Dansk musikgruppe får kunstnerpris – og bestiger et bjerg som tak

Den Danske Strygekvartet bliver årets P2 Kunstner i 2018. Som tak sætter de fire musikere sig selv ud i en byge af Beethoven.

(© Caroline Bittencourt)

Hør musikken mens du læser:

0:00

I 2018 kommer du til at høre ekstra meget til Den Danske Strygekvartet.

I hvert fald hvis du indstiller radioen på P2, der netop har offentliggjort kvartetten som Årets P2 Kunstner 2018.

De fire musikere kender hinanden gennem både fodbold og amatørmusik i drengeårene og har spillet sammen som et klassisk firkløver de sidste femten år.

Ifølge P2-redaktør Esben Tange er de ”trendsættere” på den internationale scene for kammermusik, altså mindre klassiske grupper.

Cool og hudløst ærligt

- Deres spillestil er på samme tid cool og hudløst ærlig. Og hvad end det gælder Beethoven, Carl Nielsen, Hans Abrahamsen eller nordisk folkemusik spiller Den Danske Strygekvartet med en autoritet og en fortættet klang, der gør musikken til uomgængelig kunst af i dag, siger Esben Tange.

Allerede i 2004 vandt Den Danske Strygekvartet P2s kammermusikkonkurrence, og for elleve år siden var første gang årets DR-kunstner. Men violinist Rune Tonsgaard Sørensen understreger, at der er sket meget for gruppen siden:

- Vi har blandt andet taget skridtet fuldt ud og er blevet en strygekvartet på fuldtid. Vi spiller rigtig mange koncerter, og det betyder også, at vi rejser meget rundt omkring i verden, og måske ikke spiller så meget i Danmark, som vi har gjort før. Men det kommer vi så til i 2018, siger han.

Første gang kvartetten sidder på en dansk scene i 2018 bliver til P2 Pris-koncerten den 19. januar. Her spiller de blandt andet Beethovens Strygekvartet opus 131 i cis-mol, der var en store komponists sidste strygekvartet – og noget af et monument.

- Det er på én eller anden måde en slags Mount Everest for en strygekvartet at bestige de her fantastiske kvartetter af Beethoven, siger Rune Tonsgaard Sørensen om det 45 minutter lange værk.

- Vi vil gerne spille noget musik, som vi synes er noget af det allermest fantastiske i verden. Og samtidig var det musik, der revolutionerede hele den måde, vi tænker og skriver musik på.

Beethoven-cyklus med Leth ved mikrofonen

Senere på året holder Den Danske Strygekvartet deres egen festival, hvor de kaster sig ud i en hel Beethoven-cyklus: Alle 16 strygekvartetter, han skrev gennem livet fra ung til kort før sin død.

- Det er sådan en ting, som vi både glæder os til og også frygter lidt! For det er meget musik der skal spilles – otte-ni-timers musik eller noget i den stil, siger Rune Tonsgaard Sørensen.

- Det er musik som man kan blive ved med at spille i mange år, uden at det mister sin kraft. Man kan blive ved med at belyse det på nye måder – det er for mig hvad der kendetegner stor musik.

Den Danske Strygekvartet. Fra venstre mod højre: Fredrik Sjölin, Asbjørn Nørgaard, Frederik Øland og Rune Tonsgaard Sørensen. (Foto: Caroline Bittencourt)

Kvartetten og DR har allerede hyret den prisbelønnede radiojournalist Kristian Leth til en programserie om alle Beethoven-kvartetterne.

Leth har tidligere lavet radioserier for DR om blandt andet komponisten Richard Wagner og pianisten Glenn Gould, og kaster sig altså nu over Beethovens kvartetter:

- Det glæder vi os meget til, for vi har selv lyttet meget på Kristians og er store fans af hans arbejde, siger Rune Tonsgaard Sørensen.

FAKTA: Her kan du opleve Den Danske Strygekvartet på P2 i 2018:

  • Ved P2 Prisen 2018 den 19. januar, hvor Den Danske Strygekvartet spiller uddrag af deres nye folkemusikalbum ’Last Leaf’ og Beethovens Strygekvartet opus 131 i cis-mol.

  • DR VokalEnsemblet og musikere fra DR SymfoniOrkestret medvirker i koncertserien ’Series of Four’ den 22. april og 15. september 2018. Blandt andet opførelse af Faures Requiem.

  • Den Danske Strygekvartet spiller Beethovens 16 strygekvartetter fra den 22.-27. oktober 2018 i Bygningskulturens Hus, Nyboder i København, som en del af DSQ Festival 2018. P2 sender direkte alle dage fra klokken 19.00.

  • Podcastserie om arbejdet med Den Danske Strygekvartets arbejde med Beethovens Strygekvartetter – tilrettelagt af Kristian Leth.

  • En række koncerttransmissioner med Den Danske Strygekvartet i 2018 i ’P2 Koncerten’ samt medvirken i P2-programmet ’Min yndlingsmusik’.

Facebook
Twitter