i gang, siger han.

'Passageren' har premiere onsdag aften i Den Jyske Opera - herunder kan du se et videoklip fra nogle af prøverne på operaen:

(Video: Rune Mielonen Grassov)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter