Louise skreg op om incest i opera. Nu modtager hun en pris for det

Komponisten Louise Alenius har med sin opera ’Silent Zone’, der handler om seksuelt misbrug i en familie, skabt et prisværdigt musikøjeblik.

(Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Seksuelt misbrug i familien er måske ikke det, som de fleste forbinder med de storladne operaer.

Men det er ikke andet end lige det tema, komponisten Louise Alenius valgte at kredse om i sin opera ’Silent Zone’, der havde premiere under sommerens operafestival i København.

Nu modtager hun prisen for ’Årets Koncertøjeblik’ for operaen, når P2 senere på måneden afholder sin årlige musikfest, hvor den klassiske musiks stjerner og stjerneøjeblikke hyldes i DR’s Koncertsal til P2 Prisen.

Det bliver en aften fyldt af musik, hvor publikum og lyttere blandt andet får mulighed for at høre Den Danske Strygekvartet, der tilbage i november sidste år blev præsenteret som årets P2 Kunstner 2018.

Ung guitarist modtager talentpris

Louise Alenius og Den Danske Strygekvartet er ikke ene om at kunne se frem til at modtage hæder og hyldest ved årets klassiske prisfest.

Den 28-årige guitarist Niklas Johansen modtager ’P2 Talentprisen 2018’ og betegnes allerede nu som en af de lysende stjerner på den klassiske musikhimmel.

- I november vandt de fire guitarister i ’Erlendis Quartet’ P2 Kammermusikkonkurrence 2017, og nu hyldes guitaristen Niklas Johansen med ’P2 Talentprisen 2018’ for sin evne til med krystalklar præcision at suge lytterne ind i guitarens ofte intime musikalske verden. Og Niklas Johansen og Erlendis Quartet er kun toppen af isbjerget. Vi lever i en guitartid, hvor instrumentet stortrives blandt de unge på de danske konservatorier, siger redaktør Esben Tange fra P2.

Festival for børn og unge nyskaber opera-genren

Den sidste pris er ’Årets Nyskabelse’, som går til festivalen GrowOP!

I efteråret 2017 fandt festivalen sted for første gang, og den er Danmarks første operafestival for børn og unge.

Som en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 præsenterede festivalen ved en lang række forestillinger i Aarhus, Herning, Holstebro, Ikast, Struer og på Samsø en mangfoldighed af opera målrettet alt fra babyer til teenagere.

Der var operaforestillinger opført både af voksne professionelle og af talentfulde børn og unge, der var morgen-operasang flere steder i regionen, på Samsø fik små operakomponister musik på skoleskemaet, og derudover blev der også holdt en seminardag for fagfolk.

Alle prismodtagere kommer på scenen under P2 Prisen som en del af det musikalske program, så publikum i DR’s Koncertsal og P2-lytterne derhjemme i stuerne kan se frem til blandt andet at høre uddrag fra Louise Alenius’ ’Silent Zone’, eventyropera i børnehøjde og spanske guitarrytmer.