28-årige Niklas er en virtuos på guitar: Jeg har altid sandpapir i baglommen til mine negle

Den 28-årige guitarist Niklas Johansen er blandt de dygtigste guitarister i Danmark. Nu har han modtaget P2 Talentprisen 2018.

Niklas Johansen var solist i første sats af spanske Joaquín Rodrigos guitarkoncert ’Concierto di Aranjuez’ – sammen med DR Symfoniorkestret, dirigeret af David Niemann - under P2 Prisen.

Noget af det første, man lægger mærke til ved Niklas Johansen, er hans hænder. Eller rettere sagt hans negle.

For mens neglene på den venstre hånd er klippet korte, er de på den højre lange og sirligt formet i en let, skarp bue.

- Jeg har accepteret, at det måske er lidt mærkeligt. Men når man spiller (klassisk, red.) guitar, så skal neglene på den hånd være korte og lange på den anden, så det skal se mærkeligt ud, siger Niklas Johansen og lader fingrene glide over strengene på guitaren, han sidder med.

Så hiver han noget frem fra baglommen: Sandpapir. Og flere forskellige stykker af det.

- Det er jo altid upraktisk med de negle, for der skal helst ikke ske noget med dem.

Suger lytterne ind med krystalklar præcision

Derfor har han altid sandpapiret i baglommen. Han bruger det nemlig, som man bruger en neglefil.

Men der er langt til det grove sandpapir, man bruger til at slibe træborde med. Det her er både fint og blødt, og det sikrer, at Niklas Johansen negle altid er klar til at spille.

De forskellige stykker har forskellig finhed, alt efter hvad Niklas Johansens negle har brug for. (© Frederik Bjerre Andersen)

Med de lange negle svarer det til, at han har et plekter for enden af hver finger, og det giver med Niklas Johansens egne ord nogle helt andre muligheder for flerstemmighed, end man kender fra det rytmiske guitarspil.

Niklas Johansens evner med guitaren har nu sikret ham P2 Talentprisen 2018. En pris han med juryens ord modtager ”for sin evne til med krystalklar præcision at suge lytterne ind i guitarens ofte intime musikalske verden”.

En kort afstikker til den elektriske guitar

Niklas Johansen begyndte at spille guitar som 9-årig. Han ville gerne spille musik, og han blev fascineret af alle de toner, man kunne få ud af den klassiske guitar.

- Elektrisk guitar fungerer bedst i en bandsammenhæng, hvor der er forskellige instrumenter til at udfylde de forskellige roller. Men jeg kunne bare godt lide, at jeg med den klassiske guitar skulle stå for alle rollerne selv. Jeg kan rigtig godt lide at være solist, fortæller Niklas Johansen.

Det var i efterskoleårene, han for alvor fik den klassiske guitar under huden – også selvom han som 14-15-årig lige havde et par afstikkere til den elektriske guitar og elbassen.

Han fortæller også, at det blandt andet var på efterskolen, han begyndte at lade neglene på den højre hånd vokse.

(© Frederik Bjerre Andersen)

Som 19-årig blev han optaget på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, da han var 19, og siden da har guitarkarrieren taget fart.

Niklas Johansen har deltaget i en lang række konkurrencer både i Danmark og i udlandet, og i de seneste år har han til tider været oppe på tre konkurrencesejre om året.

- Guitaren er begyndt at blive accepteret i Nordeuropa, og det er dejligt at opleve, når det nu er det instrument, man spiller, fortæller Niklas Johansen.

Guitaren er blevet hot

Og den 28-årige guitarist er da heller ikke ene om at være med til at skabe opmærksomhed omkring strengeinstrumentet.

Så sent som i november sidste år var der nemlig også guitarister på scenen som prismodtagere, da de fire guitarister i Erlendis Quartet vandt P2’s Kammermusikkonkurrence 2017.

Selvom Niklas Johansen endnu betegnes som en ung musiker, er der allerede bud efter ham til flere festivaler, som han skal passe ved siden af sine studier på konservatoriet.

- Der er nok at se frem til, så jeg glæder mig egentlig bare til at se, hvad fremtiden bringer.

Her kan du se Niklas Johansen spille de første toner i Metallicas 'Nothing Else Matters' - og give den lidt mere spansk temperament!

Facebook
Twitter