Hvis der skal klassisk musik på din ønskeseddel til jul, er det et godt sted at starte her.
P2's vidende musikudvalg har nemlig rålyttet til årets udgivelser og nomineret de allerbedste indenfor tre kategorier til P2 Prisen 2018, der bliver uddelt 19. januar i DR Koncerthuset.
Her er både internationale topnavne, lysende musikere på den danske stjernehimmel - og helt ny, dansk musik.
Når P2 prisen uddeles er det en fagjury, der vælger de endelige vindere af de tre kategorier: Årets danske album (klassisk), Årets danske album (ny klassisk), og Årets internationale album.
De tre prismodtagere afsløres ved priskoncerten i januar.
Der uddeles også en P2-lytterpris. Her kan alle P2's lyttere og brugerne på dr.dk/klassisk deltage, og der findes én vinder blandt de ni nominerede album.
Det sker blandt andet gennem vores lytteradvokater, som du selv kan melde dig til - læs mere i faktaboksen!
Men for nu kan du gå på opdagelse i de ni pragtfulde udgivelser. Husk at klikke på hvert af billederne og hør en skæring af musikken!
De tre nominerede for årets danske album, klassisk:
Louis Glass: Symfoni nr. 5 & Fantasi for klaver og orkester
Gang på gang er den danske senromantiker Louis Glass blevet overset, men nu gør det tyske orkester fra Koblenz noget ved sagen.
’Symfoni nr. 5’ er et symbolistisk værk fra 1920 om livets cyklus med tilnavnet ”Sinfonia Svastika” – Louis Glass kunne ikke have forudset nazisternes senere misbrug af det oldgamle soltegn.
Den store ’Fantasi for klaver’ (1913) er et af hans bedste værker, og pianisten Marianna Shirinyan er helt på bølgelængde med den romantiske mystik.
Marianna Shirinyan, klaver. Det Rhinske Filharmoniske Orkester. Dirigent: Daniel Raiskin
There is no rose...
En original og meget gennemført juleplade der viser, at den aarhusianske vokalgruppe Concert Clemens tilhører koreliten i Danmark.
På albummet hører man europæisk julemusik fra middelalderen til i dag, og al musikken synges i nylavede arrangementer.
Udvalget af melodier og arrangementer rummer mange overraskelser, men danner en smuk og højtidelig helhed. En suveræn forening af fortid og nutid.
Concert Clemens. Dirigent: Carsten Seyer-Hansen.
Rued Langgaard: Violinsonater, vol. 1
Der skal mod til at spille Rued Langgaards musik, for han fedter ikke med udtrykskraften. Man må sætte sig ind i hans spontane, særprægede tankegang, hvis musikken skal komme til sin ret.
Det gør Gunvor Sihm og Berit Johansen Tange på deres første album i en ny serie. Duoen tager den hudløse musik for pålydende, både når den er grotesk og inderlig.
Albummet indeholder sonater fra 1940’erne og et ungdomsværk fra 1911, der aldrig har været indspillet før.
Gunvor Sihm, violin & Berit Johansen Tange, klaver
De tre nominerede for årets danske album, ny musik
Bent Sørensen: Mignon
Et album med nye værker, der samler sig til et komponistportræt af Bent Sørensen.
Den sarte og nostalgiske klaverkoncert ’Mignon’ fra 2014 er første del af trilogien Papillons, skrevet til pianisten Katrine Gislinge.
Et andet hovedværk er den spøgelsesagtige serenade ’Ständchen’. Lapland Kammerorkester og chefdirigenten John Storgårds – der også spiller soloviolin - er fremragende advokater for Sørensens tyste og meget nordiske musik.
Katrine Gislinge, klaver. Laplands Kammerorkester. Dirigent og violin: John Storgårds.
Hans Abrahamsen: 10 Præludier
Det velspillende Ensemble MidtVest præsenterer Hans Abrahamsens kammerværker side om side med hans arrangementer af andre komponisters musik.
På dette andet album i serien hører man musik af Satie og Carl Nielsen i Abrahamsens raffinerede bearbejdelser samt hans egne ’Seks stykker for horntrio’ (1984) og ’Strygekvartet nr. 1’ (1973).
Kvartetten har titlen ’10 Præludier’ og er et helt katalog af idéer, Abrahamsen ofte er vendt tilbage til.
Ensemble MidtVest
John Adams og Korngold: Violinkoncerter
Copenhagen Phil viser internationalt format på dette album, hvor orkestret sammen med den russiske stjernesolist Ilya Gringolts – på et engelsk plademærke – spiller to af de bedste violinkoncerter fra det 20. århundrede.
Senromantikeren Korngold og den amerikanske minimalist John Adams er meget forskellige, men udgør et inspirerende par. På hver deres måde nyfortolker de klassiske traditioner og henvender sig stærkt til lytteren.
Ilya Gringolts, violin. Copenhagen Phil. Dirigenter: Santtu-Matias Rouvali & Julien Salemkour
De tre nominerede for årets internationale album
Brahms: Klaverværker
Der går år imellem at det russiske klavergeni Arcadi Volodos udgiver et album. Men når det endelig sker, har det enestående fortætning.
Hans nye Brahms-album består af musik, komponeret sent i livet: De tre ’Intermezzi opus 117’, fire ’Klaverstykker opus 76’ og seks stykker ’Opus 118’ har en dyb melankoli, der i Volodos’ hænder klinger med gribende, indadvendt skønhed.
Lutter korte stykker, men med en intensitet, der både er stærk og blid.
Arcadi Volodos, klaver
In War & Peace
Joyce DiDonato er en stor kommunikator i det klassiske musikliv, og hendes format overskrider den sædvanlige grænse mellem scene og publikum.
På konceptalbummet ’In War and Peace’ nøjes hun ikke med at vise sublim sangkunst, men holder samtidig en musikalsk dundertale om medmenneskelighed.
Albummet består af barokarier af bl.a. Händel og Purcell, der alle beskæftiger sig med at finde fred i en verden fuld af krig og uro.
Joyce DiDonato, mezzosopran. Il Pomo d’Oro. Dirigent: Maxim Emelyanychev.
Mozart: Violinkoncerter
Dobbeltalbum med alle Mozarts fem violinkoncerter. Den tyske violinist Isabelle Faust er en overlegen og intellektuelt knivskarp solist med et befriende fravær af krukkeri.
I kombination med dirigenten Giovanni Antonini, der får lov til at lufte sit temperament, skaber det en spændende dynamik.
Violinkoncerterne har desuden fået helt nye solokadencer, stilfuldt skrevet af Andreas Staier, som giver nye dybder til musikken af teenageren Mozart.
Isabelle Faust, violin. Il Giardino Armonico. Dirigent: Giovanni Antonini